Bedrading intern groepenkast 3fase automaat

Klus_Niels

  • #1
Beste Leden,

Wie kan me helpen met het volgende.
Ik wil als uitbreiding op m'n standaard (nieuwe) ABB groepenkast een 3 fase aardlekautomaat plaatsen. (B16(A)-30mA 4P)

Maar nu zit ik met de vraag welke draad doorsnede moet er tussen de hoofdrail en de automaat? Is dit 4mm of 6mm

Bedankt voor het advies.

Niels
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Het hangt van de waarde van de hoofdzekeringen af maar in een normale huisinstallatie tot 3x35 Ampere wordt hier meestal 6mm2 voor toegepast. 6mm2 is volgens mij ook makkelijker verkrijgbaar dan 4mm2 in bijv de bouwmarkt.
 

Klus_Niels

  • #3
Dankje Sander,
Hoofdzekering is 3x25A. Bestel die korte aansluit stukken gewoon mee met de automaat. Dus heb de keus wat ik neem. Maar neem gewoon 6mm, dan weet ik zeker dat hij dik genoeg is aan de primaire zijde.
 

Masala

  • #4
6Qmm is perfect. Hoewel je in de praktijk ook met 4@mm uit de voeten zou kunnen, gaat mij voorkeur naar 6Qmm. Dit zal ook wel te maken hebben omdat dit mijn vakgebied is. Je moet zo denken. Je spreekt hier over 16A per fase. Iedere aansluiting onder de aardlekautomaat krijgt gewoon een eigen aansluiting.

Het argument wat Sxnder aanhaalt om te kijken naar de hoofdaansluiting geldt enkel voor tussen de hoofdzekeringenkast, kWh meter en de hoofdaansluiting van de groepenkast. Immers hier gaan de totaalstromen doorheen en niet de deelstromen wat na de hoofdaansluiting wel gebeurd. NEN1010 schrijft voor minimaal 4Qmm.

Echter omdat er tegenwoordig bij ABB met een Bussysteem wordt gewerkt kunnen er bijvoorbeeld bij een 1 fase installatiekast meerdere installatieautomaten (max. 6) direct op het stukje busrail aangesloten worden. Rekening houdend met de gelijktijdigheidsfactor is 4Qmm over het algemeen onvoldoende en wordt 6Qmm sterk geadviseerd.
 

Klus_Niels

  • #5
Even als reactie op Masala,

Heb inmiddels 6mm2 liggen voor de 3fase aardlekautomaat.

Zit je stukje over hoofdaansluiting/kWh/groepenkast te lezen. En het deel over de totaal en deelstromen.

Wat Sxander bedoelt.. En dat is naar bescheiden mening ook zo. Dat de hoofdzekering, in mijn geval 3x25A wel telt. Als ik een maat groter had gehad (3x35 of 3x40) dan had het wellicht aan te raden geweest een kwadraat omhoog te gaan.

Maar aangezien ik max 16A per fase (waarde automaat) kan trekken hoef ik ook niet groter. En zeker kan ik niet meer dan 25A per fase uit m'n hoofdaansluiting wegsnoepen.

En tussen je aansluiting (groepenkast) en hoofdaansluiting blijven deel stromen lopen. Stroom per fase.... I1, I2, I3.

Maar bedankt voor het meedenken Masala!
 

Masala

  • #6
6Qmm is te gebruiken tot en met een waarde hoofdzekering 35A, bij smeltpatroon en 40A bij Installatieautomaat.

Daarboven wordt het 10Qmm. Voor een woonhuis is dat bijna niet aan de orde. Oude aansluitingen hebben soms wel eens 16Qmm. De bijbehorende stromen zijn hierbij niet belangrijk daar je hier in feite niet aan komt tenzij je een enorme wietplantage moet hebben.

Voor in de groepenkast zelf heb je, wegens de verdeling, te maken met deelstromen. Hierdoor is het niet volgens NEN normen verplicht dezelfde draaddikte als tussen de hoofdzekeringenkast, Elektrameter en Groepenkasat te hanteren. Wel is er een minimale dikte en dat is 4Qmm voor 1 circuitbeveiliger. Bij meerdere wordt dat 6Qmm. Immers er kan toch niet meer over de geleider heen dan de circuitbeveiliger toelaat en dat is in jouw geval.. 16A per geleider. Ofwel 230V*16A= 3680 Watt per geleider.

Bij gebruik van 6Qmm is de toelaatbare stroom per geleider meer dan voldoende en altijd goed. Daarom doe ik het zelf ook altijd met 6Qmm.

Een quote van jou:

En tussen je aansluiting (groepenkast) en hoofdaansluiting blijven deel stromen lopen. Stroom per fase.... I1, I2, I3.

Klopt, maar dit beschouw je als totaalstromen per geleider. Immers deze It1, It2 en It3 worden na de hoofdrail verdeelt over alle aanwezige groepen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Als de stroom toch niet hoger kan worden dan 16A is 2,5mm ook dik zat.

Ik kan die minimale dikte eis van 4mm niet vinden.
 

Masala

  • #8
The Headhunter, toevallig ben ik dat net aan het opzoeken, want volgens mij zit ik met die 4 inderdaad ook verkeerd.

En inderdaad zelfs met 2,5Qmm zou het praktisch gezien kunnen, maar dat is ieder geval niet toegestaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ik ben benieuwd, ik kan mij niet voorstellen dat 2,5mm niet mag zolang je de maximale stroom door die geleider kan garanderen.
 

Klus_Niels

  • #10
Word een interessante discussie zo.

Net m'n 3fase aardlekautomaat gemonteerd. Keurig met 6qmm.

Volgens mij word er altijd 6 gepakt omdat vanaf een fase naar de aardlek theoretisch 25 A max kan lopen. Het gaat immers om een 3 fase kast.

De ABB kast zoals ik hem heb is uitgevoerd met 3 stuks 4 polige aardleks met daar achter op die rail van abb de 4 automaatjes (4x16a).

Dat betekent dus dat er op de eerste aardlek 2 automaten op L1 zetten en 1 op L2 en 1 op L3. Dit is voor de volgende aardlek dan 1 op L1 en 2 op L2 en 1 op L3. 3 de aardlek 1 op L1 , 1 op L2 en 2 op L3. Vanaf de hoofdschakelaar word deze gewoon doorgelust van fase naar fase. Hier kan dus max 25A lopen vanwege de 3x25A hoofdaansluiting.

De 3 fase aardlekautomaat komt ook in de doorlussing aan de onderkant van de aardleks.
Hier moet dus gewoon de 25 A kunnen lopen. Ik denk dat het ook niet logisch is als je zou gaan "verjongen" aan de primaire kant.
 

Masala

  • #11
Klus-Niels.

Wees niet bang. Jouw draaddikte is goed. Lig daar niet wakker van. Jij hoeft niets te veranderen.

Wel even een correctie voor jou. Een 3 fase kast, wilt niet per definitie zeggen dat je dan ook hele andere draaddiktes gaat gebruiken. Immers jij hebt niet allemaal 3 fase eindgroepen, maar 1 fase eindgroepen. Daar zit een technisch verhaal achter die ik je zal besparen. Immers bij een goed verdeelde 3 fase kast zal er geen stroom lopen over de nuldraad.

Jouw kast is gewoon verdeelt over 3 x 25A. Niet meer en niet minder. Zie het als 3 groepenkasten alleen in 1 kast samengevoegd. Vanaf de 3 fase aardlekschakelaars ga je naar 1 fase eindgroepen. Het lijkt allemaal bijzonder, maar zo bijzonder is het dus niet.
 

Masala

  • #12
TheHeadhunter, Ik kan er niet iets over terugvinden. Ik val hier dan ook om van verbazing. In principe bepaald het af te kunnen nemen vermogen de draaddikte.

Voor na de hoofdzekering (35 (smelt) of 40A (automaat)) is dit dan 6Qmm. Gezien het feit dat er dan toch niet meer stroom over heen kan, kan de draaddikte ervoor ook 6Qmm zijn, iets wat je bij de netwerkbeheerders vaak terugziet. Zo inderdaad ook bij 16A als eindgroep. De draaddikte ervoor zou 2,5Qmm kunnen zijn. Echter is het zeer verstandig om een draaddikte hoger te gaan (4Qmm). Dit ook omdat er vaak meerdere eindgroepen op dezelfde draad staan.

Overigens worden de groepenkasten van ABB standaard uitgevoerd met 4Qmm soepel. Hoewel je zou zeggen:"Goh dat lijkt mij net te dun", is er ook nog een gelijktijdigheidsfactor. Wanneer de gelijktijdigheidsfactor hoog ligt dan is het beter om naar 6Qmm te gaan.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #13
Ik hoop dat er nergens een 4 mm² en een 6 mm² samen onder een klem zijn gegaan. Verder lijkt het me een academische discussie gezien TS al heeft gekozen voor een draaddikte die meer dan voldoende is.
 

Masala

  • #14
Mee eens. Vandaar dat ik ook al aangaf dat TS zich geen zorgen hoeft te maken.
 

Klus_Niels

  • #15
Masala:ik lig er niet wakker van hoor.

En dat technische verhaal ken ik. Bij ongelijk belaste 3 fase krijg je een stroom door je nul. Dat hebben ze me nog wel bijgeleerd na 3jr HBO.

Vond het zo wel een interessante discussie worden. Soms moet je gewoon praktisch kijken en soms even de NEN erbij pakken.

Thnx allemaal
 

Masala

  • #16
3 Jaar HBO. Wat de waarde is om dat kenbaar te maken, weet ik niet, maar goed. Ik neem het ter kennisgeving aan. Wel jammer dat je er mee bent gestopt. Tenminste dat denk ik. Ik ken de opleiding. Heb het ook gedaan. Is best pittig.

De NEN is erg leuk en het is ook de bedoeling om via deze te werken. Echter je mag er van af wijken. Als je dat doet dan mag de veiligheid niet wegvallen en vergelijkbaar zijn met wat in de NEN wordt gesteld.

Verder praktijk is altijd anders dan theorie en iedere klus vereist weer een andere inzicht en aanpak. Dat is juist wat het zo leuk maakt. Ook al doe je 10 keer hetzelfde... het is nooit identiek.
 

Klus_Niels

  • #17
Masala,

De reactie was meer op je deel dat je zei "Immers jij hebt niet allemaal 3 fase eindgroepen, maar 1 fase eindgroepen. Daar zit een technisch verhaal achter die ik je zal besparen."

geef er alleen mee aan dat je als je een bepaalde technische opleiding hebt gedaan het wel hebt gehad de theorie. HBO is inderdaad een pittige opleiding. Gelukkig liggen dat praktijk en theorie nog wel dicht bij elkaar. Hier krijg je meer verdieping en leer je sommige zaken ook beter begrijpen. En voor jou beeldvorming. Ben er niet mee gestopt. 3 jr HBO is voor mensen die van een mbo afkomen. Deze krijgen "vrijstelling" en volgens het leersysteem toen mocht je de prop en hoofdfase in 1 jr doen. Dus gewoon afgestudeerd.

Een compleet technische opleiding was dus mijn leer traject. (Lts/mbo/hbo)
De Nen is inderdaad een goede en veilige leidraad waar je mee werkt. Afwijken inderdaad als het binnen de kaders valt en de veiligheid niet minder word.

Heb zelf helaas in mijn werk niet te maken met de regels uit de NEN, dus vandaar ook mijn vraag. Heel veel zaken weet ik gewoon nog wel en anders zoek ik ze op.

De praktijk blijft inderdaad elke keer weer oplossingen zoeken en roeien met de riemen die je hebt.
 

Masala

  • #18
Ik ben van de huidige leermaatschappij niet meer op de hoogte. Deze verandert nog wel eens regelmatig. Je krijgt inderdaad meer en andere inzichten. Er wordt nog dieper op de stof in gegaan, maar dan wel in de richting waar je voor studeert.

Je moet mijn reactie ook niet persoonlijk opvatten. Soms krijg ik nog wel eens trekjes als iemand met zijn of haar opleidingen gooit. Ik begrijp dat soms niet. Ik bedoel, maakt dat iemand interessanter? Ik vind persoonlijk van niet. Wel zeg je hiermee dat je in ieder geval kennis hebt en dat kan in uitleg schelen. Helaas zijn er ook altijd bij die met opleidingen gooien en totaal niet begrijpen waar je het over hebt. Daarnaast wordt dit forum ook gelezen door anderen die er niet voor hebben geleerd. Dan kunnen zij door termen verwart raken en stil "verdwijnen". Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het moet wel open en begrijpelijk blijven al kan dat soms best moeilijk zijn als je tegen een leek praat. Immers je spreekt voor hen vaak een andere taal.

En heel simpel... wat en hoe hoog je opleiding ook mag zijn.... Je kan nooit alles weten en ja ook ik leer soms nog wel eens. Eerst mocht dit wel en toen mocht het ineens weer niet, daarna ineens weer wel dan valt er weer een gedeelte weg waardoor je meer vrijheid krijgt etc. Wel ben ik van mening dat de NEN behoorlijk wat overdrijvingen kent, maar daar en tegen houd ik mij ook voor dat dit soms niet voor niets is. Dus ja... het is roeien met de riemen die je hebt en soms is iets bouwtechnisch niet mogelijk. Lekker puzzelen dus. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu