Waarom nuldraad nodig bij KaKu en spaarlamp

Rvdv

  • #1
Hallo allemaal,

Ik hoop dat iemand mij hierover wat duidelijkheid kan en wil verschaffen.
Het gaat om het volgende: normale led-lamp met normale schakelaar.

Als ik de schakelaar wil vervangen door een KlikAanKlikUit inbouwschakelaar, zijn daarvoor twee types: awmr-230 en awmr-300. De eerste werkt met de bruine fasedraad en de zwarte schakeldraad en niet goed met led of spaarlamp.
De 300 werkt wel goed met led en spaarlamp, maar heeft nog de blauwe nuldraad nodig, welke normaal niet aanwezig in bij de schakelaar.
De oplossing is dan de blauwe nuldraad aftakken in het plafond, bij de lamp. De nuldraad blijft dan ook aangesloten op de lamp maar wordt gewoon extra gesplitst (toch?) en met een trekveer naar de schakelaar.

Maar mijn vraag is eigenlijk (als bovenstaande klopt): waarom? Waarom heeft de KaKu schakelaar de nuldraad nodig? Wat doet die daarmee? Zit er gewoon elektronica in die zelf stroom nodig heeft? Want hij kan die blauwe draad niet ergens op doorschakelen, lijkt me.
En als dat klopt, waarom is die electronica nodig? Mijn normale schakelaar verbindt eigenlijk toch ook gewoon de bruine (fase) en zwarte (schakel)-draad met elkaar door en heeft geen nul nodig?

Bedankt!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Een ontvanger heeft energie nodig om te werken. De AMWR-230 wordt in serie geschakeld met de lamp en krijgt zijn energie door ook in de uitstand een heel kleine stroom door de lamp te laten lopen. Dat werkt eigenlijk alleen goed met een gloeilamp.
De AMWR-300 is een conventionele ontvanger met een relais. De spanningsvoorziening is onafhankelijk van de lamp. Daarvoor heb je wel een nuldraad nodig.
 

Rvdv

  • #3
Super, bedankt.
Ik was al een heel eind maar wist niet van dat 'trucje'. Dat was net het stukje info wat ik miste.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu