Isoleren hellend dak

Alef

  • #1
Hallo allemaal,

Wat is de volgorde als je een hellend dak wilt isoleren van binnenuit?
1. Spinvlies (damp-open folie)
2. Ventilatie (2 a 3 cm)??????
3. Isolatie (glaswol)
4. Dampremmende folie/dampdichte folie
5. Panlatten
6. Gipsplaten

Dient er een ventilatieruimte te zijn tussen de spinvlies (damp-open folie) en de isolatie? Op internet worden verschillende antwoorden gegeven.

Maakt het trouwens verschil als de dampremmende folie direct op de spanten wordt geplaatst (dus tegen het isolatie aan) en daar tegenaan de panlatten met gipsplaten? Of dienen eerst de panlatten worden bevestigd en vervolgens de dampremmende folie met daarover de gipsplaten? Er ontstaat dus of ruimte tussen de dampremmende folie en de gipsplaten of ruimte tussen de dampremmende folie en de isolatie. Welke ruimte is het beste? Levert de minste nadelen op?
 

Alef

  • #2
Damprem
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De volgorde is in elk geval fout maar met deze info valt er over de opbouw niet zoveel te zeggen.
Vermeld even hoe de dakconstructie is en waar het dakbeschot uit bestaat.
 

Alef

  • #4
Het betreft een sporenkap. Het dakbeschot bestaat uit een spinvlies folie (damp-open folie) maar daarover heen tengellaten en panlaten met daarop dakpannen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De isolatie kan tussen de sporen aangebracht worden zonder folie o.i.d. zonder luchtspouw, die zit er al.
Aan de binnenkant dampdichte folie aanbrengen en dan gipsplaten of ander materiaal.
 

JK

  • #6
In principe zou je tussen sporen ook perfect kunnen werken met ademende materialen. Ik heb laatst een Adem Bouw woning bezocht en het comfort is geweldig.

Men had daar de volgende opbouw:
dakpan / panlat / tengel / dampopen reflectiefolie van **** enkelzijdig / sporen (hiertussen het natuurlijke vlas van isovlas) / lat / dampopen reflectiefolie van 15mm dubbelzijdig reflecterend / lat / houten planken.

Vlas heeft een enorme warmte buffer capaciteit en met reflectiefolie als dampfolie weerkaats je de stralingswarmte.

Rc waarde was volgens mij ruim Rc 5 met 120mm vlas en de folies. Buiten was het 4 graden en binnen al 16 zonder verwarming boven. We waren met een groepje aannemers daar en we waren allemaal onder de indruk! Het leek alsof de druk in de woning bijna net zo was als buiten en je zodoende niet dat opgesloten gevoel had wat je tegenwoordig al snel hebt bij die hoge Rc's.

Het concept is gebaseerd op Autarkisch denken waarbij de schil als accu gaat werken. Een beetje zoals bij de hybride auto die zijn accu oplaadt terwijl hij rijdt dus.

Mocht je "old school" willen verwerken dan moet je de dampopen versie binnenkant van 15mm vervangen voor een dampdichte versie van bijv 1 tot 50mm (voegen Rc 1,14 tot Rc 2,5 extra toe aan schil).

Alef, even nog de Jip en Janneke over vocht:
In Nederland stoken we het grootste deel van het jaar warmer binnen dan buiten. De hete lucht duwt het woonvocht (koken/douchen etc) door kieren en ramen en roosters naar buiten. Binnen wil je dat vocht dus nog voor de constructie tegen houden met dampdichte folies. Buiten MOET het er altijd uit kunnen verdampen, als bijv. de zon schuint op het dak, door dampopen folies te gebruiken.

Het nieuwste initiatief Adem Bouw, wat gezonder zou zijn voor bewoner, woning en milieu (stookkosten en duurzame bouwproducten), adviseert in specifieke gevallen geheel dampopen (zoals de oude kerken en kastelen die al honderden jaren staan). Laat je daarover echter wel goed adviseren om fouten te voorkomen.

Succes!



 

JK

  • #7
Alef,
Hier nog foto standaard bouwbesluit opbouw (wol met reflecterende dampremmer binnenzijde).

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu