Ontluchting afvoer

Bachatero

  • #1
Op zolder heb ik de volgende afvoeren:
  • condens afvoer CV
    afvoer wasbakje
    afvoer wasmachine
De afvoer van het wasbakje en de wasmachine voeren af via het zelfde sifon. De slang van de wasmachine hangt in een 40mm pijpje, 30 cm daaronder zit verticaal een 45 graden t-stuk. Op het 45 graden deel dat omhoog steekt zit d.m.v een 45 graden bocht een stukje 40mm pijp gestoken dat weer omhoog wijst en als ontluchting dient.
Nu lees ik op internet dat het ontluchtings pijpje door het dak naar buiten moet worden gevoerd. Maar het heeft nooit zo gezeten.

Is het raadzaam om dit te veranderen en zo uit te voeren. Maakt dit veel verschil ten opzichte zoals het zat ??

Johan
 

Henk E

  • #2
Waarom zou je dit willen veranderen als het altijd al zo is geweest en tot nu toe geen klachten van stank o.i.d. zijn?
 

Bachatero

  • #3
Aangezien een deel van mijn afvoer verstopt was en ik dit n u aan het herstellen ben door een deel van de 40mm buizen te vervangen. Nu kan ik het aanpassen zoals het hoort. En, ik lees overal dat het hoogste punt wordt gebruikt voor de ontluchting en naar buiten, meestal via het dak wordt uitgevoerd.

Maar ik begrijp nog steeds niet waarom dit naar buiten wordt uitgevoerd. Is dat alleen voor de stank dan? Daarvoor zitten er toch sifon's in de afvoer ?

Johan
 

Henk E

  • #4
Sifons voorkomen dat er rioollucht in de kamers/ruimtes komen en een ontluchting zorgt ervoor dat er geen onder of boven druk in het riool ontstaat.
Want dan zouden de sifons leeg kunnen zuigen en dan heb je weer stank. Een ont/beluchter gaat door het dakbeschot er blijft onder de dakpannen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het pijpje naar buiten op het hoogste punt is de zgn ontspanningsleiding.

Hij zorgt ervoor dat als er ergens een grotere druk op het riool ontstaat (bijv bij doortrekken van een toilet of bij een hoosbui) de daardoor ontstane overdruk in het systeem weg kan.

Dat zal nooit lukken via een sifon, want dat wordt daardoor leeggespoten. Bijv. bij een badkamerputje of een wastafel. En daardoor ontstaat stank, want de sifon is een afsluiter voor rioolstank. Om dat soort problemen te voorkomen is de ontspanningsleiding bedoeld.

Of het veel verschil maakt indien alles goed werkt? Kan zijn dat je het zo kunt laten. Maar volgens de regels hoort zo'n ontspanningsleiding erbij. En als je toch bezig bent... :wink:

Edit: @Henk: precies gelijk, vult elkaar mooi aan!
 

Bachatero

  • #6
Hallo Henk en Kees,

Dank voor de antwoorden. Het is me nu allemaal duidelijk waarvoor de sifon en ontspannings leiding dient. Het sifon was me wel duidelijk, maar dat hij leeggezogen kon worden bij een grote onderdruk was me nog niet bekend. De beluchting zit er nu ook weer op en uiteraard op het hoogste punt.

Nog een vraag:

Ik begrijp nu dat de beluchter/ontluchter er voor dient om b.v. in het geval van een behoorlijke overdruk, het water weg kan via de beluchter/ontluchter leiding op het hoogste punt. Maar als dat zou gebeuren wordt in de uitleg van Henk het water afgevoerd over het dakbeschot en niet over de pannen. Is dit juist ?

Johan
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Nee, het is niet de bedoeling dat het water daardoor weg kan, maar alleen de lucht.

Het gaat ook niet om enorme massa's lucht maar om relatief kleine hoeveelheden drukverschil, die ervoor zorgen dat sifons leeggetrokken worden of leeg'gespoten' (afhankelijk van de drukrichting).

Normaal gesproken zal er helemaal geen water in die leiding staan en in de rest van het systeem staat (loopt) alleen water tijdens het afvoeren ervan.

Wij hebben regelmatig last van te vol riool in de straat tijdens stevige regenbuien, maar de ontspanningsleiding onder het dak heeft nog nooit een natte plek veroorzaakt in het dakbeschot.

Aan de andere kant is het zo dat je op vrijwel alle tekenvoorbeelden van ontspanningsleidingen ziet dat die leiding door het dak gevoerd wordt. Is dus waarschijnlijk de norm tegenwoordig (ben geen sanitairdeskundige). Voor dergelijke tekeningen kun je even googelen (afbeeldingen) met 'ontspanningsleiding'.

Ik heb even gezocht wat je daar dan voor nodig zou hebben indien je op safe zou willen spelen: zo'n ding heet een ontluchtingskap. Ik zag ze echter alleen voor platte daken, maar er zal vast ook wel een oplossing voor schuine daken zijn.

Maar daar zal een specialist op sanitairgebied je vast wel meer over kunnen vertellen. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu