Isoleren beton vloer vanuit de kruipruimte: welk materiaaL?

ErikaA

  • #1
Ik heb een jaren '70 twee-onder-een-kap woning met een betonnen broodjes vloer. Ik wil zelf deze vloer vanuit de kruipruimte isoleren. De kruipruimte is ongeveer 60 cm hoog dus ik kan er goed bij. De onderkant van de vloer in de kruipruimte is 'vlak', er zitten geen beton-balken.
De muren van ons huis zijn geïsoleerd en we hebben dubbel glas.
Welk materiaal werkt het beste om mijn vloer te isoleren? Ik lees over thermoskussens, piepschuim, PUR, PIR, glas-, vlas- en houtwol, koudebruggen, vochtigheid enz enz en zie door de bomen het bos niet meer. Wie kan mij helpen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe groot is het toegangsluik tot de kruipruimte? Indien dit beperkt is vallen harde platen af, of je krijgt veel naden.
Die kussens (luchtzakken) zijn makkelijker onder de vloer te krijgen bij beperkte toegang.
Om te prijs te vergelijken wel dezelfde isolatie waarde per produkt aanhouden.
 

ErikaA

  • #3
Toegang tot de kruipruimte is ongeveer 60 x 60
 

Soprano74

  • #4
Ik zou het laten purren, dit levert naadloze isolatie op tegen de onderkant van de vloer en een smalle strook tegen de fundering. Ook gaat purren vele malen sneller dan het aanbrengen van beplating met kieren die alsnog dicht gepurd zullen moeten worden.
 

JK

  • #5
Ik zou kiezen voor een dikke meerlaagse reflectiefolie.
Door de vloer verlies je zo'n 7% van je stookkosten dus blijf wel bij de les als het gaat om kosten zou ik zeggen.

Folies zijn hypoallergeen (jeuken niet en er is geen sprake van stofdeeltjes waarvan je het dodelijke longfibrose kunt krijgen), best ook belangrijk om hier eens je licht over op te steken ookal zijn er tal van verhalen waar ik het fijne niet van weet (zie bijv. hier).

Zelfs de dikker meerlaagse folies zijn licht in gewicht en kosten vaak niet veel meer dan € 10,-/m2.

Je rolt het boven de kruipruimte alvast uit en plakt het aan elkaar. Op sommige rollen zit er zelfs al een plakstrook aan 2 kanten. Je schuift de ene rol in de ander zodat je nooit koudebruggen hebt en er geen lekken kunnen ontstaan... dus zo heb je de boel ook direct naadloos dicht.

Je verwerkt een lattenwerk tegen de bodem en rondom met pistool met gedraaide nagel. Plak alles goed dicht, knal de zijkanten nog met een lat dicht wil je echt zeker zijn dat alles perfect aansluit en klaar.

Pas op voor dunnere folies die willen wel eens helemaal door scheuren ook nadat de klus is geklaard en dan heeft het geen nut.

Ik sprak laatst iemand die standaard in de ochtend de latten plaatste en de eerste banen folie en dan zo rond 2-en klaar te zijn.

TIP: kies voor een folie die is opgenomen in het ISSO dan telt die investering mooi mee in je label en verhoogt dit de waarde van je woning.

LET OP: zorg voor voldoende (maar niet teveel) luchtbeweging onder de folie in de kruipruimte en verwerk desnoods een grondzeil.

Succes! ;-)
 

ErikaA

  • #6
Dankjewel voor de uitgebreide informatie. Weet je toevallig ook de isolatiewaarde van folie?

Is het niet een beetje lastig om dat hele lattenwerk aan de bovenkant van je kruipruimte aan te brengen? Hoe zet je de latten vast aan het beton? Moet je boren, pluggen en schroeven of is er een eenvoudiger oplossing?
 

JK

  • #7
Met een goed nagel pistool kun je eenvoudig en snel te werken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
In beton ?
 

JK

  • #9
Nee, je zult even moeten nagaan welke opties er het makkelijkst werken. Wellicht heeft iemand die dit leest hier een goede oplossing. Ik zal wel even voor je navragen bij de betreffende isolateur hoe hij dit heeft opgepakt bij beton.
 

ErikaA

  • #10
Dankjewel dat je dit na wilt vragen. Ik ben benieuwd.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Een gas nagel schiethamer is hiervoor geschikt, werkt een stuk beter dan een kruitschiethamer in deze situatie.
 

Kacheltje

  • #12
Plakpennen voor isolatie is een eenvoudige oplossing om daarmee de isolatie tegen de betonvloer te plaatsen.
 

JK

  • #13
Rola, gebruik je dan een bepaalt soort nagel? Mij werd verteld dat je een gedraaide kop moest gebruiken. Klopt dat?
 

ErikaA

  • #14
Zijn plakpennen ook geschikt voor folie of alleen voor glas- en steenwol platen? Ik werk liever niet met kriebelmateriaal in de kruipruimte. Ik ben bang dat ik dan al gauw gek wordt van de jeuk.

Ik heb trouwens altijd koude voeten. Helpt het isoleren van de onderkant van de vloer om koude voeten tegen te gaan of moet ik dan ook de bovenkant isoleren?
Voor vloerverwarming is mijn budget niet toereikend.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Wij hadden een massieve parketvloer vol gelijmt op het beton, altijd koude voeten je voelde de warmte gewoon uit je voeten trekken.Nu is die vloer geïsoleerd met purschuim, de vloer is nu koud maar een hele verbetering dan voor isolatie.

Reken eens goed uit hoeveel je aan materialen en uren kwijt bent en vraag eens een aantal offertes aan, het laten doen kon wel eens veel goedkoper kunnen zijn dan je denkt.
 

Kacheltje

  • #16
De enkele graden die je wint aan vloertemperatuur maken niet het verschil tussen warme of koude voeten. Zeker niet als je plavuizen hebt liggen.
Folie kun je ook op spiezen maar dan kun je ze beter verlijmen op rachels.
er zijn speciale folies voor in de kruipruimte. Zoek eens op Google. De fabrikant geeft ook een omschrijving hoe je de folie het beste kan aanbrengen.
 

JK

  • #17
Hoi erika, ik heb net even gekeken en ******** staat bijv. met Rc 3,29 in de isso als vloer waarde. Daarmee houdt je zo'n 80% tegen. De warmte in jouw kamer zal dan dus ook eerder de beton massa warm krijgen... Dus minder koude voeten 😉
Succes!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Schiethamers op gas of kruit vallen onder de vuurwapenwet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #19
Vroeger wel, sinds een aantal jaar niet meer, zijn oa bij boels te huur (is niet bedoeld aks reclame)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Aha, dat wist ik dus niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu