Elektra in schuur

Sncm

  • #1
Goedenavond,

Wij kwamen thuis met het idee om een wandcontactdoos in en tegen de schuur te bouwen. Ik heb alleen nog geen ervaring met de installatie van elektra.
Ik heb via internet enige kennis opgedaan en ik kwam met het idee zoals beschreven op mijn tekening. Op het moment hangt er in onze schuur een lamp en
een enkele schakelaar die via een lasdoos zijn verbonden. Via de grond komt de stroom vanuit het huis binnen. Ik wilde zelf de schakelaar veranderen in
een dubbele schakelaar met daaronder een wandcontactdoos. Een van de schakelaars blijft om het licht mee aan en uit te doen. De andere schakelaar zou
ik willen gebruiken om de wandcontactdoos die buiten aan de muur hangt aan en uit te kunnen schakelen. Is dit algemeen toegestaan om op deze manier te doen?
Er zal nooit meer dan 2000 Watt op het stopcontact buiten gebruikt worden. Als dit niet toegestaan is dan sluit ik het stopcontact permanent aan.
Zijn er verder nog speciale eisen aan de wandcontactdozen die ik ga gebruiken, de ene wandcontactdoos hangt altijd buiten, en de andere hangt in een schuur.
De schuur heeft geen speciale isolatie of bescherming dus de vochtigheid daar is nagenoeg hetzelfde als buiten, op regen en spetters na.





In de tekening zijn de zwarte rechthoeken de lasklemmen in de lasdoos. De kabel die naar de schakelaars loopt zou in mijn geval 5 aders moeten hebben (waar grijs
en rood de schakeldraden zijn), zijn deze kabels toegestaan op deze manier?

Ik zat zelf te denken aan deze twee wandcontactdozen: https://www.karwei.nl/assortiment/p...izontaal-grijs-zwart-spatwaterdicht/p/B469493
https://www.karwei.nl/assortiment/p...erticaal-grijs-zwart-spatwaterdicht/p/B469496
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
- Principeschema is goed.
- Hoe dit precies met kabel mag/moet weet ik niet, met draden in pijp moeten alle schakeldraden zwart (dus niet grijs/rood). Zelf zou ik na het aanstrippen van de buitenmantel de aders van schakeldraden met zwart isolatietape als zwart coderen.
- regen en spatten is nu juist het verschil, voor buiten moet je spatwaterdichte (buiten-)stopcontacten toepassen, binnen hoeft dat niet (maar het mag wel).
 

Sncm

  • #3
Dankjewel voor je reactie,

Ik zal inderdaad de kabels aangeven met zwarte tape, want de kabel die ik gezien had was met een lichtblauwe en zwarte draad. Wel zo handig voor eventuele volgende bewoners hier.

Verder wacht ik nog even wat reacties af over de veiligheid van deze installatie op deze manier.
 

Ronaldjes

  • #4
Is het een oude kabel die je gaat gebruiken voor je wcd met schakelaar? Bij moderne kabels heb je geel/groen als aarde, blauwe als nul, de bruine als fase en zit meestal intern van het wcd naar de schakelaar doorverbonden, en dan kun je met een zwarte of grijze schakeldraad naar de lamp.

Als je zorgt dat de kabel aan de onderzijde ingevoerd wordt en het stopcontact recht tegen de muur aan zit moet het goed gaan. Het is wel aan te raden om stopcontacten buiten achter een aardlekschakelaar te zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu