Infrezen voor elektra, overgang muur plafond

Kookgroep

  • #1
Dag beste mensen,

Bij mij thuis heb ik beton in het plafond en in de muren. Bij een verbouwing wil ik zelf de elektra aanleggen. Hierbij moet ik op verschillende plaatsen een overgang maken van de muur naar het plafond. Aangezien de sleuvenfrees niet deze hoek mee kan nemen moet er daar met een haakse slijper gewerkt worden. Dat weet ik al. Als ik nu ga kijken bij het PVC materiaal dan valt mij op dat die standaard bochtjes van Wavin bijvoorbeeld een straal hebben van iets van 8 cm. Dat is nogal wat. Als je bedenkt dat de sleufdiepte ongeveer 25 mm moet zijn dan moeten die bochtjes wel erg diep komen te liggen. Dat betekend dat ik heel diep zou moeten frezen met het risico dat ik allerlei bewapening tegenkom wat het heel moeilijk maakt. Zouden de VD draden er niet door te trekken zijn met een toch iets scherpere bocht? Ik zou zelf ook een custom bocht kunnen maken met een buigveer in een 3/4
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 is makkelijk, je freest nooit in een plafond, je kapt de dekvloer erboven eruit of freest daarin.

2 Als je toch kapt in de dekvloer kan je een ronde centraaldoos plaatsen dmv een diamantboor met de juiste diameter.

Normaal word er bij renovatie een gipsplafond onderdoor gezet.
 

Kookgroep

  • #3
Dag beste heathunter,

1) Ik heb een appartement in een flat. Weliswaar de bovenste verdieping maar ik kan nooit toestemming krijgen van vanuit het dak dit proberen te realiseren. Dus als je nog een poging wil doen om deze vraag te beantwoorden dan graag?

2) Welk product kan je me concreet adviseren?

Groets overengineering
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik adviseer je beslist niet in een plafond te gaan frezen.
 

Kookgroep

  • #5
Dag headhunter,

Wat is de reden dat je me afraad in het plafond te frezen? Met een onderbouwing van jouw kant kan ik beter beoordelen of ik het wel of niet zou doen. Een plafondverlaging is immers ook een hele klus en ik verlies ruimte.

Groets Overengineering
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Frezen in het plafond verzwakt de constructie.

Beton is zeer hard, daar zet je de frees niet zomaar even in.Daar heb je een diamantsleuvenzaag voor nodig, en daarna moet je nog stevig opkappen.

Een ronde centraaldoos inzagen is wel te doen, maar deze vastzetten zonder dat je erboven bij kan is erg lastig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Gaat het om extra lichtpunten of wcd's? Want wcd's kunnen bijgemaakt worden zonder in het plafond te frezen.
 

Kookgroep

  • #8
@IJkenhout: Ook lichtpunten met centraaldoos dus.

Stel ik ga dan wel in het plafond frezen. Mijn vraag ging eigenelijk over hoe je dit met die bochten oplost. Wie zou mijn vraag 1 dan kunnen beantwoorden?

1) Wat gebruik je voor PVC materiaal in overgang wand en plafond bij renovatiebouw in beton waarbij je het liefste niet te diep wil frezen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Daar is geen oplossing voor.
Je moet nu eenmaal een minimale straal aan de bocht geven anders krijg je de draad er nooit onbeschadigd door.

Het zou mij verbazen als vve hier toestemming voor geeft.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Overengineering schreef:
Wat is de reden dat je me afraad in het plafond te frezen? Met een onderbouwing van jouw kant kan ik beter beoordelen of ik het wel of niet zou doen. Een plafondverlaging is immers ook een hele klus en ik verlies ruimte.

Groets Overengineering
In het beton zit betonwapening voor het opnemen van de trek- en drukspanning die ontstaat door het gewicht van de betonnen constructie zelf en de belasting erboven. Deze zit zeer ondiep in het beton (slechts een paar cm dekking). Als je deze wapening door slijpt kan het beton zelfs zijn eigen gewicht niet meer dragen (laat staan de belasting die er bovenop staat) en breekt de het beton op de naad van jouw frezen of zagen. Aan de bovenzijde is een betonnen vloer voorzien van een zgn dekvloer. Hierin liggen zowel de water en cv-leidingen voor een bovenliggend appartement als electraleidingen voor het onderliggende appartement.

Met een verlaagd (span?)plafond verlies je idd ca 5 cm, maar kun je ook makkelijk spotjes op diverse plaatsen inbouwen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu