Muur bouwen voor boiler

Kookgroep

  • #1
Dag beste mensen,

Mijn badkamer grenst aan een hobbykamer to be. Hier staat een niet-dragende muur tussen. Momenteel staat er in de hobbykamer een wasmachine en is er een elektrische boiler opgehangen van 160 kg. Deze twee wil ik verplaatsen naar de badkamer inclusief de aansluitingen natuurlijk, water en elektra. De boiler en wasmachine hebben een eigen elektra groep.

De muur van 1.7 m breed en 2.6 m hoog wil ik laten verwijderen en er moet een nieuwe muur komen die de hobbyruimte iets groter maakt. Nu zou ik graag advies krijgen voor de constructie van die muur. Ik weet al zeker dat ik niet iets wil met een holle wand, want ik wil altijd nog de mogelijkheid hebben om iets stevig op te kunnen hangen of een extra wandcontactdoos.

Cellenbeton blokken lijkt me wel wat, bijvoorbeeld 100mm dikte. Maar dat is dan onvoldoende voor de 160 kg boiler. Ik zou de boiler ook zonder een L-vormige beugel op willen hangen. Met die beugel zou dat dan met een plafondbevestiging zijn. Maar dat vind ik dus lelijk. Waar ik zelf aan dacht is cellenbeton en op de plaats waar de boiler moet komen twee vertikaal geplaatste constructiestaal balken, gewoon die standaard H vorm. Deze zouden dan op de vloer en aan het plafond met een hoekprofiel van hetzelfde staaltype bevestigd kunnen worden met stevige bouten. Het hoekprofiel en de bouten zouden dan onzichtbaar gemaakt kunnen worden omdat ze in lijn met de rest van de muur zullen zijn. De montage van boiler aan de constructiebalk zal zeker goed te doen zijn. Daar heb ik wel vertrouwen in.

Een aannemer die langs kwam had het idee om daar een muur te metselen met bakstenen. Mijn lijkt dat toch niet zo goed. Met name voor het grote aantal sleuven dat er in moet komen voor water en elektra. Aan de kant van de badkamer komt daar een inloopdouche. Krijg je met bakstenen geen vochtproblemen? Het is natuurlijk wel afgetegeld daar.

Oh ja, voor het leidingwerk. Die flexibele plastic leidingen zijn toch ideaal? Of is er een goede reden om toch klassieke koperen te nemen?

Nou wat denken jullie voor de constructie van dit muurtje?

Groets Overengineering
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou een bakstenen of kalkzandstenen wand laten maken. Dat kan prima tegen vocht en is sterk genoeg.

Let er wel op dat de vloer de nieuwe plek van de wand en boiler aankan.

Waarom vind je het zo belangrijk om een boiler "mooi" te maken? Leidingen infrezen lijkt me niet echt nodig in een ruimte waar je nooit komt. Als de boiler in de hobbyruimte hangt, kan je er misschien een wandje voormaken of een gordijn ophangen, zodat je het niet meer ziet.

De vraag over het leidingwerk kan je in de desbetreffende rubriek stellen als je het antwoord daar niet kan vinden.
 

Kookgroep

  • #3
Misschien is kalkzandsteen wel een goed idee. Steviger dan cellenbeton en sneller te bouwen als bakstenen. Later infrezen/zagen is ook best te doen hierin, toch?

Bij het 2e stukje van je bericht ben ik toch van mening dat je mijn oorspronkelijke bericht waarschijnlijk niet goed gelezen hebt. Op dit moment staat de boiler in de hobbyruimte en ik wil deze boiler verplaatsen naar de badkamer. De badkamer is zeker een ruimte waar ik vaak kom dus mooie afwerking met ingevreesde leidingen vind ik wel belangrijk. Bovendien is de hobbyruimte ook een kamer waar ik vaak zal komen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik heb inderdaad niet goed gelezen. Vraag me af of het wel handig is in de badkamer, in verband met vocht enzo. Let in ieder geval op de kwaliteit van bevestingsmiddelen.

Infrezen in kalkzandsteen is goed te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu