Nieuwe badkamerventilator draait continu!

Hetty2

  • #1
Onlangs kocht ik een badkamerventilator. Is door iemand aangesloten die er verstand van heeft. Met hygrometer. Kan ook nog op lichtnet (met instelbare nalooptijd) maar bij mijn situatie niet blijkbaar.
De luchtvochtigheid is op de laagste stand gezet. Het gekke is dat op de verpakking staat 30-90% terwijl binnenin de vemtilator staat 60-90%.

Hij is vrijdag geinstalleerd en heeft sindsdien gedraaid. NONSTOP. Expres niet meer gedouchd..nu kan het toch niet vochrig zijn in de badkamer. Deur open/dicht, raam open/dicht, niets helpt. Ik word er gek van, heb nu de stop beneden eruitgehaald om hem stil te krijgen. Het is een geluidsarme, maar toch...

volgens mij zit er iets niet goed, maar wat? Hij zou toch moeten stoppen? :roll:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn ervaring met die ventilatoren met hygrostaat: het werkt niet, althans niet in Nederland!

Probleem is namelijk dat er hier 's zomers een hele hoge luchtvochtigheid kan zijn. Zo'n 75-90% is helemaal niet bijzonder op dit moment!

Er moet dus afgesteld worden rand van het instelgebied. En meestal zit er maar een hele simpele vochtigheidssensor in. En als het al lukt, dan gaat de ventilator in drogere periodes (winter) niet aan en kun je hem opnieuw bijstellen. :x

Heb het probleem zelf ook gehad en de ventilator uiteindelijk vervangen door een gewone tijdgestuurde: gaat aan als het licht aan gaat en blijft na uitschakelen van het licht nog een tijd doordraaien.

Of je de ventilator zo kunt schakelen, dat ie alleen op tijd werkt, weet ik niet. In elk geval moet er dan een (zwarte) draad bijgetrokken worden vanaf de lichtschakelaar naar de ventilator.
 

Hetty2

  • #3
Nou wel duurkoop dus. ik heb nu het knopje vd hygrometer opgedraaid. nu stopte hij en bij douchen ging hij weer werken. ik hou hem nu in de gaten...of hij stopt. dat wordt dan idd steeds aanpassen per seizoen vrees ik.

Wel weer gedoucht nu :D
 

Hetty2

  • #4
Ah, hij is alweer gestopt. na 10 minuutjes al. Ik moet hem denk ik weer wat terugdraaien. Bij schroefje 'H' zie op het blauwe stickertje. Kan dat ook met de stroom erop of moet ik die dan weer uitzetten?

Wel raar. bij de T moet je naar links draaien om hem korter te doen draaien. Naar de - dus. Bij de H naar links dus naar de - draaien; dan draait hij juist langer, want dat betekent: lagere luchtvochtigheid willen bereiken, toch? iig heb ik hem nu naar rechts gedraaid, dus richting + en nu draait ie niet meer continu. Niet logisch allemaal en het ziet er veels te simpel uit voor 85 eurootjes :-(
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Bij de T is de tijd korter naar - en langer naar +.

Bij H is de - minder vocht en de + vochtiger, voor minder vocht moet je langer ventileren.

volstrekt logisch
 

Hetty2

  • #6
Niet mijn logica geloof ik ;-)

Is het veilig om met een schroevendraaier de H knop te verstellen als de stroom er nog op zit?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ja.
 

Hetty2

  • #8
Ok, fijn om te weten, bedankt!!!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
In mijn vorige badkamer had ik er ook een met vochtigheidsmeter. De regelaar daarvoor zat aan de buitenkant. Naar mijn mening hoort dit ook zo, want het is logisch dat deze per seizoen versteld moet worden. Dit is ook geen enkel probleem. Een enkele keer bleef de ventilator lang draaien, als de vochtigheid in huis (en buiten) erg hoog was, maar dat is hooguit een paar dagen per jaar. Ik vond hem dus prima werken.

Het instellen is erg makkelijk: je begint met douchen en als er al wat waterdampen zijn regel je de potmeter zo dat hij net aanslaat. Blijft hij te lang doordraaien draai je hem een tikkie terug totdat hij uitgaat. Als deze twee instellingen elkaar overlappen is hij kapot of de vochtigheid in huis te hoog.

Nu heb ik een centraalbox hangen. Da's nog veel beter.
 

Hetty2

  • #10
Goede tip! ga ik proberen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu