Knelkoppeling op oude cv-buis?

Levke101

  • #1
Beste allen,

Op de zolder van ons huis (bj 1932) lopen oude stalen cv-buizen over de vloer. Ze liggen op een plek waardoor ze veel ruimte innemen. Ik wil deze graag verleggen, zo veel mogelijk onder het dakschot. Daarvoor wil ik de oude buizen netjes doorzagen en vervolgens met flexibele buizen de lus weer herstellen. Het probleem in deze is dat de oude buizen een buitendiameter hebben van 33,4 mm (1 duims?) en ik dus een overgang moet maken naar flexibele buis.

Van draadsnijden heb ik geen kaas gegeten maar het maken van een knelkoppeling zie ik wel zitten.

Zien jullie een oplossing/ problemen? Ook, welk merk flexibele buis zouden jullie adviseren?

vriendelijke groet Levke101

 

Xr8

  • #2
Knelkoppeling zou ik niet doen lekken vaak. Draad snijden is niet moeilijk. Zaag de buis goed recht af. Zorg dat je dit op een recht stuk doet. Wil je draad kunnen snijden met een machine zorg dan voor een recht stuk buis van 20 cm achter de zaagsnede. Dit om een machineklem te kunnen plaatsen. Met een handsnijder ben je 10 a 12cm nodig. Een handsnijder kun je huren. Draai een gang draad en draai dan een fractie terug om de spaan te breken. Doe dit net zolang tot dat de buis bijna aan het einde is van het snijblok. Draai de buis niet door het blok heen. Gebruik hierbij wat olie, bij voorkeur snijolie.

Deze draad kun je verpakken met hennep oid. Teflontape zou ik zelf afraden.

Succes.
 

Willem techniek GWE

  • #3
Met het verslepen van uw oude cvleiding kunt u gebruik maken van knelkoppelingen. U kunt hiervoor een overmaatse knepkoppeling aanschaven met nylon ringen.
Deze zijn speciaal in de vakhandel te verkrijgen voor dit soort installaties. Let wel op: dat u uw leiding goed installeerd en voorkom lucht. Plaats desnoods voor alle zekerheid een automatisch ontluchter op het hoogste punt.

Draadsnijden is het beste maar dat vereist vakmanschap en proffesioneel gereedschap.

Een andere oplossing is terughalen tot bestaande koppeling met draad en dan weer met schroefbuizen verder installeren. Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu