Aansluiting zwaar inductiefornuis

Carl Colijn

  • #1
Hoi allemaal,

Wij hebben voor onze nieuwe woning een inductiefornuis van 17kW gekocht. Er zit al een 16 ampere perilex WCD in de keuken, er loopt een 5-aderige 2.5mm2 XMvK kabel naar de meterkast, met daarin een 3-fase fornuisgroep die op 16 ampere is afgezekerd (een Hager MB616E).

Uiteraard geldt die 17kW alleen als je alle 5 kookplaten en 3 ovens tegelijk aanzet (wat nooit zal gebeuren), maar toch - het liefst dimensioneer ik alles toch hierop. Ik heb zelf al gerekend of die 16 ampere installatie afdoende is om die 17kW aan te kunnen, en kom zelf tot de conclusie dat er per fase toch echt 25A nodig is, en dat die kabel het waarschijnlijk net 'red' tot 27A... Dit zou betekenen dat ik er waarschijnlijk mee wegkom als ik een 25A perilex WCD ga gebruiken, de kabel laat zitten, en de kookgroepautomaat opwaardeer tot een 25A versie.

Ik ben vrij bekend met de do's en don't van electrawerk en doe het 230V werk zelf, maar hiervoor wou ik toch de zekerheid van een echte vakman inschakelen. Die is dus net langs geweest, en tot mijn verbazing zei hij dat ik dat allemaal verkeerd had berekend, dat dat niet zo werkte ('kilo is 1000 meneer' - joh), en dat die 16A allemaal wel goed ging komen. Huh? Hij stond naast het fornuis, en ik heb de 17kW nog eens benadrukt... Nou ja, als hij het zegt... Hij keek ook nog even in de meterkast, en zei dat de kookgroep niet achter een ALS zat - i.d.d. een grote WTF, dus dat ging hij dan nu juist wel voor mij aanpassen (extra ALS plaatsen voor de kookgroep). Daarnaast heeft het huis 10 Hager B16 groepen, waarvan 8 in gebruik, en deze zijn 5 om 5 op 2 Hager CD440G ALS'en aangesloten (met nog een 63 Amp hoofdschakelaar daarvoor). Zijn verhaal was dat er maar max 4 groepen op een ALS mochten (klonk mij bekend), dus dat moest ook aangepast worden.

Ik vroeg ook nog wat info over die 63 A hoofdschakelaar i.v.m. welk vastrecht we mochten gaan verwachten, maar dat wuifde hij weg, omdat als we echt een 63 A aansluiting zouden hebben het energiebedrijf wel erg blij zou worden omdat we dan grootverbruikers zouden zijn. Volgens hem hadden we gewoon een 25 A aansluiting. Maar waarom is hij dan op 63A gedimensioneerd (en de 2 ALS'en op 40)? Na de hoofdschakelaar komt nog een (volgens de vorige bewoners foutief geplaatste) Oxxio slimme meter, en die z'n hoofdschakelaar staat ook op 63A ge-rate... Of is dit 63 A gezamenlijk voor de 3 fasen, en is dus een 3x25A aansluiting waarschijnlijk?

Nu had ik de meterkast zelf ook al bekeken vanbinnen om te kijken welke automaat nu bij welke kabel aan de buitenkant hoorde, en dit heb ik nu net alsnog even voor de zekerheid gedaan - volgens mij is de kookgroep wel degelijk op een ALS aangesloten! Het is een Hager CD440g ALS, en de kookgroep is aan de onderkant ervan aangesloten (naast 5 groepen aan de bovenkant, 1x 1 direct, 2x 2 in paar via een brug verbonden).

Ik weet niet welk schakelschema die CD440G heeft, en heb ook geen zin om 'm los te schroeven om te kijken hoe e.e.a. er aan de achterkant uitziet, maar ik begin me nu wel belazerd te voelen... Gelukkig was dit alleen een opname voor een idee te krijgen, en heeft hij pas vanavond/morgen tijd om e.e.a. uit te voeren, dus ik kan nog wat huiswerk doen. Bij deze dus deze post ;)

Zit ik er gewoon naast (kan best), of heb ik hier met Beun te maken die uit is op gemakkelijk snel geld (en niet wil zweten om een 9 meter XMvK kabel te vervangen)?
 

Carl Colijn

  • #2
Korte update over de aansluiting: net Greenchoice gebeld, en die hebben van de netbeheerder doorgekregen dat we i.d.d. een 3x25A aansluiting hebben.

edit:
En dubbelcheck bij Liander, en die zeggen ook 3x25, en ook nog nooit gedowngrade vanaf een hogere aansluiting. Waarom dan toch een 63A hoofdschakelaar?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Omdat de 63 A die op de hoofdschakelaar is aangegeven alleen zegt wat die hoofdschakelaar maximaal verdragen/schakelen kan. Verder heeft dat niets met de waarde van de hoofdzekering te maken. :?

Hetzelfde geldt voor de ALS van 40 A: dat is de maximale waarde waarvoor die ALS is gemaakt.

Indien je de kookgroep wilt opwaarderen naar 3 x 25 A heb je als hoofdzekering 3 x 40 A nodig en dat wordt een dure liefhebberij!

Of de installateur het ja of nee bij het rechte einde heeft (wat betreft de ALS van de kookgroep) wil ik niet beoordelen: hij is ter plekke geweest, wij kunnen van afstand niet zien wat er aan de hand is. Daarnaast is dit forum er helemaal niet voor bedoeld om vakmensen op afstand te gaan controleren. En op het woord 'BEUN' ga ik al helemaal niet in, als je de betreffende installateur niet vertrouwt, dan ga je toch naar een ander?

Mij lijkt het onwaarschijnlijk dat je wegkomt met aansluiting op 3 x 16 A, maar oordeel daarover laat ik liever over aan de vakmensen hier.
 

Carl Colijn

  • #4
Hoi Kees,

Bedankt voor de info!

Ik werd inderdaad al even benauwd bij het idee dat we een 3x63A aansluiting zouden hebben - vastrecht bij Liander is (dacht ik) daarvan 1000 euro meer per jaar dan 3x25 :(

Voor wat betreft het label 'beun': ik snap helemaal dat je niet over de deskundigheid van onbekenden in onbekende situaties wilt oordelen. Het was meer dat ik zelf toch echt in de (goed gefundeerde) veronderstelling was dat die kookgroep op 3x25A afgezekerd moest worden, en toen ik mijn argumenten voorlegde werden die weggewuift en werd mij verteld dat ik dat allemaal verkeerd had begrepen. Daarna zei hij dat de kookgroep niet achter een ALS stond, en dat hij dat dus juist wel aan ging pakken. Maar toen ik daarna zelf even keek zag ik echter dat die kookgroep onderin 1 van de 2 ALS'en aangesloten zit... weet alleen niet of dat dus ook echt 'aangesloten' betekend (de normale groepen zitten aan de bovenkant aangesloten), of dat dat intern doorgelust wordt naar de input van de ALS.

Anyway, vandaar dat ik toch wat nerveus wordt over deze beste man zijn intenties; ik weet zelf ook niet alles, maar ik vroeg me toch af of ik hier met een 'beun' te maken had... Waarschijnlijk mag ik eind van de dag de knoop doorhakken als hij met zijn spullen op de stoep staat, dus wou graag voor die tijd wat meer inzicht. Kan natuurlijk ook gewoon nadat alles aangesloten is voor zijn neus alle kookgroepen en ovens op max zetten en kijken of de kookgroep automaat eruit klapt, maar ik heb alleen nog geen 5 inductiepannen ;)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Voor minimaal 17kW heb je echt 25A nodig.

Een kookplaat hoeft helemaal niet achter een aardlek mits de aardweerstand voldoende laag is, dat kon bij 16A wel het geval zijn maar bij 25A word het iets lastiger, dus is dan een aardlek vaak wel noodzakelijk.

2,5mm is voor 25A wel erg dun, daar zal toch eerder 4mm bedrading in moeten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Hoe kom je, als ik vragen mag, bij die 17 kW? Is dat een optelsom van het vermogen van alle zones of staat dat daadwerkelijk in de specificatie of op het type plaatje, als aansluitwaarde vermeldt? Alleen dat laatste is namelijk interessant om het type aansluiting te bepalen.

Ps
Plaats eventueel een foto van de (voorzichtig) geopende groepenkast. Dan kunnen we misschien zien hoe het zit.
 

Carl Colijn

  • #7
@Sxnder: die 17.1kW komt uit de specs van het fornuis, inderdaad als een optelsom van alles wat maar aan kan staan en dan ook op max (de optelsom zelf staat in de specs). Op het typeplaatje staat verder alleen "3N ac 230/400V" en dat je 'm op de aarde aan moet sluiten. Het is trouwens een Falcon Classic 90 inductie fornuis. Ik weet dat we waarschijnlijk nooit alles tegelijkertijd aan zullen hebben, maar toch... 3 pannen op boost functie = 3 * 2.5kW + 1 oven * 2.5kW = grens 16A toch al wel benaderd...

@The headhunter: Die 25A die ik in gedachten had was dus toch wel een redelijke berekening; liep ik toch niet helemaal de noob uit te hangen ;) Hoop echter alleen dat die XMvK 5 x 2.5mm2 kabel niet vervangen moet worden, want hij ligt in een precies passende PVC buis - een waarschijnlijk dikkere kabel trekken zal dan niet leuk worden.

Voor beide: als de kookgroep met zijn 4 aansluitingen (3x fase, 1x nul) op de 4 aansluitingen onderin een Hager CD440g ALS aangesloten is, staat hij dan ook achter die aardlek? De 5 16A automaten die ook op die ALS staan zijn aan de bovenkant ervan verbonden. Hoe de ALS aan de hoofdschakelaar zit kan ik niet zien zonder hem los te schroeven, dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven :)
 

Carl Colijn

  • #8
Overzicht meterkast:


Linker kast, van links naar rechts:
  • Stopcontact aangesloten achter 2e automaat rechterkast
    Kookgroep Hager MB 616 E
    Beltrafo, aangesloten op:
    25A automaat voor de beltrafo (waarom zo hoog?), aangesloten op 2e groep rechterkast

Rechter kast:
  • Bovenin allemaal Hager B16 automaten, waarbij sommige onderin met bruggen zijn verbonden aan dezelfde fase (moet nog eens kijken of deze groepverdeling nog zinnig is, of beter uitgebalanceerd moet worden)
    Daaronder 2x Hager CD440g (40A) ALS'en, met de kookgroep onderin de linker ALS aangesloten en de losse groepen bovenin
    En middenin een Hager SB 463 (63A) hoofdschakelaar

In rood de aansluiting van de kookgroep onderin de linker ALS:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Standaard kan een 2,5mm maar tot 20A.
2x16=7,2kw
3x16=10,2kw
3x20=13,8kw
3x25A=17,2kw

de kookgroep zit niet achter de aardlek, maar ervoor op de voeding rail.

Spanning komt boven in de hoofdschakelaar, gaat dan onder op een kamrail waar de 2 aardleks op geprikt zitten, en een extra aftakking voor de kookgroep.
Vanaf de aardleks vertrekken de kabeltjes naar 2x5 groepen
achter elke aardlek mogen maar 4 groepen.
 

Carl Colijn

  • #10
De detailfoto staat er inmiddels ook bij; de kookgroep is onder in de linker ALS verbonden. Weet alleen niet hoe deze ALS zelf intern geschakeld is, dus of dit rechtstreeks op de input van de ALS aansluit of dat de ALS hem meeneemd? Dan is het natuurlijk alsnog veel werk voor die ene ALS (5 groepen + kookgroep).

edit:
Zie nu pas dat het 'plastic' gewoon doorloopt vanonder de linker ALS tot de rechter ALS => kamrail waar The Headhunter het over heeft? Meteen weer wat erbij geleerd :)
 

Carl Colijn

  • #11
Nog een update uit de manual opgevist:
De totale elektrische belasting van het fornuis bedraagt ongeveer 15 kW aan 16,2 kW. De elektriciteitskabel dient aan deze belasting en aan de plaatselijke vereisten te voldoen
15 kW = 21.7 A per fase; 2.5mm2 kabel dus niet toereikend bij te veel elementen tegelijkertijd aanzetten... Denk dat ik pech heb en de kabel voor de zekerheid moet vervangen :( Of gewoon de 16A automaat laten zitten en de praktijk uit laten wijzen of we inderdaad zoveel tegelijkertijd gaan gebruiken.
 

Flat4ever

  • #12
Even snel googelen met op: Falcon Classic 90 inductie geeft al snel de volgende informatie:

Aansluitwaarde 16.7 kW (Elektrisch) - 3 fasen 380V (25 Amp)

Oftewel 25A aansluiting noodzakelijk, duur fornuisje in het gebruik dus.


Het enige waar het om draait is de daadwerkelijke aansluitwaarde en niet wat de verschillende componenten maximaal kunnen verbruiken. Aansluitwaarde dient op het typeplaatje vermeld te zijn en uiteraard in de gebruikershandleiding.
 

Carl Colijn

  • #13
Inderdaad dus 25 amp's; en niet "meneer, met die 16 heb je meer dan genoeg".

Nou ben ik wel geneigd om het (voorlopig) toch maar bij die 16 amp zekering te houden, omdat ik anders ook de 2,5mm^2 XMvK kabel moet upgraden naar 4mm^2, en dat past dan weer niet door de PVC buis waar de huidige kabel doorloopt. En een nieuwe kabel trekken betekend dat de vloer eruit moet in de keuken - er is geen kruipruimte onder de keuken... Slechte WAF zeg maar (en voor mezelf ook trouwens) ;)

We kunnen dan altijd nog wel zien hoevaak we die 16A automaat eruit laten vliegen. Waarschijnlijk zal dat denk ik nooit gebeuren, want de 3 grote inductie-elementen zijn 2,5 kW stuk, en de ovens ook, dus 2 ovens + 2 kookelementen, of 3 elementen + 1 oven moet gewoon alsnog te doen zijn met 16A. En dan nog moeten ze ook tegelijk op max staan, wat ook niet snel zal gebeuren.

Allemaal erg bedankt voor het meedenken; op termijn wil ik het dus inderdaad aanpassen, maar voorlopig laat ik deze elektricien wel een extra ALS plaatsen achter de kookgroep, en het daarbij laten (is hij ook weer blij).
 

Xr8

  • #14
Waar wil je die ALS plaatsen? Kast is vol, je kunt de automaat laten veranderen voor een 4 polige aardlekautomaat. Of je laat de aarding opmeten is deze waarde laag genoeg dan mag het zo gewoon blijven zitten. 5 groepen per ALS kan ook problemen geven. Je kunt twee groepen laten veranderen in een aardlekautomaat, zo voldoet dit ook weer.

Succes.
 

Carl Colijn

  • #15
Ik had inmiddels inderdaad al door dat een ALS optioneel is bij een 16A krachtgroep voor dit doeleinde (mits de aarding goed genoeg is dan). Maar mijn gevoel echter zegt me toch dat ik lekkerder slaap als er toch een ALS achter staat ;)

Ik hink nog op 2 benen hier - een ALS bijplaatsen (en dan meteen toekomstbestendig; >= 25A), of inderdaad de kookgroepautomaat vervangen door een 16A aardlekautomaat (maar da's dan weer jammer als we over 'n poosje alsnog de hele groep + bekabeling op 25A inrichten - de 16A alamaat is dan nog redelijk nieuw maar overbodig).

In het eerste geval moet er natuurlijk wat geschoven worden. Het losse stopcontact zou weg kunnen uit de linkerkast en toegevoegd worden aan de rechter (is ook logischer qua groepindeling); de ALS kan dan naast de kookgroep. En sowieso zijn er 2 normale 16A automaten niet in gebruik, waar ik eigenlijk ook geen nut in zie; die zouden ook hun plekje af kunnen staan. Is er ook meteen weer aan de max 4 automaten per ALS voldaan!

Opties... :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu