Kabelbreuk?

Ronaldhulshoff

  • #1
Hallo,

Ik zou graag jullie hulp of idee over het volgende probleem horen.

In de keuken lijkt het erop dat ik een kabelbreuk heb in de schakeldraad van de verlichting aan het plafond.

Het betreft een jaren 60 appartement en de buis zit vol met draden en er is geen ruimte om een nieuwe draad door te trekken. De draad zit ook behoorlijk vast en durf er niet met mn volle gewicht aan te gaan hangen, omdat ik bang ben dat ik meer draden beschadig.

Nou is mijn idee om stofvrije sleuvenfrees te huren om een nieuwe sleuf te maken zodat ik een nieuwe leiding met kabels kan maken.

Is dit de beste optie of hebben jullie wellicht een beter idee?

bedankt,
Ronald
 

Atmoz

  • #2
Hoeveel en welke kleur draad zit er de buis?
Draadbreuk is een niet heel veel voorkomend probleem. Is de schakelaar niet defect of iets bij de lamp? Als je nieuwe buis en draad wil toepassen kom je waarschijnlijk in de problemen met de oude draadkleuren, je moet dan dat hele installatiedeel met nieuwe kleuren voorzien.
 

Ronaldhulshoff

  • #3
Hallo atmoz
er zitten dacht ik 4 draden in de buis: rood,blauw, zwart en groengeel. Weet ook niet zeker of het een breuk is, misschien doorgebrand?

Het ligt in ieder geval niet aan de schakelaar. Die is nieuw en er zit ook een stopcontact op met dezelfde bedrading die wel werkt.

Zijn oude draadkleuren niet meer verkrijgbaar?
Zie graag je suggestie.
 

Ronaldhulshoff

  • #4
De 4 kleuren zitten overigens aan de kant van de schakelaar/ stopcontact. Aan het eind in het plafond zitten draadkleuren. Zwart, rood/bruin en groengeel. Er komen daar wat rode draden samen dus het zit erg vol.
 

Atmoz

  • #5
De kleuren die je noemt zijn een mix van oude bedradingskleuren en de nieuwe. Is de plek van de schakelaar ooit uitgebreid met een wandcontactdoos? Rood en blauw bij de schakelaar/wcd zijn de kleuren voor de Nulleider oud en nieuw.
Of de draad nog te kopen is in de oude kleur weet ik niet zeker, ik denk van wel. Je zult dan waarschijnlijk minimaal 100m moeten afnemen ben ik bang. Bij de mij bekende bouwmarkten vind je ze niet. Misschien dat bij een sloop bedrijf dat de nog bruikbare spullen verkoopt nog aan redelijke stukken draad in de juiste kleur te komen is.
Het wordt toch wel een beetje een uitdaging om de boel bij jou netjes op te lossen.
 

Ronaldhulshoff

  • #6
Ik heb zelf geen aanpassingen aan de elektra gedaan. De vorige eigenaar heeft een aantal klussen wel wat provisorisch uitgevoerd dus het verbaast me niks dat het een mix van oud en nieuw is.

Toch maar proberen om iets met de bestaande bedrading voor elkaar te krijgen en als dat niet lukt zit er denk ik niets anders op dan een extra sleuf trekken.
 

Atmoz

  • #7
Zitten alle draden vast of krijg je toch wat beweging in de bundel? Hoe groot is de afstand tussen de combinatie schakelaar/wcd en ik neem aan de centraaldoos, of waar komt de buis vanaf het schakelpunt uit?
Kun je meten of de verdachte draad werkelijk onderbroken is?
 

Ronaldhulshoff

  • #8
Alle beweging die erin zat heb ik er inmiddels uitgetrokken. Van wcd naar plafond zal een meeter of 3 hooguit 4 zijn.

ik heb al eens gemeten maar dat gaf geen eenduidig resultaat op de zwarte draad.
 

Atmoz

  • #9
Begrijp ik het goed dat nu alle draden vast zitten?
Of kun je een of meer draden bij de schakelaar combinatie en in de centraaldoos afwisselend een stukje heen en weer trekken?
Wat houdt het niet krijgen van een eenduidig resultaat in?
 

Xr8

  • #10
Vreemd rood en blauw in de buis. Dat zijn beide nul draden, je zou zeggen daf er ergens iets fout gaat met de kleuren.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
19
5
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu