230V spanning op aardedraad

Em5

  • #1
Door het aansluiten van een (defect?)oventje kwam er 230V op de aarde draad te staan, dit gaf aan tintelend gevoel in de douche bij het aanraken van sommige metalen lijstjes.
De spanning staat overal, tot in de meterkast op de aardedraad, gemeten tussen de nul en aardedraad.

Wat kan een oorzaak zijn?
 

Atmoz

  • #2
Aardrail in de meterkast niet aangesloten?
Draadbreuk in de aardaansluiting?
Aarding die voorheen via metalen waterleidingbuizen kwam en die vervangen zijn door kunststof buizen?
Aansluitbeugel om aardpen weggeroest?

Zo zijn er nogal wat mogelijkheden waarom je geen goede aarde hebt.
Is je installatie voorzien van 30 mA differentiëlen?
Zo nee dan zou ik de installatie zo snel mogelijk laten nakijken (vandaag nog) want je hebt dan te doen met een levensgevaarlijke installatie.
 

Em5

  • #3




De aarde is aangesloten op een aardpen onder de woning, de metalen gasleiding die buiten de woning overgaat in (waarschijnlijk)kunststof. het stukje gasleiding in de grond buiten gaf ook een tintelend gevoel, ook hier stond dezelfde spaning dus op. We hebben een extra aardpen geslagen op een plaats waar de grond altijd vochtig is. Nog steeds staat er 230vac op de aarde draad wanneer het oventje aangesloten wordt.

In de meterkast komt krachtstroom binnen, apart beveiligd(zie foto's) van de woonhuisinstallatie.
Krachtstroom gaat naar de schuur waar 230vac is afgetakt en gezekerd.
Het oventje dat de problemen gaf staat ook in de schuur, aangesloten op 230vac.
Zal morgen even proberen wat het resultaat is wanneer ik het oventje op de huisgroep aansluit.

ps, de rechterschakelaar op de foto is waarschijnlijk de differentiaalschakelaar, ik kan hier echter geen informatie van vinden
 

Atmoz

  • #4
Op de foto is geen aardlekbeveiliging te zien, wel een hoofdschakelaar en een automaat.
Hoe is de rest van de installatie beveiligd, hopelijk wel met diff.
Je zit met een behoorlijk gevaarlijke installatie, zeker als er mensen in de buurt zijn die zich niet bewust zijn van een mogelijk onder spanning staand deel.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Als alle aardverbindingen aanwezig en in orde zijn voldoet je aardpen niet aan de eisen. Laat dit zoals gezegd snel nazien door een deskundige voordat er ongelukken gebeuren!
 

Em5

  • #6
De inkomende 3 fasen spanning gaat naar de hoofdschakelaar in de foto, daarna naar de automaat in de foto en vervolgens direct met 2 verschillende kabels naar:
- garage
- keuken inductie kookplaat
Heeft al 10 jaar zo gewerkt..

Er zit dus verder geen differentieelschakelaar tussen.

(heb ook even het oventje aangesloten in de keuken, het woonhuis heeft wel drie differentieel aardlekbeveiliginngen: aarlekbeveiliging sloeg direct uit)

Vraag: ivm met ruimte in de meterkast, zou ik de automaat in de foto willen vervangen door een gecombineerde met aardlekbeveiliging.
Enig idee welke een geschikte is,, of zie ik iets over het hoofd?
 

Em5

  • #7
Ter vervanging van de automaat in de foto, denk ik dat deze wel een geschikte keuze is:
Eaton Holec Aardlekautomaat (alamat) MRB6163NB003AFL


link:http://www.123groepenkast.nl/5165508/eaton-holec-aardlekautomaat-alamat-3p-n-16a
 

Em5

  • #8
De 16A automaat vervangen door een gecombineerde met 30mA aardlekschakelaar (Aardlekautomaat (alamat) 3P+N 16A) .
werkt nu goed, de aardlekschakelaar sprong er direct uit bij een aardfout in dat gedeelte.

Bedankt voor alle suggesties!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Een aardlek is geen oplossing voor een niet juist functionerende aarde!!!!!!

Je geeft aan dat de aardlek juist werkt, ik vraag mij af hoe jij als leek dat kan beoordelen.
wat is de uitschakelstroom? en wat is de uitschakeltijd?
Wat is de waarde van je aardverspreiding?
 

Em5

  • #10
Er was geen probleem met een slecht functionerende aarde, het probleem was dat er geen aardlekautomaat opgenomen was in krachtstroom circuit. En dit is met behulp van het forum nu prima opgelost.

Deze installatie is 10 jaar geleden door een elektricien aangelegd en ik nam gewoon aan dat het principe schema wel goed was.

Mijn fout was in het begin dat ik me niet realiseerde dat de 16A 4-polige automaat geen aardlek had, dus ik dacht dat er een aardingsprobleem was. Het slaan van een extra koperen aardpen van 5 meter in vochtige grond hielp niets, daarna heb ik het forum geraadpleegd.


je hebt wel gelijk, ik kan natuurlijk niet weten of de nieuwe aardlekautomaat 100% juist werkt. Maar de automaat is nieuw gekocht, reageert goed op de testknop, reageert ook goed op verschilstroom vanwege een defecte oven. Dus ik neem verder aan dat de automaat ok is.
Uitschakelstroom en uitschakeltijd vind ik niet mijn pakkie an, is misschien wel te vinden in de specificaties van de aardlekautomaat.
Geen idee wat de waarde van de aardverspreiding is, waarom zou er een aardingsprobleem zijn?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Omdat jij dat in je startpost aangeeft.

Als jij de spanning kan voelen, dan is deze dus al te hoog, en met of zonder aardlek mag dat niet voorkomen.

de genoemde waardes zijn wel jouw probleem.
is de uitschakelstroom te hoog dan kan dat dodelijke gevolgen hebben.
Is je aardeweerstnd te hoog, dan kan je levensgevaarlijke spanningverschillen krijgen tussen alle metalen delen en de fysieke aarde.

De tstknop heeft niets met de aarde van doen en is eigenlijk alleen een indicatie of het mechanische deel wel werkt, de meting zelf word hiermee niet getest op specificaties.
 

Em5

  • #12
Ik gaf dat aan omdat ik niet wist waar het probleem was: mbv het forum is dit opgelost: het probleem was: er was geen aardlek differentieel automaat aanwezig.

dat heb je dus mis: als er geen aardlekautomaat is dan komt er wel degelijk spanning op de aardpen en alle randaardes van de stopcontacten, bij een spanning naar aarde op een defect toestel. En er wordt echt niets afgeschakeld om dit te voorkomen!
Jij bent specialist: als je het niet gelooft, probeer het maar eens.
Of een andere zienswijze: zet 230VAC op de aardedraad zonder aardlekautomaat: er is dan niets dat de spanning afschakelt. Wat zou de spanning afschakelen?

Wat uitschakelstroom betreft: 16A voor de fases en 30mA voor verschilstroom, dat staat gewoon in de specificaties van deze nieuwe automaat, ik kan er gewoon van uitgaan dat dit klopt, is niks gevaarlijks aan.

Wat aarding betreft: er was geen probleem met de aarding,en de aarding is alleen maar beter geworden door de extra aardpen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Als je aarding correct is uitgevoerd zal een automaat uitvallen bij een aardfout, en een maximale aanraakspanning van 50v wisselspanning.Er si nl. gewoon een kortsluiting naar aarde.

Ik kom vrij regelmatig defecte nieuwe aardleks tegen in vonkel nieuwe kasten.De fabrikant stuurt doodleuk een nieuwe aardlek toe onder het mom zoveel % mag defect zijn.
Vandaar mijn waarschuwing.

Gelukkig heb jij voldoende praktijk ervaring en vakkennis.
 

Ronald41

  • #14
Zoals Headhunter en Sander al zeggen: Je aarde deugt niet.

Je vergelijkt appelen met peren door je aardlekschakelaar en aardpen door elkaar te halen.

Een "pen van 5 meter in vochtige grond" zegt niks. Is de weerstandswaarde gemeten met de daarvoor geschikte apparatuur? Zo ja, hoeveel was die?

Verder zou ik, als je een forum raadpleegt, ook open staan om wat te leren.

Je hebt in ieder geval door het aanbrengen van een aardlekschakelaar NIET het aardprobleem opgelost. :!:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Ik denk ook dat je nu, door het plaatsen van een aardlekschakelaar, ten onrechte concludeert, dat je het probleem hebt opgelost. Dat heeft ook niemand hier gesuggereerd. De oorzaak van het onder spanning staan van je aarde is nl niet het ontbreken van een aardlekschakelaar maar is feit dat de aardpen kennelijk de lekstroom niet (voldoende) kan afvoeren. De geschetste situatie zegt wat dat betreft voldoende.
De aardlekschakelaar lijkt het probleem nu te hebben verbeterd, maar zonder de metingen, waar Headhunter ook op doelt, kun je nooit weten of dit ook, in voldoende mate het geval is. Deze metingen zijn heel iets anders dan de waardes die op aardlekschakelaar vermeldt staan.
Mogelijk bestaat er dus nog steeds een gevaarlijke situatie voor jezelf en andere gebruikers van deze installatie!
Ik zou je dus ook, nogmaals, willen adviseren, dit door iemand met de juiste meet apparatuur en kennis van zaken te laten nakijken!
 

Xr8

  • #16
De 16A automaat vind ik zowieso een vreemde keuze van een elektricien. Wat voegt deze toe? Je mag hier geen lichtgroepen van maken dus er zullen nog andere automaten aanwezig zijn. Hoeveel ampere zijn deze dan? De uitgaande kant van de 16A automaat is aangesloten met twee draden onder een klem, zonder aftakblokjes. Hoort ook niet zo.

Wellicht een foto plaatsen van het geheel.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Als de automaat een klauwklem verbinding heeft mogen daar 2 dezelfde type en dikte draden in, dus dat hoeft geen probleem te zijn.Verder ben ik het idd met je eens dat het wel een vreemde constructie met een krachtgroep.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu