Hoe 3 standen met 0 schakelaar aansluiten

Taurusnl

  • #1
Ik heb een 3 standenschakelaar 2-1-3 (dus hij kan niet uit). De bruin zit in het midden en links en rechts er van zit een zwart. ik heb van de week een (zie link 3-standenschakelaar) schakelaar gekocht zodat ik hem eenvoudig uit/op 0 kan zetten ipv elke avond en ochtend met de stekker te moeten klooien. bij de nieuwe schakelaar zit een brug over punt 2, 4 en 6. ik moet de bruin en zwart dan ook op 1, 3 en 5 aansluiten, maar... hoe? ik begrijp de tekening niet. moet N(bruin) nou op 1 op 3 of op 5?

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dan zal je waarschijnlijk eerst een extra draad naar je ventilatie moeten trekken, deze heeft nl een vaste spanning welke niet vanuit de schakelaar komt.
 

Ronaldjes

  • #3
Ondertussen al opgelost? Er zitten hopelijk twee bruine draden aangesloten op de schakelaar, als dat niet is wordt het lastig.
Als dat wel zo is probeer het volgende, maar let op je eigen veiligheid!

Een bruine draad komt van de meterkast af en blijft spanning op staan. Deze dien je op 246 te zetten en de andere bruine gaat dan waarschijnlijk rechtstreeks naar de ventilator, en die zet je dan nu op 1 en de andere twee zwarte op 2 en drie.
En klaar is Taurusnl
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De door jouw geschetste situatie komt bijna nooit voor.
 

Ronaldjes

  • #5
Bij veel huizen wordt een leiding op de begane grond van een centraaldoos naar de schakelaar gebracht. Een tweede leiding loopt dan van de schakelaar naar de centrale afzuiging naar zolder. Om niet via alle centraaldozen te hoeven gaan, das pas efficiënt!


The headhunter schreef:
De door jouw geschetste situatie komt bijna nooit voor.
Echt een aanvulling van niks, misschien ben ik niet zo actief en redelijk nieuw. Ik probeer enkel mensen te helpen!

Laat Taurusnl zelf uitmaken of hij iets aan mijn aanvulling heeft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Zeker wel een correcte aanvulling, puur praktijk ervaring.

De schakelaar word meestal(bijna altijd) gevoed vanaf de centraaldoos in de keuken, en de ventilator ook en meestal zit daar de cv dan ook bij op.

Ik geef alleen aan dat het niet gebruikelijk is, zodat TS niet onnodig loopt te zoeken naar iets dat er normaal niet is.
 

Ronaldjes

  • #7
:roll:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu