Buitenlamp op sensor + 3 andere buitenlampen

Jannes01

  • #1
Hallo klussers,

Ik heb een probleempje met het aansluiten van een sensor voor een aantal buitenlampen.
Er zijn in totaal 4 lampen, deze wil ik graag op 1 schakelaar allemaal aan en uit kunnen zetten. Tot zover geen probleem, echter op 1 van deze lampen wil ik een sensor zetten zodat alleen deze lamp aangaat bij beweging, alle 4 vind ik wat veel.
Wanneer ik nu de sensor zal aansluiten op deze lamp, komt er via de fasedraad natuurlijk op alle lampen spanning te staan, en dit lijkt mij nou niet echt een ideale oplossing.
Weet iemand een oplossing waardoor deze lamp toch samen met alle lampen schakelbaar is, zonder dat er spanning op de rest komt te staan bij het inschakelen van de sensor.

Groet,

Jannes
 

Atmoz

  • #2
Je zou een dubbelpolige schakelaar kunnen gebruiken, een contact parallel aan het sensorcontact. Met het andere contact schakel je de 3 lampen. De sensor en de rest moeten wel op dezelfde groep zitten.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wat ook zou kunnen: de spoel van een 220V relais parallel aan de 3 lampen, het schakelcontact schakelt de ene lamp aan en uit parallel aan het sensorcontact.
Of dit handiger is dan het idee van Atmoz, hangt af van de afstand, wat er al aan bedrading aanwezig is en of je ergens zo'n relais kwijt kunt.
 

Jannes01

  • #4
Bedankt voor jullie reacties,

Het verhaal met de dubbelpolige schakelaar snap ik niet helemaal. Wil je de dubbelpolige schakelaar gebruiken als twee enkelpolige schakelaars door ook de fase naar de sensor te schakelen? De sensor moet natuurlijk altijd stroom krijgen, ook wanneer de andere lampen niet branden. Aangezien de 4 lampen parallel aan elkaar staan, krijgen de overige drie dan ook nog steeds spanning vanaf de sensor ook al staat de schakelaar (dubbelpolig of niet) uit.
De oplossing met het relais lijkt me erg lastig in deze situatie.

Update: tekening met huidige (onveilige) situatie
 

Atmoz

  • #5
Je zult hoe dan ook de ene (sensor)lamp los moeten koppelen van de overige 3. Het ene contact van de schakelaar komt parallel aan het contact in de sensor en het andere schakelt de 3 lampen. De sensor krijgt altijd stroom, hoewel dit van geen belang is op het moment dat de schakelaar "in" staat. De lamp brandt dan toch al.

Edit:
Ik zie de tekening nu net pas, de lamp met sensor is al ok. Als je de nul van de 3 andere lampen aan de nul van de sensor lamp legt en ipv de nul de fase naar die 3 lampen schakelt ben je klaar. Het is misschien handig als je dit even optekent, dan kunnen we beoordelen of we elkaar goed begrepen hebben.
 

Jannes01

  • #6
Hallo Atmoz

Bedankt voor je reactie,
En je hebt idd gelijk, ik heb een tekening gemaakt zoals jij het denk ik bedoelt, maar zo zal het wel moeten werken.
Bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu