Aansluiten schuur GWE+UTP

Flat4ever

  • #1
Geachte lezers,

Aangezien deze vraag over elektra/gas en water gaat toch maar in deze rubriek geplaatst in plaats van een van de specifiekere rubrieken.

Wij hebben in onze achtertun (+- 40 meter vanaf de meterkast) een schuur gebouwd. Nu willen we op enigszins korte termijn beginnen met deze schuur aan te sluiten echter zitten we met een aantal vraagjes.

Een belangrijke vraag, is het toegestaan en verstandig om een PCV buis als mantelbuis te gebruiken om alle leidingen doorheen te trekken? Deze zou aan het begin en aan het eind onder de grond komen te liggen. Ik kan me zo voorstellen dat de buis na verlook van tijd vol loopt met aarde en daarmee zijn functie verliest. Tevens vraag ik me af of het wijs is om het op deze manier aan te leggen is verband met gas en elektra vlak bij elkaar. Losse leidingen door de grond is in principe evengoed mogelijk.


Elektra situatie:
-In de groepenkast in huis zit een 25C automaat, niet achter een aardlek schakelaar.
-In huis komt uiteraard wel een aardpen (momenteel nog niet aanwezig).
-In de schuur hebben we een onderverdeler zitten.
-De schuur zal een eigen aardpen krijgen.
-Volgens diverse bronnen is 4x4mm2 voldoende voor de 40 meter achter een 25c automaat.


Elektra vragen:

1 Is een aardscherm verplicht indien de kabel op een diepte ligt van meer dan 0,5 meter?
2 Mag er een PVC rioolbuis gebruikt worden om de kabel extra te beschermen? En is dan een aarscherm niet meer noodzakelijk
3 Indien een aardscherm noodzakelijk is, dient deze verbonden te worden met beide aardpennen.


Gas vragen:
Is het toegestaan volgens de norm om deze leiding zonder mantel door de grond te leggen? We zullen waarschijnlijk een meerlaags buis gebruiken.
Verder zal de mantelleiding vanuit de meterkast uit een stuk zijn en buiten onder de grond eindigen.

Is het tevens toegestaan deze in eenzelfde beschermingsbuis te leggen als de water en/of elektra?

Water vragen:

In de kruipruimte onder ons huis hebben we een afsluitkraan voorzien (20mm). Vervolgens zullen we naar de schuur moeten, lengte +- 33 meter. Welke leiding diameter zouden jullie adviseren, de schuur ligt +- 80-90cm lager dan de woning.
Wat is de minimale diepte om de waterleiding te leggen indien deze niet in een pcv buis gecombineerd zou worden met gas en elektra?

UTP:

Hiervoor willen we eigenlijk een mantelbuis voorzien die vanuit de schuur tot in huis onder de kruipruimte loopt. Hierin een touw waarmee we de UTP later kunnen trekken. Is dit wel toegestaan?


Een ieder alvast bedankt voor het meedenken en de tips en trucs. Hoofdreden dat we dit op korte termijn allemaal willen voorbereiden/ aanleggen is dat we aan onze tuin willen gaan beginnen. Hiervoor huren we een graafmachine en kunnen we dus eenvoudig een buis in de grond verwerken.

Nogmaals bedankt,

Arjan
 

Flat4ever

  • #2
Is er niemand die me hier verder mee kan helpen?

Aangaande wel of gaan bewaping in een kabel onder de grond staat er in de NEN1010 het volgende (761.521.8.3):
"Kabels zonder bewapening mogen alleen zijn toegepast indien deze deugdelijk tegen meachanische beschadiging zijn beschermd door aanleg in daarvoor bestemde buizen, kokers, goeten of kanalen."

Mijns inziens kan hieruit geconcludeerd worden dat indien de kabel door een PCV buis loopt (bv 75x3) er geen YMVKas gebruikt hoeft te worden. Dan zouden we kunnen voldoen met een YMVK 4x4mm2.

Mis ik hier iets?
 

Flat4ever

  • #3
Niemand die mij hiermee verder kan helpen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu