Regelaar stadsverwarming vervangen

Ralluph

  • #1
De woning die ik vorig jaar heb gekocht is uitgerust met stadsverwarming. In de meterkast is een AGH (Danfoss)-unit geplaatst.

De vorige bewoners hebben gekozen voor de basisoplossing, waarbij er een thermische regelaar met capillair is geplaatst. De voeler/instelknop heeft eem relatieve schaal met een maantje en een zonnetje en zit aan de buitenkant van de meterkast gemonteerd (direct naast de voordeur :shock:). Via een capillaire leiding bedient deze een regelafsluiter die direct onder de warmte-unit is gemonteerd in de leiding naar de verdeler. Wanneer ik het capillair (bevestigd met een inbusboutje) eraf haal, ziet die regelafsluiter er als volgt uit:



Ik wil graag meer controle, en de mogelijkheid hebben om een (klok)thermostaat te kunnen aansluiten, die direct de temperatuur in de woonkamer regelt. Buiten meer comfort verwacht ik ook dat hiermee ook wel wat te besparen valt (met name de klokfunctie).

De buren hebben destijds voor het luxe-pakket gekozen, en hebben wel een (klok)thermostaat in de woonkamer. Zij hebben in plaats van het capillair een motorbediende regelafsluiter geïnstalleerd. Deze zijn van Danfoss of Honeywell ook te verkrijgen als set (motor, afsluiter, trafo, bedrading) speciaal voor toepassing bij stadsverwarming of zoneregeling.

De afsluiter die bij mij al in de leiding zit gemonteerd, functioneert nog prima. Wanneer ik zo een set koop, zou ik die moeten vervangen en dat lijkt me op het eerste gezicht overbodig. Daarom de volgende vragen:
  • Zijn er elektrische aandrijvingen verkrijgbaar die direct op de bij mij al aanwezige regelafsluiter passen (zie bovenstaande foto)? Uit het assortiment bij verschillende aanbieders word ik slecht wijs. Of weet iemand wellicht het type van de afsluiter op de foto, zodat ik gericht verder kan zoeken of vragen kan stellen?
  • Kan ik die aandrijvingen rechtstreeks bedienen met een (aan/uit) thermostaat? Sommige motoren hebben een driepunts-aansluiting, anderen een 0(2)-10 V of 0(4)-20 mA stelsignaal.
  • De thermische regelaar die ik nu heb is in feite een proportionele regelaar. Afhankelijk van de temperatuur naast de voordeur stuurt hij de regelafsluiter verder open of dicht, en deze kan dus elke (continue) waarde tussen 0% en 100% open aannemen. De standaard-setjes zijn een pure aan-uit-regeling (afsluiter dus alleen maar 0% of 100% open). Is bij stadsverwarming een continue (modulerende) regeling geen betere oplossing, in termen van regelsnelheid en zuinigheid? Ik weet dat de aanvoertemperatuur vast gegeven is, maar de doorstroming kan ik dus wel variabel regelen. Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Makkelijkste oplossing is gewoon een danfoss thermische motor erop. aan/uit is het makkelijkst.
Wel zal de temperatuur een beetje meer fluctueren met een aan uit regelaar.
 

Ralluph

  • #3
Danfoss thermische motoren (type TWA) zijn leverbaar met de volgende aansluitingen:
  • Danfoss RA aansluiting
  • Danfoss RAV en VMT aansluiting
  • Danfoss RAVL aansluiting
  • M30x1.5 aansluiting
Welke aansluiting heeft mijn afsluiter? M30x1.5 is het niet, maar hoe weet ik welke van de Danfoss-aansluitingen van toepassing is?
Ik neem aan dat ik een NC-versie (normally closed) nodig heb voor 24 V AC, en dat ik dan met een keteltransformator en een standaard aan/uit thermostaat een heel eind moet komen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Als je even google gebruikt zul je zien dat het de RA aansluiting is. De RAV(L) zijn schroefdraad aansluitingen.
 

Ralluph

  • #5
Bedankt Ingmar89, daarmee kom ik wel verder.

Volgens het datablad heeft de Danfoss TWA thermische motor een looptijd van drie minuten. Ik neem aan dat dat de tijd is die nodig is voor open->dicht of van dicht->open. Zijn deze echt zo langzaam?

De complete setjes hebben een looptijd van <30 s.

Is de langzame looptijd niet problematisch voor de regeling?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu