Huis verwarmen via warmtepomp airco?

Prutslutser

  • #1
Ik wil vragen of er hier mensen zijn die hun woning verwarmen (deels?) middels een dergelijke warmtepomp?
Ik was er over aan het denken om zo'n airco/warmtepomp aan te schaffen als hoofdverwarming.
Kan echter niet goed inschatten of een dergelijk syseem wel goed werkt.
Bijv. als het erg koud is buiten? is er dan genoeg warmte van buiten te halen om naar binnen te pompen?
Verbruikt zo'n unit niet extreem veel stroom?
Is zoiets geschikt voor continu gebruik?
 

Bernhard

  • #2
De woning moet geschikt zijn voor een warmtepomp.
Voorwaarden:
- super goed geïsoleerd
- zeer goed ventilatiesysteem
- vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming, idem voor de koeling
- max. watertemp temperatuur voor de vloerverwarming
33grd retourtemp 29grd aantal liters/h is 2,5x zo groot dan bij een standaard vloerverwarming, dus veel meer circuits
- bij een bron met watertemp van 16grd is de koeling gratis
- 1Kw elektra kan 4-6Kw verwarming genereren
- warmtepomp met kleine capaciteit 4-6Kw die zijn nog betaalbaar.
- bij een verkeerde berekening van het systeem kan er teveel warmte uit de aardbron worden onttrokken, dan kan de grond bevriezen en zal het systeem een lange periode niet werken.
- de warmte die uit de grond wordt gehaald moet ook weer teruggestort worden. mvgr bernhard
 

Xr8

  • #3
Denk dat hier een luchtwarmte pomp wordt bedoeld, ken ze als zwembadverwarming wel, als de lucht te koud wordt is het rendement nihil heeft de zwembadbouwer mij verteld. Warmte die niet im de lucht zit kun je er ook niet uithalen. Dit soort units verbruiken een aanzienlijke hoeveelheid energie, hoe kouder de lucht hoe meer energie. Niets voor niets.

Bij dit soort installaties voor een hele woning kun je ook nog wel eens een zwaardere en dus duurdere elektra aansluiting nodig zijn.

Succes.
 

Prutslutser

  • #4
Bedankt Bernard, het ging me idd eigenlijk om een lucht-lucht warmtepomp.
Veel warmte halen uit een buitenlucht van min-X graden lijkt me niet makkelijk.
Hier zal wel veel energie voor nodig zijn?
.
Een warmtepomp op water, gezien alle installatiewerk benodigd, komt helemaal niet in aanmerking.
Veel te kostbaar.
 

Pigion

  • #5
Een lucht-warmtepomp is zeer goed mogelijk. Zo lang de buitentemperatuur op ca. 10 C. zit, is het rendement goed en kan concureren met een Water-warmtepomp. Bij lagere temperaturen is het handig als je terug kan vallen op ondersteuning van b.v. houtstook of gas. Er zij 2 grote spelers in de markt, mag geen namen noemen.
Als je het hele huis met een lucht-warmtepomp wil verwarmen, heb je wel luchtkanalen nodig voor aanvoer en afvoer. Ik heb vorig jaar de hoofdkanalen aangelegd voor WTW + verwarming. De hoofdlanalen hebben dia. 30 cm. Dat geeft acceptabele luchtsnelheden.
Pigion
 

Bernhard

  • #6
Bij het einde beginnen is niet de juiste manier.
De keuze van een warmtepomp is afhankelijk van de woning en de bijbehorende installatie. De woning en de installatie moet geschikt gemaakt worden voor de warmtepomp. Mijn advies is dat je je gaat verdiepen in de in en outs van de eigenschappen en voor en nadelen van een warmtepomp. mvgr bernhard
 

Prutslutser

  • #7
Maar waar zitten dan de specifieke nadelen van de warmtepomp?
Ik stel me er een airco bij voor die warmte inblaast ipv koude lucht.
Naar mijn inschattingsvermogen moet zo'n unit wel een behoorlijke grootte
Hebben om als verwarming te kunnen dienen.
Een ketel voor een woonhuis is al snel 20+kw.
Daar moet je een aardige pomp voor monteren om dat vermogen te evenaren.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Een goeie warmtepomp heeft al gauw een COP van 4 of hoger.

We hebben veel Gebouwen in beheer met alleen VRF systemen of Warmtepompen,er komt wel veel meer bijkijken dan je verwacht om zo een installatie goed te laten functioneren, advies is dan ook met een expert op dat gebied te raadplegen en niet zelf een een installatie in elkaar te knutselen .ook wordt bij lucht/lucht systemen gebruik gemaakt van warmteterugwinning of recirculatie van lucht om verbruik te beperken en om ontdooi cyclus van de unit op te vangen.Bij bepaalde weersomstandigheden kan het gauw voorkomen dat zo een unit elke uur wel een minuut of 10 in de ontdooi stand springt,dat kan voor onaangename verrassingen zorgen in hartje winter . :mrgreen:
tevens dient bij gebruik van kanalen rekening gehouden te worden met condensvorming. tegenwoordig garanderen veel A-merken dat de units tot -15graden buitentemperatuur nog steeds 100% vermogen kunnen leveren.daar zijn de machines ook behoorlijk voor aangepast en uitgebreid.
 

Bernhard

  • #9
Prutlutser je ideeën en antwoorden duiden op onvoldoende kennis van de werking warmtepomp. Om een voordeel te hebben van een warmtepomp moet de woning geïsoleerd worden.
De cap van de warmtepomp kan dan laag zijn bv 5Kw.
Bij een goed geïsoleerde woning moet de nodige aandacht besteed worden aan:
- het ventilatiesysteem, alle kieren zijn afgedicht
- de koeling, door de isolatie van de woning zal de periode van verwarmen korter worden en de periode voor koeling toenemen
- om de koelcap niet te groot te laten worden moeten wellicht bouwkundige voorzienigen tav schaduwwerking gerealiseerd worden.
Als je dat allemaal hebt uitgewerkt en berekend hebt dan kan je overgaan tot de aanschaf en installeren van een warmtpomp. Succes met je studie. mvgr bernhard
 

Pigion

  • #10
Ik ben het met je eens Bernard dat er veel meer komt kijken als even een warmtepomp erin gooien.
Prutser vraagt specifiek of het huis in de winter wel warm wordt. Als je het vermogen daar op afstemt, wordt het een hele grote. Over het algemeen zijn de winters in Nederland mild, 8 - 12 C. en korte vorstperiodes. Daarom gedurende die periode bijstoken met ...hout of pellets.
Het kan allemaal. Orienteer je goed en lees ook eens op het Duitse Haustechnikforum. Daar wordt ondersteuning door houtstook ondersteund. Winters zijn kouder in Duitsland... Ook veel te lezen over de beide hoofdspelers op die markt.Er zweeft daar ook een meerjarentest van warmtepompen(alleen op COP) door een gerenomeerd instituut.
Pigion
 

Hrhrhr

  • #11
Het verwarmen met een lucht-water warmtepomp is goed mogelijk. Zelfs bij buitentemperaturen onder nul zonder dat de capaciteit vermindert is het goedkoper verwarmen dan met gas. Een goede isolatie en wtw is wel een grote pré.
 

Bernhard

  • #12
De capaciteit van een luchtwarmtepomp blijft ook gelijk bij -100grd. De temperatuur van de condensor wordt bij lage een buitentemp. echter ook lager. Dan wordt het tempverschil kleiner tussen de retour en de aanvoer en kan de woning zonder bijverwarming niet op de gewenste temperatuur verwarmt worden. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu