Rookgasafvoer door muur mogelijk?

Joan106414

  • #1
Goedenavond,

Sinds eind april ben ik de eigenaar van mijn eerste woning, een voormalig huurwoning uit 1980 met heel wat ervaring.
Ik heb nog niet erg veel ervaring met dit soort projecten, maar ik zou graag zoveel mogelijk zelf uit willen voeren. Dommer zal ik er waarschijnlijk niet van worden. :wink:

Voordat het huis te koop kwam te staan heeft de woningstichting een aantal bedrijven ingehuurd om de woning weer verkoopklaar te maken. Hierbij zijn o.a. alle vloeren + keuken verwijderd en is er een nieuwe ketel geplaatst, een Intergas Kombi Kompakt HRE 24/18. De ketelruimte staat op de begane grond, recht onder de badkamer. De lucht aan/afvoer van de ketel loopt door een enorme koof in de badkamer richting de schoorsteen.

Nu heb ik de badkamervloer van 20cm (!) aan beton en cementvloer eruit gehakt samen met deze koof, en aangezien toch alles wordt aangepakt zou ik deze buizen eigenlijk door de gevel aan de achterkant van het huis naar buiten laten komen. Hiervoor zou ik dan een verlaagd plafond op de WC kunnen maken om deze buizen weg te werken, kan iemand mij vertellen of het mogelijk is wat ik in gedachten heb?

De verwarmingsbuizen worden waarschijnlijk ook nog vervangen en in de muur weggewerkt, deze kunnen dus nog verplaatst worden indien nodig. Afstand tussen ketel en buitenmuur is ongeveer 180cm.

Zoiets zou ik dan willen gebruiken als geveldoorvoer.

En hier zal de aan + afvoer dan ongeveer uitkomen (rood), op de geel gemarkeerde plek zal de afvoer van de afzuigkap nog gemaakt worden.

Ik hoop dat ik zo duidelijk genoeg ben met mijn vraag en dat ik het in het juiste subforum geplaatst heb, mocht er meer info nodig zijn dan vraag het vooral. :)

Alvast bedankt!

Gr Tom
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vanaf afstand is dit moeilijk te beoordelen maar zonder advies van een deskundige ter plekke zou ik het niet doen.
Er kunnen daar ramen open en er zitten ventilatieroosters boven de ramen. Als de wind aan de kant van de foto tegen het huis blaast, worden de rookgassen naar binnen geblazen. De afstand van de ingetekende afvoer tot de ramen lijkt me te kort.
Daarnaast uitkijken dat de ketel niet teveel vervuilt doordat lucht van de afzuigkap naar de ketel wordt gezogen.

Als je toch een keer een deskundige in huis haalt, laat hem dan meteen kijken naar de huidige afvoer. Ik ben niet van alles op de hoogte, maar ik twijfel of het (dunwandige?) materiaal dat nu op de afvoer zit, geschikt is voor een HR ketel.
 

Joan106414

  • #3
Bedankt voor uw reactie.

Het is me duidelijk dat er in ieder geval iemand ter plaatste naar zal moeten kijken, met dit soort aanpassingen neem ik geen risico's.

De huidige afvoer kan ik nog eens nakijken, maar ik meen gezien te hebben dat het een dubbelwandige buis is. De afvoer van de afzuigkap zou evt. bij plaatsing nog aan de andere kant van de muur gemaakt kunnen worden als dit problemen gaat geven.

Klopt het wel dat bij een goed geïnstalleerde gevelafvoer er geen condenswater uit de pijp kan lopen?
 

Xr8

  • #4
Een gevel doorvoer plaats je altijd op afschot naar de ketel toe. Als deze goed geinstalleerd is zal er geen water uitlopen. Dit moet je ook voorkomen ivm ijspegelvorming in de winter. De rookgas zoals ingetekend zit te dicht onder een openslaand raam en in bij mijn weten zo niet toegestaan. De ketel zal veel witte rook produceren waardoor je problemen kunt krijgen met de buren.

De flexibele rookgas mag wel, mits de juiste materialen zijn toegepast. Als je de koof sloopt dan zou ik zelf een lange lengte rookgas nemen en het rookgas kanaal en luchttoevoer in zijn geheel nieuw maken. Tevens zou ik de pijp op het dak vernieuwen voor een hr dakdoorvoer. De bestaande lijkt nog een oude vr pijp welke problemen kan geven met ijspegelvorming.

Zoals al aangegeven is het verstandig iemand ter plaatste te laten komen met verstand van zaken.

Succes.
 

Joan106414

  • #5
De koof is inderdaad al gesloopt, samen met de badkamervloer.
Zo vies als de buizen waren leek het me niet dat deze vernieuwd zijn bij de plaatsing van de nieuwe ketel (2014), moet deze afvoer niet altijd vernieuwd worden?

Tevens nog een foto gevonden van de aansluiting op de pijp, hier waren 5 buizen op aangesloten. (aanvoer cv, afvoer cv, afzuigkap, badkamerventilatie, en een soort van ventilatiesysteem in de woonkamer die al verwijderd was).

Er zit ook een dunne pvc buis aan die rechtstreeks op de afvoer is aangesloten, volgens het meegeleverde energielabel (2009) zat er tijdens die meting een 'HR 107 ketel' in. Mocht de afvoer toch via het dak moeten lopen, kan de aanvoer dan evt. alsnog via de gevel? Dat zou al heel wat ruimte schelen op de badkamer.
 

Xr8

  • #6
De luchttoevoer mag wel door de gevel, ik zou zelf een nieuwe luchttoevoer en rookgasafvoer aanleggen naar het dak. Je kunt dit met 2x80mm pp of aluminium doen. Plaats dit met beugels strak op de muur en je ben niet veel nodig. De dunne leiding is de ontspanning van het riool. Deze vind ik persoonlijk wel erg klein. Deze zou ik vergroten naar minimaal 75mm.

Succes.
 

Joan106414

  • #7
En wederom een reactie terug, doordat ik vrijwel het complete huis opnieuw ga opbouwen lopen er een hoop projecten door elkaar heen dus het reageren duurt soms even. Ik heb de installatiehandleiding van de ketel goed doorgenomen, de huidige situatie eens wat beter bekeken, en een paar termen als 'rioolontspanning' opgezocht. :wink:

Ik vermoed dat de ketel die in 1980 bij de plaatsing van het huis een aan en afvoer had van 130mm, en dat er in het verleden door de woningbouwstichting een modernere HR ketel is teruggeplaatst met 80mm aansluitingen. De dunnere afvoer hebben ze voor het gemak van bovenaf door de 130mm slang laten zakken, en bovenaan is er een hele constructie gemaakt voor de aansluiting op de dakafvoer.


De aanvoer hebben ze gewoon op 130mm laten zitten, en deze wordt net voor de aansluiting op de ketel alsnog naar 80mm vernauwd. Ik neem aan dat ik beide buizen kan vervangen voor een stevige flexibele alu buis van 80mm die ik dan strak tegen de muur aanmaak boven en onder de (nog op te bouwen) koof in de badkamer, zodat ik er nog bijkan bij een latere vervanging zonder de boel te slopen? De vernauwing die nu onderaan bij de aanvoer vd ketel zit zou ik dan bovenaan bij de dakaanvoer kunnen plaatsen, zodat de rest vd buis dan maar 80mm zou worden.

Dan had ik nog wel een vraag waar ik nog geen duidelijk antwoord op heb gevonden: hoe kan ik zien of de dakafvoer, zoals hij nu is, wel geschikt is gemaakt voor een HR ketel?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu