Convectorput deels vervangen

Kasteel

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik heb een vraag waarmee jullie me hopelijk kunnen helpen.

Ik ben van plan om een nieuwe CV ketel aan te schaffen in combinatie met wandconvectoren voor lage temperatuur verwarming. Nu heb ik ook een 20 jaar oude converctorput, die wellicht niet zo geschikt is voor lagere temperaturen (tenmiste, dat lees ik overal).

Is het mogelijk om in de convector put een nieuw convectie-element te monteren dat beter geschikt is voor LTV, of moet die hele bak vervangen worden?
Weet iemand of dit kan en eventueel welk type hiervoor geschikt is. En waar dat te koop is?

De put is 250x40x60cm (LxBxD) en moet ongeveer 4 a 5 kw kunnen leveren. Ik was verder van plan om een Remeha calenta 40C aan te schaffen.

Alvast bedankt.

Groet, Kasteel
 

Bernhard

  • #2
Bij lage watertemperatuur moeten de radiatoren of de wandconvectoren een zeer grote oppervlakte hebben. Met die grote oppervlakte wordt dan die lage watertemperatuur gecompenseerd.
Het aantal watts/h blijft gelijk bij LTV of een systeem met hoge watertemperatuur. Een LTV systeem is zuiniger omdat de verbranding in de ketel efficiënter is.
Kleinere afmetingen voor de radiaoren kan alleen als er ook voldoende isolatie wordt aangebracht. Je hebt dan minder warmteverlies.
De grote van de ketel wordt bepaald door de capaciteit van de radiatoren. Bij een grote overcapaciteit zal de ketel niet of nauwelijks nog moduleren. De ketel zal dan gedurende een grote periode van het stookseizoen aan-uit regelen. Aan-uit regelen van een ketel gebruikt meer gas. mvgr bernhard
 

Kasteel

  • #3
Bernard,

Bedankt voor je snelle reactie. Ik begrijp uit jouw antwoord dat ik dus voor voldoende convector capaciteit moet zorgen. Is het correct om aan te nemen dat een hogere ketel temperatuur leidt tot meer modulatie en dus minder verbruik? Terwijl andersom een lagere temperatuur leidt tot efficiëntere ketel werking en dus ook tot minder verbruik? Waar ligt dan het optimum in ketel temperatuur (bij voldoende convector capaciteit)?

Daarnaast zit ik nog steeds met de vraag of je ook allen de convector batterij in de put kunt vervangen of dat de hele bak eruit moet. Ik vind nergens op internet losse batterij units.

Gr. Kasteel
 

Bernhard

  • #4
Het is misschien beter een vraag te stellen.
Dan is de uitleg van mij ook duidelijker.
Je een verwarming nodig hebt van 2000w/h.
De LTV-wandconvector moet dan 2000w/h.
Die LTV-verwarming heeft grote afmetingen en lage watertemp.
Een radiator of wandconvector met hoge watertemp heeft kleine afmetingen. mvgr bernhard
 

Bernhard

  • #5
Convector in put.
De put en het element moet voor LTV zeer groot zijn.
Ik denk dat dat niet gaat lukken.
Een convectorput met lage watertemp. is geen juiste toepassing.
Een convectorput werkt op een luchtstroom.
Bij zo'n systeem mis het je de stralingswarmte die een radiator of wandconvector wel heeft. mvgr bernhard
 

Bernhard

  • #6
Watertemp ketel.
De keteltemp. wordt bepaald door de grote van de radiatoren. Bij LTV is de keteltemp. lager dan bij standaard radiatoren. De afstelling van de keteltemp. wordt door de installatie vanzelf ingesteld.
Je kan in een auto ook het gaspedaal niet afstellen om bv altijd 100km/h te rijden. Het vermogen die de motor moet leveren is afhankelijk van de belasting.
De ene keer heb je wind mee en de andere keer wind tegen. Veel personen of je zit er alleen in. Een helling op of af. Zachte band etc.
Bij een CV-installatie wordt het gaspedaal automatisch verder of minder ingedrukt. Als de kamertemp. niet bereikt wordt zal de ketel langer branden en dan wordt de watertemp vanzelf hoger. De keteltemp kan dus gewoon op max. temp ingesteld worden. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu