Hoe het beste aansluiten: cv+wasmachine afvoer ?

J-weetje

  • #1
Dag heren,

Ik heb een vraagje over aanleg van een stuk van circa 5 meter afvoer. Hier komt een nieuwe CV ketel met wasmachine op. Ik wil de koof over het trapgat zo compact mogelijk houden. De opties die ik heb zijn als hieronder in een zijaanzicht. Volgens installatie handleiding de ketel (Remeha calenta) moet ik 3cm/meter afschot aanleggen. Dat klinkt mij als veel in de oren, gaat dit goed als er ook een wasmachine op komt? Om dit afschot van Remeha te halen zitten de cv leidingen in de weg. De afvoer zoals die nu licht, donker grijs, ligt onder de CV buizen dichter bij de vloer. Deze kan ik alleen boven de cv leidingen krijgen binnen het gebied met stippellijn, dus ik moet een extra verval introduceren om daarna met 3cm/meter verder te gaan. Is dit nodig? Kan het met 1.3cm afschot? Indien 1.3 echt te weinig is hoe moet ik het verval maken? Met een 45graden stuk of juist echt verticaal? O ja, de total afvoer lengte tot aan de standleiding is ongeveer 7.5 meter in 50mm buis. Alvast bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Ik had gelezen in de installatie handleiding dat de afvoer volgens:

NEN 3215: Binnenriolering in woningen en woongebouwen aangelegd moet worden.
-------------------------------------------------------
Om een goede doorstroming van afvalwater te waarborgen is een afschot van 0,5cm/m
De regels zijn 1 centimeter per meter, maar een 0.5 cm per meter is vaak al voldoende.
Let op! dat je de buis niet teveel afschot geeft, dan stroomt het water snel weg en blijft het vuil liggen.
 

J-weetje

  • #3
Hi Henk253,

Bedankt voor je reply. Ik ga ja absoluut niet tegen spreken want ik zat zelf ook op het spoor dat 1cm/meter afschot voldoende is i.v.m. vuil etc , maar op pagina 31 van https://www.hollandwarmte.nl/wp-content/uploads/Remeha_Calenta_gebruikershandleiding.pdf staat echt dat ze 3cm afschot willen. Lijkt mij, zeker met een wasmachine niet handig. Vandaar mijn vraag. Indien ik zou besluiten voor optie 'A' te gaan, wat is dan de beste manier om het verticale sprongetje te maken? Alvast bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Wat betreft die 30mm vind ik toch vreemd je kan even in contact gaan met remeha als die geen type fout is omdat de andere 0,5mm-1mm aan geven.


 

J-weetje

  • #5
Hier nog even een update.
Ik heb contact gehad met Remeha. Ze zeggen dat de 30mm veiligheids halve wordt aangehouden maar bevestigen dat 10mm/m in de nen3215 staat. Beetje vreemd.
Ik heb even van de andere grote merken de voorschriften van een willekeurig HR ketel bekeken en 2 noemen er de nen 3215 en geen direct afschot. Een andere noemt geen afschot maar ook geen nen 3215 norm.

@Henk, bedankt voor je tekening. Bedoel je hier mee aan te geven dat ik beter geen haakse bochten kan gebruiken? Ik heb ik mijn hoofd om het met 2x45 graden te doen. Zo schuin oversteken rond de uitstulping in de buur kan ik niet, dan lopen de leidingen boven het trapgat.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Als je tekening kan lezen bedoel in 4 bochten 45 graden eerst 2 bochten om te zorgen dat leiding voor langs kan en daarna 2 bochten om te duiken naar lagere punt.

een condesafvoer vaak 32 mm en slippen vaak dicht maar als jet een groter maat (50mm)gebruikt niet zo veel last.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu