Be-/ontluchtingsprobleem of toch verstopping?

DVenmans

  • #1
Hallo iedereen,

Helaas heb je er hier weer 1 die zich registreert op het forum en als eerste een probleem post. Sorry daarvoor!

Wij, mijn vriendin en ik, wonen in een flat, negen hoog. Daar heeft mijn vriendin de badkamer grondig verbouwd, toen ze erin trok(ik kwam een jaar later in beeld..). Alleen is dit grotendeels door haar vader en broer gedaan, die al lerende ook het afvoersysteem complementeerden. Met de beste bedoelingen natuurlijk, maar nu (na twee jaar) hebben we het probleem dat het water van de douchebak erg slecht, tot helemaal niet meer wegloopt. Dit lijkt nu op een verstopping, appeltje eitje ontstopper erdoor en klaar, maar door een aantal dingen begin ik daaraan te twijfelen. Voordat ik een loodgieter inschakel hoop ik dat jullie mij al enige zekerheid kunnen bieden.

Bijgevoegd twee tekeningen van onze badkamer en keuken. Belangrijk is dat wij zelf een koof hebben aangebracht waar de nieuwe leidingen inliggen. Haaks op die koof zitten de leidingen in de badkamermuur gefreesd Zie ook de foto.







- Ten eerste is het erg slecht weglopen plots ontstaan. Het water liep steeds slechter weg en na een vloeibare ontstopbeurt was dit ineens erger geworden.

- Regelmatig komt er veel water omhoog in de douchebak als de wasmachine zijn water afvoert. Dit is erger geworden na verloop van tijd. Ook het afwaswater vanuit de keuken komt daar nu omhoog. Sinds het water erg slecht wegloopt is dit ook erger geworden. Zelfs zo erg dat de gootsteen in de keuken na verloop van tijd ook vol komt te staan, als de douchebak volstaat. Het probleem lijkt bij de knelmof te liggen.

- De wasbakken in de badkamer hebben totaal geen problemen met afvoer van water. Maar als de douchebak volstaat en we zetten de kranen aan van de wasbakken, dan borrelt het hard in de douchebak tot een punt waarop al het (erg vieze) water omhoog komt. Een aantal keer leek het aanzetten van de kranen tijdelijk te helpen, omdat het water niet omhoogkwam maar na een tijdje juist eruit gezogen werd. Nadat al het water uit de douchebak ging, zakte het water zover in de sifon dat hij weer lucht aanzoog. Niet goed dus. Ontluchtingsprobleem?

- Wat ik zelf, naast de plopper en de vloeibare ontstopper, heb geprobeerd is met een kattenstaart bij de mogelijke verstopping te komen. Uiteindelijk lukte het om via de keuken bij de lasmof en/of knelmof te komen. Het rare is dat als ik daar even doorheen ga met die staart, het water in de douchebak picobello wegloopt. Misschien dat dit voor jullie een belletje doet rinkelen? Als ik de staart eruit haal en de afvoer van de gootsteen weer aan elkaar koppel dan is het probleem er weer aanwezig.

Graag hoor ik wat jullie hiervan maken. Mij is het als leek nog steeds een raadsel. Is het een enorm hardnekkige verstopping in de knelmof? Er komt natuurlijk wel (te?) veel samen op dat punt en de douche, wasmachine en gootsteen samen veroorzaken veel vet,vuil en viezigheid.

Maar toch, als er gedoucht wordt, dan lijkt het water weg te lopen, tot een punt dat het sifon borrelt (lucht eruit perst?) en dan loopt de bak vol.

Ik wacht jullie reacties gespannen af!

Groeten,

Dave Venmans
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Hier zit het probleem.



je hebt hier een T-stuk die tegen de stroom in stroomt ook heb je overal haaks T-stukken en haaks bochten.

 

DVenmans

  • #3
Hoi Henk, ik hoopte al op een reactie van jou als vaste reageerder.

Als leek weet ik nog steeds niet precies wat voor problemen die haakse bochten maken. Logischerwijs zou ik denken dat als er twee stromen op elkaar uitkomen, dat daar een ophoping ontstaat.

klopt dat?

De hele linkerkant is in de muur gefreesd, dus ook de verbinding naar de standleiding. Daar komen we niet makkelijk bij.

Hoe is het überhaupt op te lossen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4


daar waar de standleiding zit heb ik met rood belijnt wat voor ruimte is dat.

je had het over een klem t-stuk is dat 1 die je tegen aan plakt.

en kan je bij de standleiding komen plaats evt even wat foto`s van
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Zo moet het eigenlijk lopen voor goede doorstroming emt evt in keuken of wastafel een beluchting sifon.

 

DVenmans

  • #6
Parallel aan de wastafels bevindt zich naast de muur de WC-ruimte en de ruimte waar de standleiding zich bevindt is een nietbegaanbare afvoer/leidingen/ventilatie ruimte van de gehele flat.

Dat T-stuk dat erop vastzit zit in de muur gefreesd, waarop nu dus tegels zitten. Ik zie alleen de bocht die de muur ingaat.

 

DVenmans

  • #7
Henk253 schreef:
Zo moet het eigenlijk lopen voor goede doorstroming emt evt in keuken of wastafel een beluchting sifon.


Dankje Henk, het is al wat duidelijker. Alleen kunnen we nu de plaats van alle leidingen niet veranderen. Als we bij dat T-stuk kunnen dat op de standleiding zit en die vervangen door een Y-stuk + een beluchtingssyfon bij de wastafels, zou dat zorgen voor aanzienelijke verbetering?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
De fout van verkeerd plaatsen van een T-Stuk komt vaak voor.

Lees ook maar eens deze topic klik hier

dus je zult die muur moeten open kappen om de Y stuk te plaatsen dan is je probleem van goede doorstroming op gelost.
 

DVenmans

  • #9
Bedankt Henk!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Plaats het even hier op het forum hoe je het aan gepakt hebt zodat anderen ook wat aan hebben.

En als we je nog verder kunnen helpen met advies en tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu