Installatiebuis in smalle strook holle wand: max. aantal?

Dc13

  • #1
Hallo,

Ik ben momenteel bezig in onze keuken een muurtje van 2 meter, 7 cm dik van gips blokken aan te passen. De bedoeling is dat er een raam in komt. Echter, er lopen 11 installatiebuizen met elektra door deze wand dwars door het vlak waar het raam dient te komen.

Bij plaatsing van het raam zal er een verticale strook van 40 cm muur overblijven aan een zijde van het raam, deze wilde ik vervangen door een holle wand van houten rachels en gipsplaat, dus 40 cm breed, 7 cm dik, holle ruimte om en nabij de 4 cm. In de holte wilde ik verticaal de installatiebuizen verwerken. Dit worden er dan 14 ivm uitbreiding van de keuken met 3 groepen/installatiebuizen voor kookplaat, magnetron en kokend water kraan.

En dan de vragen waar ik mee zit en na flink gezoek ook geen antwoord op wist te vinden:
- Hoeveel installatiebuizen mogen er direct naast elkaar geïnstalleerd worden in een holle wand?
- Is er ventilatie of iets dergelijks nodig?
- Mag ik de buizen fixeren door 16 mm gaten te boren in de houten rachels? Hierbij gebruik ik dan geen zadels meer. Alternatief: aan de binnenzijde eenzijdig het gips dubbel uitvoeren en daarop zadels schroeven.
- Mag er isolatie aangebracht worden in de holle ruimte over de buizen heen? Of kan ik beter het gips tweezijdig dubbel uitvoeren (het gaat met name om geluidsisolatie).
- Zijn er nog andere punten waar ik aan moet denken?

Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen :)
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Je mag er zoveel buizen in leggen als wilt. Er hoeft geventileerd te worden, en isolatiemateriaal is geen probleem.
 

Dc13

  • #3
Bedankt voor de reactie! Het muurtje staat inmiddels en is klaar om afgewerkt te worden.

Ik heb een aantal buizen weten te elimineren door vanaf de twee centrale aansluitpunten bedrading te trekken naar twee verdeeldozen en van hier uit verder te werken. De verdeeldozen zitten nu ook nog eens op een makkelijk bereikbare plek. :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu