Nieuwe Groepenkast - klaar voor de toekomst

Schildpadjee

  • #1
Hallo,

Het wordt tijd mijn ouderwetse groepenkast te vervangen.
Nu heb ik 4 groepen en 2 krachtgroepen en 1 aardlekschakelaar en een hoofdschakelaar.

Ik wil nu gelijk een goede groepenkast die klaar is voor de toekomst en ik eventueel kan uitbreiden.

- Welke merken zijn goede groepenkasten.?
- Zouden 9 groepen voldoende zijn of beter gelijk 12?
- Per 3 groepen 1 aardlek?
- 2 krachtgroepen.
- 1 wcd
- zijn er verder nog dingen die zouden kunnen of die makkelijk of slim kunnen zijn?

Graag hoor ik het advies van de experts!!

Dankjewel alvast
 

Rinus747

  • #2
Er zijn nog 2 dingen om over na te denken: Hoeveel ruimte heb je in de meterkast, en hoe groot is de elektrische kookplaat. Eerst ga ik even op de ruimte in:

Voor een mooi systeem met maximum ruimte in 1 kast heb je een 3 rail systeem nodig, en die zijn ongeveer 55cm hoog. De inrichting kan dan heel overzichtelijk want wel 25% van de posities is nooit bezet, en dat kun je gebruiken voor tussenruimtes.

Zelf heb ik echter gekozen voor een compacte 2 rail kast, en die "helemaal vol" gepakt.

Het is een drie fase systeem geworden met 3-fase-hoofdschakelaar (tegenwoordig verplicht), met twee 3-fase aardlekschakelaars, en daarachter 8 groepen van 16A en een krachtstroom aansluiting voor de kookplaat(3x16A).

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Hager VKS44L-K. Dat is het enige product dat alles kant en klaar voorgemonteerd heeft zitten. Het is echter niet overal beschikbaar. Wel bijna overal beschikbaar is is een VKS44L. In een handomdraai kan een werkplaats daar met "splits snoertjes" krachtstroom bij in stoppen achter een van de aardlekschakelaars. Zelf heb ik een 3-fase Eaton systeem gekocht met dezelfde inhoud als de VKS44L, en daar de krachtstroom bij in laten zetten. Elk merk heeft een configuratie met de juiste basis, waar dan alleen een krachtstroom groep achter een van de aardlek schakelaars kan worden toegevoegd.

Momenteel heb ik de volgende fases als groep uitgevoerd: 1123 1123 K(123). Op 2 en 3 zit mij kookplaat, met op 2 en 3 elk een groot apparaat (oven en vaatwas). Op 1 heb ik twee andere grote apparaten te weten wasmachine en droger, plus het merendeel van mijn huis.

Ik heb nu drie hoofdstoppen 3x25A, en kan dus nog net gebruik maken van het laagste vastrecht tarief van 200euro. Als je zwaarder nodig hebt gaat vastrecht naar 880 euro, maar dat is zelden het geval.

De kookplaat is, zoals de meeste platen, een echt 3 fase systeem, maar van de 3 fases worden er maar 2 gebruikt. Aansluitwaarde is 7.4kW.

Er zijn ook kookplaten met 5 zones die 10.4kW nodig hebben. In dat geval zou ik gebruik maken van een Was/Droger schakelaar, om te zorgen dat die beiden niet tegelijk aan kunnen. Er is dan net zoveel reserve "ruimte" als ik zelf heb met mijn 7.4kW kookplaat.

Het beschreven systeem is voor 400 tot 440 euro te koop. Minder zal niet snel lukken. Gewoon flink wat googelen. Zelf heb ik er gisteren trouwens 300 euro voor betaald, maar ik heb dan ook een heel speciaal adres gevonden.

Succes Rinus

(p.s. Iemand die de regels goed kent weet dat je achter 1 aardlekschakelaar maar 4 groepen mag hebben, en in die boven beschreven configuratie zitten er 5 op een van de aardlek schakelaars. Die 5e groep gebruik ik zelf echter alleen voor een dubbel stopkontakt in de meterkast voor bel en modem. Ik vond het vreemd dat de VKS444L-K als kant en klaar Kema goedgekeurd product verkocht mag worden, terwijl er 5 groepen achter een van de aardlekschakelaars zitten. Hoe kan dat?)
 

Schildpadjee

  • #3
Ik zal even wat voorinformatie geven.
nu heb ik
- 1 groep voor boven verlichting (droger bijkeuken en koelkast erbij op)
- 1 groep voor beneden verlichting
-1 groep keuken (oven)
- 1 groep bijkeuken (wasmachine, vriezer, magnetron)
- 2 krachtgroepen voor de schuur en garage.

nu krijgen we een nieuwe keuken. ook alles op gas alleen komt er nu in de keuken en combi oven in en een vaatwasser en een koelkast.
de koelkast in de bijkeuken zal dan vervallen.

de kasthoogte is geen probleem ik heb wel een meter als het moet ;)

Ik denk dat mijn bestaande hoofdzekering voldoende is toch?

Kan ik nu een kast nemen met 3 rails dan ;
- 9 of 12 groepen?
- 3 of 4 aardlek?
- 1 hoofdschakelaar?
- 2 krachtgroepen?
- 1 wcd

is dit afdoende en is het merk EMAT een goed merk?
Je kan namelijk op groepenkastbestellen.nl voor dit merk kiezen en dat is niet echt heel duur, rond de 350 euro.
 

Rinus747

  • #4
Ik heb de laatste 2 weken flink op het forum gelezen, en eigenlijk zijn er geen echt slechte merken. Wel heb ik het volgende gelezen:

****** wordt door vaklui het meest van allemaal gebruikt als het gaat om een volledige vervanging. ****** wordt ook veel gebruikt, en aanbevolen. Bijna overal kun je de onderdelen van ***** nog vele jaren later kopen, en dat is mooi bij uitbreidingen en herconfiguratie.

Alle andere merken zijn denk ik minder populair, maar waarom is mij niet helemaal duidelijk.
 

Rinus747

  • #5
Als geld en ruimte geen rol speelt zou ik een grote kast nemen, met 12 groepen achter drie 1-fase-aardlekschakelaars, en dan voor elke krachtstroom groep die er bij gezet wordt nog een extra eigen 3 fase aardlekschakelaar.

Zelf heb ik dus een heel compact systeem met een krachstroom groep voor de kookplaat, en verder alles hetzelfde als jou, behalve....

Ik heb niet 2x krachtstroom in de garage, maar wel 1x krachtstroom in de keuken, waarvan ook nog eens slechts 2 fases in gebruik.

Ik weet niet wat je allemaal met die krachtstroom in de garage doet, maar ik zou er voor waken niet boven de 3x25A te gaan gebruiken, want een zwaardere hoofdstop kost gelijk 880 euro aan vastrecht.
 

Rinus747

  • #6
Ps....voor wt je beschrijft is het het makkelijkste alles in een werkplaats te laten voormonteren. Daar hebben ze dik en toch soepel montage draad, en mooie klemmetjes voor afwerken en splitsen van draden. Ik heb gisteren gezien hoe ze dat doen, en in een paar minuten zit alles mooi degelijk en veilig op zijn plaats, en dat kost echt niet veel.

In de werkplaats kunnen ze dan ook advies geven en kijken of alles past, maar het hele handeltje dat ik net beschreef past volgens mij "precies" in een 3 railkast.

Mijn advies: Ga niet zelf werken met van die splits blokjes met 2 schroeven, daar is nauwelijks ruimte voor, en het is allemaal fragiel. Mooi splitssnoertjes is compacter en veiliger.

De methode is als volgt: Normaal wordt gebruik gemaakt van dik maar soepel meeraardersnoer (6mm2?), waarvan bij het afwerken van de einden de koperdraadjes in een hulsje worden gestopt en vastgekrompen. Er zijn ook speciale stopjes met genoeg ruimte om twee draden in te stoppen en dan samen vast te krimpen, en zo worden "splits" snoertjes gemaakt. Het draad komt van de rol, dus kun je draden mooi op lengte afknippen.
 

Schildpadjee

  • #7
Bedankt voor je info, en ik was inderdaad niet van plan dit zelf te doen. bijvoorbeeld bij groepenkastbestellen.nl doen ze alles voormonteren.

Ik wil dat het goed is en niet dat het gevaarlijk is dus ik wil goed spul. kijk eens op die site aub, zijn al die merken goed? en wat denken jullie over de site?
 

Rinus747

  • #8
Het is net als bij auto's

Echt slecht bestaat niet meer. Bedrijven die echt slecht spul maken zijn in de laatste 20 jaar allemaal failliet gegaan. De klant heeft dus gewonnen \o/

De keuze is dus simpel tussen "Goed" en een "Beetje Beter". Toen ik zag dat de meeste vaklui daar de voorkeur aan schijnen te geven heb ik me op een gegeven moment helemaal gericht op Hager en Eaton . Ieder zijn smaak! De argumenten voor een bepaalde keus zijn niet erg sterk, gewoon omdat echt slecht niet meer bestaat.

Groeten Rinus
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Heren,

Zouden jullie wat terughoudender kunnen zijn met het noemen en beoordelen van merken. Er staat duidelijk in de foeumregels dat dat niet de bedoeling is hier.
 

Schildpadjee

  • #10
Als je genoeg merken noemt is het toch geen reclame, we prijzen toch niet een bepaald product aan?

Maar goed, zal er op letten
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ook het noemen van meer merken is niet de bedoeling, waar nodig heb ik de merknamen verwijderd.
Rinus747 wilt u daar rekening mee houden.
Ook het geven van reacties zou wat concreter kunnen.
 

Schildpadjee

  • #12
Ik vind het erg fijn dat Rinus niet zo kortaf is hoor (y)
 

Rinus747

  • #13
Alstublieft :)
 

Xr8

  • #14
Ik heb nog nooit een kookplaat gezien met daar tussen een was/droog schakelaar. Dit soort platen sluit je normaal gesproken aan op 3 fasen en een nul. Dit kan gewoon op een 3x25A draaien mits je er rekening mee houdt.

Succes
 

Schildpadjee

  • #15
Hieronder een afbeelding van hoe die moet gaan worden,

Hebben jullie nog op en aanmerkingen?

of misschien nog wat slimmigheidjes?

Vast bedankt
 

Schildpadjee

  • #16
Graag een reactie??
 

Xr8

  • #17
Mooi kastje. Gekeurd?

Succes.
 

Schildpadjee

  • #18
EMAT, met KEMA keur en CE keur en OSHO ofzoiets.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
CE en RoHS zijn geen keurmerken.
 

Schildpadjee

  • #20
Hierbij de foto's van de bestelde kast. 1 krachtgroep heb ik laten vervallen. Hier heb ik een wc's laten plaatsen.

Wat vinden jullie ervan?

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu