Nieuwe winkel verhoging vd aansluiting

Winkelier

  • #1
Onlangs heb ik een pand aan gehuurd om een winkel op te starten. Dit pand heeft een seperate woning boven de winkel. Ik heb alleen de winkelruimte gehuurd. Er is een 3*35A aansluiting met groepenkast voor de bovenwoning en voor deze groepenkast een aftakking naar een groepenkast voor de winkel. Tevens zit daar een tussen meter tussen.
Ik wil nu verhoging vd aansluiting aanvragen naar 3 keer 50A( ik heb uitgerekend dat, wat de winkel betreft het totaal afgenomen vermogen 141A zal zijn als alle apparatuur tegelijk aan staat). Is dit voldoende?
En kan ik door aansluitingen.nl de verhoging aanvragen zij voeren dat uit en kan ik dan later zelf een nieuwe groepenkast plaatsen?
bvd
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat je dan in eerste instantie bij de eigenaar van de hoofdgroepenkast in de bovenwoning moet zijn. Let erop dat daar de kabel naar jouw kast ook correct afgezekerd moet zijn. Verder lijkt me dat je zelf aan 3X35A wel genoeg hebt. Waarschijnlijk zal niet alles continue maximaal aanstaan...
 

Winkelier

  • #3
Bedankt Sander,

Met de eigenaar van het pand heb we afgesproken dat de aansluiting op mijn naam komt. Electraverbruik bovenwoning wordt dan verrekend.
In die 3 keer 50A zit dan dus ook de bovenwoning.
Vraag is of de netbeheerder/leverancier mijn aansluiting verhoogt voordat ik de installatie verder heb gedaan???? Dan kan ik daarna alles precies maken zoals het moet worden.
Kan ik ook vanaf die meterkast (die in de bovenwoning is gesitueerd) een kabel naar mijn winkelruimte trekken en mijn gehele groepenkast daar plaatsen? En zijn er dan bepaalde richtlijnen waaraan ik mij moet houden?
In een grijs verleden ben ik elektromonteur geweest, mijn kennis is een beetje vervaagd en natuurlijk ook verouderd
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Als de huidige kast geschikt is voor 3x50A kun je wel eerst laten verzwaren als de hoofdaansluiting op jouw naam staat. Anders zul je het eerst moeten aanpassen en daarna verzwaren. Ik zou na de hoofdmeter een kast plaatsen met een 63A hoofdschakelaar en een afgaande groep van 3x32A naar de winkel en een afgaande groep van 3x25 naar de woning. Daarna eventuele tussenmeters en dan de afgaande kabels (6 mm2) naar respectivelijk de groepenkasten van woning en winkel.
 

Winkelier

  • #5
Alweer dank!
Ik ga nog eens kijken naar de bestaande kasten, zijn wel oudjes.
Als ik dan met een kabel naar de winkel ga en daar een groepenkast neerhang, welke eisen zijn er dan. Ik neem aan dat ik niet zomaar een groepenkast aan een muur in een magazijn of bijkeuken kan hangen. Zijn er eisen voor een kast daarom heen of zo?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Voor een onderverdeler niet.
Voor de hoofdaansluiting wel.
 

Winkelier

  • #7
Sxnder schreef:
Als de huidige kast geschikt is voor 3x50A kun je wel eerst laten verzwaren als de hoofdaansluiting op jouw naam staat. Anders zul je het eerst moeten aanpassen en daarna verzwaren. Ik zou na de hoofdmeter een kast plaatsen met een 63A hoofdschakelaar en een afgaande groep van 3x32A naar de winkel en een afgaande groep van 3x25 naar de woning. Daarna eventuele tussenmeters en dan de afgaande kabels (6 mm2) naar respectivelijk de groepenkasten van woning en winkel.
Inmiddels is er meer duidelijkheid over het af te nemen vermogen.
Ik zal deze info later publiceren, daarvoor nog een vraag.Onderstaande mededeling kreeg ik van de leverancier van schepijsvitrines als info voor de door mij bestelde vitrines. Al eerder was aan gegeven dat de aansluiting 3-fasezou zijn en 3 keer 16A moet worden afgezekrd op aparte groepen. We krijgen 2 vitrines.
Het vermogen wattage per vitrine bedraagt 648 watt per vitirne 3,29 ampere

die 3,29 is dan neem ik aan per fase??!!
Is het logisch dat het af te nemen vermogen zo weinig is als er toch zo hoog moet worden af gezekerd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Nee, 3,29Ax230v= 750watt.

Een motor die start heeft heel even minimaal 6xInom nodig.

Misschien handig om eens met een installateur te gaan praten?Voor een bedrijfsinstallatie gelden andere regels als voor een huis installatie,ook vwb aansprakelijkheid.
 

Winkelier

  • #9
Bedankt!
Maar is 750 Watt niet een laag vermogen voor vriesvitrines.
Maw, ik twijfel aan de opgave van de leverancier.
Kan helaas verder geen info over de betreffende vitrines op internet vinden. Of is dit slechts mijn (verkeerde) idee.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Wat is een Vriesvitrine? zo'n Ding van de Ola? die zijn 500w oid
 

Winkelier

  • #11
Dan kom ik op het volgende uit;

groep 1 3 fase 3,29A
groep 2 3 fase 3,29A

groep 3 1 fase vrieskast 5A
groep 4 1 fase vrieskast 5A
groep 5 1 fase vrieskast 5A
groep 6 1 fase verlichting 2A
groep 7 1 fase wcd algemeen 5A
groep 8 1 fase espresso app 10A
groep 9 1 fase slagroomapp 2A
groep 10 1 fase airco 4A
groep 11 magazijn/kantoor 5A

Dan hoeft de hoofdzekering voor deze kast toch niet hoger dan 3 keer 35Amp te zijn? Zelfs 3 keer 25Amp zou voldoende zijn??
 

Winkelier

  • #12
The headhunter schreef:
Wat is een Vriesvitrine? zo'n Ding van de Ola? die zijn 500w oid
Groter rond(!) 1m40 doorsnede. Profesionele vitrine. Maar goed, wellicht kan het vermogen dan iid niet ver af liggen van hetgeen opgegeven.
Franchisegever waarschuwt mij voor een energie rekening van 500 per maand dus wellicht komt daar mijn idee vandaan dat deze apparaten meer zouden moeten verbruiken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
500 euro per maand=21kwh=30w/uur
 

Winkelier

  • #14
Bedankt headhunter,

Heb je ook een advies betreft het eerder door mij gepost rijtje met af te nemen vermogen en het af zekeren daarvan.
Ik moet verzwaring van de aansluiting aanvragen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Het addertje onder het gras wat betreft de kosten is vooral het zogenaamde capaciteits tarief. Bij 3x35A is dat ca 500 euro per jaar duurder dan 3x25A. Nu loop je tegen het probleem aan, dat 3x35A eigenlijk te zwaar is voor de belasting maar te licht om de onderverdeler naar de winkel selectief af te kunnen zekeren. Op termijn zou het wel eens voordeliger kunnen zijn om voor de winkel een nieuwe 3x25A aansluiting aan te vragen. Het door jouw opgegeven lijsje kan daar makelijk op draaien. Tevens kan de aansluiting voor het woonhuis dan ook verlicht worden naar 3x25A. Ook zij zijn dan voordeliger uit en jullie kunnen ieder jullie eigen zaakjes regelen.
 

Winkelier

  • #16
Sxnder schreef:
Op termijn zou het wel eens voordeliger kunnen zijn om voor de winkel een nieuwe 3x25A aansluiting aan te vragen. Het door jouw opgegeven lijsje kan daar makelijk op draaien. Tevens kan de aansluiting voor het woonhuis dan ook verlicht worden naar 3x25A. Ook zij zijn dan voordeliger uit en jullie kunnen ieder jullie eigen zaakjes regelen.
Bedankt , nieuwe aansluiting aan gevraagd. Ondanks dat Liander binnen 10 werkdagen een afspraak zou maken zijn we inmiddels bijna 20 werkdagen verder. 'het is erg druk in die regio'. zeggen ze.

sachets ik de siruatie hoe die nu moet worden;
In de meterkast waar deze aansluiting binnenkomt( die van het appartement plaatst Liander een hoofdzekeringenkast 3*25A en een kwh meter. Ik moet daar dan een hoofdschakelaar boven zetten ( moet eigenlijk daarvoor al geplaatst zijn(?) en vandaar trek ik een kabel (5*4 kwadraat?)naar de door mij in mijn eigen winkelruimte te plaatsen groepenkast. Daar plaats ik weer een hoofdschakelaar en daarboven de groepen kast. Klopt dat tot zover? De kabel naar de groepenkast is 6a 7 meter
alvast weer dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Nee dat klopt niet.

Opbouw van elke installatie is KWH ,hoofdschakelaar, beveiligingen, afgaande kabels.

Jouw kabel is niet beveiligt, en niet brandvrij gelegd en te lang om onbeveiligd te leggen.

Dan moet je ook nog uitrekenen hoeveel vermogen je nodig hebt in je verdeler, vanuit dat vermogen reken je je voorbeveiliging uit en daaruit komt dan je hoofdbeveiliging.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #18
Het zou dus handiger zijn als de nieuwe aansluiting, indien mogelijk, in de winkel geplaatst wordt met direct daarboven je hoofdschakelaar en groepenkast.
 

Winkelier

  • #19
Ok bedankt!! Liander maar even gebeld na 4 weken en maandag komt er een heer kijken wat de beste oplossing is.
Andere vraag: Moeten er in mijn groepenkast aardlekschakelaars komen? Er zijn in de winkelruimte voor klanten geen stopcontacten wel in de werkruimten voor ondernemer en personeel. En moeten dan alle groepen beveiligd met aardlek? Onze 2 3-fasen groepen hebben alleen een vitrine daar op aangesloten.
groet!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #20
Of de aardlekbeveiliging verplicht is in een bedrijfspand weet ik niet maar waarom hier op bezuinigen? Ook het personeel verdiend dit stukje extra veiligheid toch? Breng eventueel het aantal groepen wat terug. Één krachtgroep en max. zeven groepen zou mi ruim voldoende moeten zijn. Dan heb je ook maar twee (3 fase) aardlekschakelaars nodig. Vergeet verder niet dat je mogelijk ook zelf voor een aardvoorziening dient te zorgen bij de nieuwe aansluiting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu