12mm en 15mm koperen CV leidingen doorverbinden in dekvloer

Herrie82

  • #1
Ik zit met het volgende:

Wij hebben in ons appartement op 3 plaatsen CV leidingen zitten in het midden van de schuifpuien (openen nu links en rechts). Deze schuifpuien worden later dit jaar vervangen door schuifpuien met dubbel glas, hierbij hebben wij de mogelijkheid om de schuifpuien in het midden te laten openen, maar dan zitten deze CV leidingen gruwelijk in de weg ;)

De radiatoren op deze plaatsen zijn al lang geleden weggehaald en de aan- en afvoerleidingen zijn middels een U doorverbonden. Deze U zit nu boven de grond. Wij zouden deze graag in de dekvloer hebben.

Het gaat om 1 setje 12mm koper en 2 setjes 15mm koper die uit de betonplaten komen. Daar zijn de (gebogen) stukjes pijp van 12 en 15mm aan gesoldeerd (dit is niet met huis-, tuin- en keukensoldeer gedaan, maar vanuit de bouw op hoge temperatuur zoals ik begrepen heb van de loodgieter, maar de naam van het materiaal is me even ontschoten.)

Wat is een mooie oplossing hiervoor? Het liefste zou ik wat sokken solderen op de gebogen pijpjes en dan met wicu of uitgegloeid koper een verbinding maken tussen de 2 leidingen in de dekvloer die ik al een stuk uitgehakt heb. Het probleem is alleen dat ik niet weet hoe ik het soldeer ondersteboven in de sok kan krijgen. Kan dit middels soldeerringen of .... ?

Ik zou natuurlijk ook knelkoppelingen en een flexibele slang kunnen gebruiken, maar dat vind ik persoonlijk een minder mooie oplossing. De dekvloer wordt niet dichtgestort, maar er komt een ondervloer en lamelparket vloer overheen. Ik heb wat foto's van de huidige situatie bijgevoegd ter illustratie.

Graag hoor ik jullie input :)





 

Herrie82

  • #2
Ik lees dat er ook buigveren zijn voor 12mm en 15mm koper die je om de buis heendoet (ik weet dat deze eigenlijk voor wicu zijn). Zouden deze een optie zijn om de reeds gebogen buizen, iets verder te buigen, zodat ze meer horizontaal komen te liggen en er meer mee te doen valt?

Of zou verwarmen en buigen (met eventueel iets in de pijp om knikken te voorkomen) wat uithalen? Lukt dat met een simpel gasbrandertje van de bouwmarkt, of wordt deze niet heet genoeg?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik zou het gewoon solderen met twee knietjes en een stukje ertussen.
Soldeer kruipt omhoog agv de capillaire werking.
Dus het is wel te solderen. Wel alles goed schoon maken voor het solderen en vloeimiddel gebruiken.

Als je het niet vertrouwt om zelf te doen zou ik het laten doen door een ervaren persoon.
 

Herrie82

  • #4
OK, heb redelijk wat gesoldeerd in het verleden (ben niet zo van de knelkoppelingen ;)), dus daar heb ik geen problemen mee ;) Heb het alleen nog nooit gedaan waarbij het "ondersteboven" moet. Maakt het dan nog uit of ik messing of roodkoperen knietjes gebruik?

Ik kan redelijk makkelijk testen of het allemaal goed dicht zit, dus daar maak ik me niet zoveel zorgen over ;)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik zou "messing" gebruiken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
En zorg dat de leiding leeg is en open staat zodat eventuele drukopbouw door de warmte van het solderen weg kan en niet de knietjes omhoog drukt tijdens het solderen.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #7
Gebruik een waterstofzuiger om de leidingen leeg te trekken, als er water in blijft staan kan je wachten op problemen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Is het een een-pijp systeem? Zo niet, dan kunnen de verbindingen gewoon weg, en de leidingen afdoppen.
 

Herrie82

  • #9
Water is er al uit, hoodkraan staat al een tijdje dicht ;-)

Helaas is het een cantraal (stads)verwarmingssysteem waarbij de leidingen van de ene radiator naar de andere lopen. Simpelweg afdoppen is dus geen optie want dan zou de volgende radiator ook niet meer werken ;-)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Eén-pijp dus. Dan is een lus de enige mogelijkheid inderdaad...
 

Herrie82

  • #11




1e poging lukte niet om hem helemaal dicht te krijgen. Losgemaakt, nieuwe 45 graden rood koperen bocht erop en 2e poging succesvol bij de 12mm :)

Gecontroleerd met een spiegeltje en zit rondom helemaal goed dicht :) Druk erop en alles prima :)

Bijgevoegd wat foto's :)

Zit nu precies iets onder de bovenkant van de dekvloer. Gat opgevuld met wat hout, ondervloer eroverheen + lamelparket, niets meer van te zien :)
 

Herrie82

  • #12
De 2x 15mm zijn inmiddels ook gedaan en goed gelukt :) Alles ligt nu netjes onder de vloer overal :)
 

Poster

  • #13
Voor het dichtmaken met beton, even de leidingen intapen, i.v.m. het salpeterzuur in de beton.
(Als de vloer al niet dicht is)
 

Herrie82

  • #14
Niet dicht gemaakt met beton ;)

Aangezien het onder lamelparket ligt, gewoon het gat opgevuld, leidingen ondersteund en ondervloer + lamelparket er overheen :) Niet de allernetste oplossing, maar het hoeft niets te dragen voor de rest.
 

Poster

  • #15
Prima oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu