Gesprongen bakstenen repareren

BowieW

  • #1
In de winter heb ik mijn berging geïsoleerd. Hierbij heb ik gaten in de muur gemaakt voor ventilatie in de spouwmuur. Héél stom, maar ik heb hierbij direct door de baksteen heen geboord. Resultaat 12 gesprongen bakstenen bij de buren.

Zij zijn tevreden met een lapmiddel zodat in ieder geval het grootste verschil weg is. Mijn eerste ingeving lijkt een soort mortelachtigs combineren met een rode pigment. Heeft iemand een goed idee zónder dat de baksteen zélf vervangen moet worden?

 

BowieW

  • #2
Iemand een suggestie? :)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik denk dat vervangen de enig optie is.
Je zou nog iets met steenstrips kunnen doen maar ook dan moet je een recht vlak hebben waar je die tegen aan plakt.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #4
Een lapmiddel is, boorgat opvullen met wat cement.
Het afgesprongen gedeelte vuil maken met wat grond, zodat het minder opvalt.
Door de loop der tijd valt het steeds minder op.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Vervangen door een nieuwe baksteen gaat ook erg opvallen. Dit repareren gaat niet mooi worden. Ik zou ook alleen het gat opvullen en de schil zo laten.

Je kan aanbieden de hele wand te schilderen?

Als je de stenen wel geheel vervangt, kan je het wellicht wel weer gelijk eruit laten zien door de muur te stralen. En daarna impregneren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb nog niet zo lang geleden tbv het opvullen van kieren tussen pallisadebandjes in de tuin de volgende truc gebruikt:

Benodigdheden:
- Setje goedkope verfspateltjes tbv kunstschilderen zoals te koop bij drogisterij, blokker, action etc
- Plamuurmessen
- Een (glas-)heldere polymeerlijm, bijv. Poly Max Crystal
- Een zakje (of een beetje) (droog) vulzand of tuinaarde.

In een doosje/verpakking van bijv huzarensalade spuit je een hoeveelheid lijm. Doe daar zand en/of aarde en ga dat met een plamuurmes mengen tot een een stevige pap hebt. Vooral niet te dun maken, het moet net 'kneedbaar'zijn. Wel heel goed door elkaar roeren.

Vul daarmee het gat, eventueel in lagen. Indien je de extra snelle versie van de lijm hebt droogt het bijna onder je handen, dus niet te veel tegelijk aanmaken. Maar extra snel werkt wel zo lekker, omdat je het meteen kunt afwerken.

Terwijl de lijm uithardt gaat het bruisen (uitzetten). Dat geeft niets want dat gebruik je om het af te werken, met de spatels kun je het terug drukken om het glad te maken. Of je haalt een deel met de spatel er weer af.

Ik heb alleen zand gebruikt omdat die kleur het beste paste bij de gebruikte pallisadebandje. Maar als het donkerder moet zijn meng je er aarde bij. Als het zand of de aarde een klein beetje vochtig is is dat helemaal niet erg. De lijm hardt uit op vocht.

Het is verbazingwekkend wat je voor resultaat kunt bereiken met zo'n mengsel. Wel eerst uitproberen op een plek waar het niet zoi in het zicht is, zodat je een redelijke kleur kunt bereiken. Of probeer het eerst even los, kijken of je bereikt wat je hebben wilt.

Let op: Beschermende handschoenen gebruiken, die lijm is rotspul, je handen worden er zwart van en dat krijg je er dagenlang niet vanaf. Een beschermende bril is ook niet slecht.

Omdat het verticaal gebruikt wordt bestaat de kans dat het naar beneden druipt op plekken waar het niet moet komen. Daarom met klustape en evt. plastic folie het gebied onder de te behandelen plekken beschermen. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu