Bedradingsschema ventilator bewegingsmelder

De boez

  • #1
Beste klussers,

Hoe moet ik de volgende situatie aanleggen?

Ik heb een lamp, buisventilator en bewegingsmelder. De ventilator moet gaan draaien zodra de lamp aangaat. De bewegingsmelder moet er voor zorgen dat de ventilator nog een tijdje blijft draaien, ook nadat de lamp is uitgeschakeld. Hoe moet ik de bedrading leggen?



De kroonsteentjes links (paars,blauw,rood) komen van de bewegingsmelder. De andere (zwart,zwart,blauw,geel/groen) van de ventilator.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Standaard los je zoiets op met een naloopelektronica en niet met een bewegingsmelder. Gezien je ventilator vier aansluitingen heeft, is er kans dat hij gewoon een naloopelektronica heeft. Heb je er een aansluitschema van?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Merkwaardige uitgangssituatie dit. De lamp wordt uitgezet en de bewegingsmelder moet dan zorgen voor de naloop? Er staat dus een persoon te bewegen in de ruimte zonder verlichting? Of is hij dan op de tast weer op zoek naar de verlichtingsschakelaar, dan klopt het in principe wel :mrgreen:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
De meeste bewegingsschakelaars kun je zo instellen dat ze nog een tijdje op aan blijven staan, nadat er geen beweging meer is. Je kunt hem in principe dus gebruiken om ervoor de zorgen dat de ventilator na het verlaten van de badkamer nog een tijdje naloopt. Het is alleen niet de meest voor de hand liggende oplossing.
 

De boez

  • #5
Van zowel de bewegingsmelder als de ventilator, heb ik helaas geen beschrijving meer. (vandaar mijn hulpvraag :wink: )

De situatie heb ik misschien niet duidelijk uitgelegd. In de badkamer komt een aparte douche. In die douche komt verlichting. Zodra deze verlichting gaat branden, moet de ventilator ook aangaan. Na het douche gaat de verlichting in de doucheruimte uit, maar moet de ventilator nog een tijdje blijven draaien.

Als deze ventilator al is uitgerust met zo'n functie, dan zou ik waarschijnlijk ergens iets moeten kunnen instellen. Dit zie ik nergens zitten (ook niet als ik iets open draai).

Is er geen aansluitschema te bedenken waarbij ik gebruik maak van zo'n standaard bewegingsmelder?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Als je de verlichting uit het verhaal kunt laten, dan wordt het een stuk makkelijker. De ventilator gaat dan aan bij beweging en na een poosje weer uit. Anders moet je er nog relais toepassen en wordt het snel ingewikkeld.

Begin maar met uitzoeken hoe de ventilator moet worden aangesloten. Neem een netsnoer en sluit blauw op blauw en groengeel op groengeel aan. De bruine draad van het snoer vervolgens afwisselend verbinden met een van de zwarte draden en ook eens met beide door een brug te plaatsen. Kijk steeds wat de ventilator doet.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik zou inderdaad ook de verlichting buiten het verhaal houden. Soms kom je ook wel eens een badkamer in zonder dat je van plan bent te gaan douchen. Dan zou elke keer die ventilator aanspringen. Zeker in het midden van de nacht niet handig.

Bewegingsmelder richten op doucheruimte en ventilator alleen laten aansturen door de bewegingsmelder is de beste optie (mits de bewegingsmelder inderdaad een ruimte naloopoptie heeft, een kwartier heb je zeker nodig).
 

De boez

  • #8
Ik ga even testen of het mogelijk is om de ventilator aan te sturen met de bewegingsmelder. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een koppeling met de verlichting in de doucheruimte, maar mogelijk ontdek ik die optie nog.

Zolang ik de melder op een plek hang, waarbij deze geen beweging kan registeren, zal deze niet om ongewenste tijdstippen aanspringen. De doucheruimte wordt ruim genoeg (ca.100 bij 200 cm).

Mocht er nog iemand een tip hebben voor een aansluitschema, waarbij de verlichting gecombineerd wordt met de ventilator (zie eerste vraag), welkom!

Alvast bedankt voor de hulp.
 

De boez

  • #9
Nog even een terugkoppeling.

De sensor is inmiddels aangesloten, parallel met de verlichting.

Aan de sensor zitten drie kleuren bedrading, rood,paars,blauw. Deze heb ik als volgt aangesloten:

paars: fase aanvoer
rood: fase richting ventilator
blauw: nul richting ventilator

E.e.a. werkt prima.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu