Twee elektra-installaties samenvoegen

Titaantje

  • #1
Hallo,

Ik wil de elektra-installaties van twee woningen (boven- en benedenwoning) samenvoegen (reden: maar 1 keer vastrecht betalen).

Ik wil de twee groepenkasten laten waar ze zijn (reden: simpeler en de samenvoeging is ook weer makkelijk terug te draaien, bijvoorbeeld bij verkoop).

Beide meters zijn 1x25A (en hebben een hoofdschakelaar). De groepenkast bovenhuis is geschikt voor drie fasen en heeft 8 groepen / 2 aardlekschakelaars; groepenkast benedenhuis heeft 6 groepen/ 2 aardlekschakelaars.

Wat ik wil doen is:
1) De capaciteit van de meter van de bovenwoning door de netwerkbeheerder laten vergroten naar 3x25A (drie fasen). De meter van het benedenhuis wordt afgesloten. NB: op de installatie van het bovenhuis zijn de grootste verbruikers aangesloten (wasmachine, droger, vaatwasser, oven).
2) Een leiding aanleggen, van de meter van het bovenhuis, naar de groepenkast van het benedenhuis.
3) Op deze leiding wordt één fase aangesloten, de andere twee fasen zijn voor de groepenkast bovenhuis (per 4 groepen één).

Mijn vragen:
1) Kan dit? En is dit verstandig of is er een slimmere aanpak?
2) Voor de leiding naar het benedenhuis wil ik een YMVK-MB 3x6mm (Donne) gebruiken. (Reden: Dit is per meter te verkrijgen). Kan ik dit gebruiken?
3) Mijn idee is dat het vrij eenvoudig is om die kabel aan de groepenkast van het benedenhuis aan te sluiten. (niet moeilijker in elk geval dan nieuw elektra trekken in huis en groepen bijplaatsen). Als ik de groepenkast openschroef zie ik fase en 0 van de meter naar de groepen lopen, die zou ik dan vervangen door de YMVK, met de aarde aan de andere aardes.
Zie ik dat goed? Of mis ik iets cruciaals?
4) De aarde is misschien strikt genomen niet nodig, omdat de groepenkast van het benedenhuis ook al aarding heeft?
5) Nog tips?

Dank voor jullie antwoord!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het gaat je niet veel voordeel opleveren ben ik bang.

Je hoofdaansluiting moet 3x35A worden, om onder te kunnen verdelen naar 3x25.

Kijk maar eens welk vastrecht daarbij hoort....

Edit: Misschien kun je naar 1x40 opwaarderen, dan mag je onderverdelen naar 1x25 (naar boven toe), zonder dat het je extra vastrecht kost.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zijn/blijven het zelfstandige woningen (met aparte adressen enz)?
Dan is de teruggave energiebelasting waarschijnlijk meer dan het vastrecht, en is het financieel dus geen goed idee.
Sorry dat ik een niet- technisch aspect belicht.
 

Titaantje

  • #4
Is niet erg...

het blijven aparte woningen, en dus blijft de teruggave bestaan (ook al zitten ze achter 1 meter); de belastingdienst heeft er een aparte regeling voor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Los van de financiele aspecten vind ik het onverstandig. Als je boven een huurder hebt die er een zooitje van maakt (betalingsachterstanden, kwekerijtje, enz.), zit je ook beneden met de gebakken peren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Idd \dat is het voordeel van een adres, de bewoners zijn dan zelf verantwoordelijk voor energie/telefoon/cai enz contracten, en niet de pandeigenaar.Bij problemen moeten ze dan de huurder aanspreken.
Als de huurder er een zootje van maakt en op jouw contract geleverd krijgt ben jij verantwoordelijk voor de betaling ervan.
 

Titaantje

  • #7
Hallo Hessie,

dank voor je antwoord. Maar ik begrijp niet waarom je naar 3x35 zou moeten om dan naar 3x25 te gaan. Misschien kun je dat uitleggen?


Verder: het is niet de bedoeling om in de tweede woning huurders te zetten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Groepsbeveiligingen moeten onderling selectief zijn. Vuistregel is factor 1,6 of twee trappen hoger. (Zoek maar op selectiviteit in dit forum. Vind je een heleboel).

In de tweede groepenkast heb je waarschijnlijk automaten van 16 A. Dan moet de leiding van de eerste groepenkast naar de tweede beveiligd worden met een automaat van 25 A. Deze automaat moet dan weer selectief zijn tegenover de hoofdzekering(en), waarmee je uitkomt op 35 A (eigenlijk zelfs 40 A).
 

Titaantje

  • #9
Tom345 schreef:
...In de tweede groepenkast heb je waarschijnlijk automaten van 16 A. Dan moet de leiding van de eerste groepenkast naar de tweede beveiligd worden met een automaat van 25 A. Deze automaat moet dan weer selectief zijn tegenover de hoofdzekering(en), waarmee je uitkomt op 35 A (eigenlijk zelfs 40 A).
ik bedoelde het eigenlijk iets anders, ik kijk of het me vandaag lukt een tekeningetje te maken.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Ik weet wel wat je bedoelt, je wilt 1 (of meerdere) fases direct doortrekken naar de 2e kast.

Dat mag niet, zonder die kabel voor te beveiligen met een selectieve zekering.
 

Titaantje

  • #11
OK, zo leer je wat. Ik heb beetje rondgesnuffeld op selectiviteit. Als ik het goed begrijp dan moet de kabel naar de andere groepenkast een eigen zekering hebben omdat deze langer dan drie meter wordt. Weet iemand waarom die eis er ligt?

Dus dan wordt het zo;

40 (aansluiting) - 25 (kabel) - 16 (groepen).
Ik zal eens informeren bij mijn netwerkbeheerder naar de 40A aansluiting, evt 35A maar dat is misschien een beetje weinig capaciteit)

Alternatief is:
25 (aansluiting) - 16 (kabel) - 10 (groepen).
Maar dan moet ik wel even nagaan of dat (2300W) voldoende is voor alles wat er op aangesloten is (geen wasmachine in elk geval).

Blijft over: als die kabel er ligt, is het aansluiten op de tweede groepenkast echt zo eenvoudig als ik me dat voorstel?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Een kabel van 3 meter en brandvrij gelegd hoeft geen zekering omdat bij een beschadiging geen brand kan ontstaan, omdat de lengte beperkt is je een goed overzicht hebt op de kabel.

Ook mag jij je hoofdzekeringen niet gebruiken als beveiliging van je eigen installatie, deze zijn ter beveiliging van de installatie van de netbeheerder.
 

Titaantje

  • #13
Bedankt iedereen voor het advies.

De netbeheerder doet niet aan 40A, dus dan wordt het 35A. Dan wil ik doen:
35 (aansluiting) - 20 (kabel) - 13 (groepen). Ik heb uitgerekend wat er allemaal op de groepen zit, 13A kan net.

Ik blijf nog wel met een paar vragen zitten:
1) De 20A zekering gaat gewoon in de primaire groepenkast en vandaar met een kabel naar de tweede groepenkast?
2) Welke leiding? Ik denk dus aan YMVK-MB 2 (of 3) x6mm.
3) Is aanleggen en aansluiten van deze kabel inderdaad zo eenvoudig als ik denk (niet moeilijker in elk geval dan nieuw elektra trekken in huis en groepen bijplaatsen)? Als ik de groepenkast openschroef zie ik fase en 0 van de meter naar de groepen lopen, die zou ik dan vervangen door de YMVK.
Zie ik dat goed? Of mis ik iets cruciaals?
4) Laat ik de aarding bij de tweede groepenkast zitten of trek ik deze door naar de primaire groepenkast om daar aan te sluiten?

Dank!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #14
Hmm.. Ik zou gaan voor 35-25-16. Houd je nog wat over.

Hoop wel voor je dat je het gaat redden met 35a voor 2 woningen, als beide een kerstmaal bereiden en een wasje draaien ga je nat op 1e kerstdag...

Persoonlijk lijkt het me een slecht plan de installaties samen te voegen, reken maar eens uit wat de terugverdientijd van je investering is.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Je weet dat de capaciteitsvergoeding die in rekening wordt gebracht door de netbeheerder voor een 3x35 aansluiting veel hoger is dan voor een 3X25?

Bij Liander betaal je bijvoorbeeld voor 3X35 € 71,- incl. btw per maand en voor een 3X25 aansluiting maar € 14,-.

Waar je denkt te besparen is voor mij een raadsel.
 

Titaantje

  • #16
Mag dat: 35-25-16?


Dan de andere adviezen:

1) Het wordt 1x35A, niet 3x35.
Dat redden we want, zoals ik al schreef, komt er beneden geen wasmachine of droger. Dat redden we, makkelijk zelfs. De benedenwoning is deels voor eigen gebruik (kantoor), deels verhuren we twee kamers als B&B; er wordt dus niet gewassen en weinig gekookt.. En ja, ik heb dat uitgerekend door de aansluitwaarde van alle apparaten/wcd's/lichtpunten op te tellen (x70%).

2) Vastrecht etc. voor elektra is ongeveer 250 Euro per jaar. Dat spaar ik uit. En terugverdientijd is minder dan een jaar: 1x35A zit er al; dus dat is alleen kabel en nieuwe zekeringen.

3) De twee woningen blijven formeel apart, dus blijft recht op teruggave energiebelasting blijft bestaan (voor de geinteresseerden: verzoek teruggaaf)

Ik krijg geen reactie op mijn vragen over hoe simpel dit zelf te doen is. Daaruit begrijp ik dat dat inderdaad goed zelf te doen is?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #17
Als je denkt dat het technische gezien kan op 1x35, staat er niets in de weg.

Kabel afzekeren op 25A (4mm2 kabel), en invoeren in de 2e kast. Daar aansluiten op de hoofdschakelaar.

Qua aarde kun je normaal gezien de aarde via de kabel uit de 1e kast mee laten lopen. Ik geloof niet dat het een bezwaar is dat je de aardpen van de 2e kast ook aansluit, maar daar ben ik niet zeker van.
 

Titaantje

  • #18
He Hessie,

Dank je wel!
 

Titaantje

  • #19
Al doende heb ik toch nog een paar vragen...

- Hessie, je schrijft
invoeren in de 2e kast. Daar aansluiten op de hoofdschakelaar
, maar ik neem aan dat ik de boel aansluit ná de hoofdschakelaar daar?

- Moet de kabel nog worden aangesloten op een ALS? Dan wordt het 35-ALS-25-ALS-16. En is dat dan een standaard ALS of een speciale?

- En nu op zoek naar een 25A-automaat. Wat voor een moet dat zijn? B-karakteristiek, 6kA of 10kA (ik zag ook een 4,5kA)? 1P + nul, of kan het met een pool? Ik hoor het graag!

Dank!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Op die kabel komt geen eindgroep dus is de aardlek niet nodig, die zit voor je eindgroepen.

De karacteristiek is afhankelijk van je eindgroep karacteristiek
B16 is 3-5x 48-90A
b25 is 3-5x 75-125A
C25 is 5-10x 125-250A.

Dus bij 16A B-automaten in de eingroep heb je een C25 nodig.
In NL schakelen we altijd dubbelpolig bij 2 geleider eindgroepen.

Kortsluitvermogen zal je eigenlijk moeten meten met een installatietester, meestal is 6kA voldoende.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu