Vaillant HR ketel bijvullen

Scrat

  • #1


Hallo, Ik moet mijn CV ketel bijvullen ( HR Solide Vaillant ) maar weet niet hoe het werkt. Bij mij is al een slang aangesloten door de voorige bewoner maar ik weet het niet welke is de waterkraan en welke is de CV bijvullen kraan ( ik heb een foto in de bijlage). Ik zie een Rode 'kraan" aan een kant van de slang een een heel kleine zwarte "kraan" aan de andere kant. als deze zijn de juiste kranen, welke moet eerst open draaien om bij te vullen? de elektronische scherm op de CV ketel geeft nu aan 0.5 Bar. dat is te laag dus moet tot 2 Baar bijvullen heb ik op internet gelezen. geldt dat ook voor een huis met 2 verdiepingen?
Nu staat de CV Ketel uit. moet ik het eerst bijvullen en dan resetten?
Ik wil graag de stappen weten van A to Z om bij te vullen.
Alvast bedankt,

Michaela
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
De kraan met de grote rode hendel is de waterleiding.
Het zwarte hendeltje zit aan de CV leiding.
Het is niet volgens de voorschriften aangelegd, er is terugstroom van de CV naar de drinkwaterleiding mogelijk als de druk in het drinkwaternet wegvalt. Voor je hier aan begint, weet dan heel zeker dat er niet aan de waterleiding wordt gewerkt!
Omdat de kranen met de hendels vast slecht regelbaar zullen zijn, vrees ik dat het vullen van de slang tot een waterballet zal leiden. Er zal niet heel veel lucht in dit korte stukje slang zitten.
1. Zorg voor een flinke oude handdoek oid. Controleer of de slangkoppelingen aangedraaid zijn en probeer eerst eens voorzichtig één voor één of beide kranen kunnen draaien en de slang en de koppelingen niet teveel lekken. Hendels dwars, zoals afgebeeld, is dicht, een kwartslag gedraaid is open.
2. Als dit goed gaat, draai je de zwarte hendel open. Je draait daarna de rode hendel (een stukje) open, je zult dan water horen stromen en zien dat de drukmeter op loopt.
Komt die in de buurt van de 2, dan draai je eerst de rode hendel weer dicht en dan de zwarte.
Na een reset wil de ketel dan vast wel op gang komen. Ondanks het mooie weer even proberen of de boel goed werkt voor warmwater en CV. Kijk ook of de druk niet teveel stijgt, wordt die meer dan 2,5 bar, dan moet de ketel uit en is het expansievat defect.
Gaan er radiatoren borrelen, dan even ontluchten. Moet er veel worden ontlucht, dan controleren of de druk niet teveel is gezakt.
Klaar? Dan moet de slang moet er eigenlijk af. Dit zit vol water, gebruik weer een oude handdoek en een emmer oid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu