Gipsplaten monteren - correcte wijze?

Strider

  • #1
Het is me gelukt om een dampdichte folie op het dakbeschot op de zolder te plaatsen, en nu wil ik het gaan aftimmeren met gipsplaten. Is de onderstaande methode juist?

Gebruikte gipsplaten: 200x60 9.5mm, ronde kanten

- 5mm afstand van de muur de gipsplaten monteren, niet er tegenaan om eventuele uitzettingen (en daardoor spanningen in je gipsplaten) in de zomer/winter te vermijden.
- Deze 5mm kier naderhand dicht kitten
- Dakbeschot is verticaal, dus ik plaats de platen horizontaal
- Schroefgaten plamuur ik dicht met plamuur
- Over de naden zet ik een kit rand, ik plamuur ze niet dicht, om zo eventuele scheuren in de naden te voorkomen. Omdat ik de gipsplaten op het dakbeschot monteer, en niet op een regelwerk, lijkt het mij niet verstandig om plamuur in de naden te gaan gebruiken. Wellicht mis ik daardoor wat stijfheid.
- Wanneer ik een gipsplaat op maat heb gemaakt, schuur of vijl ik een ronding op de afgesneden randen. Omdat ik geen gebruik maak van plamuur, en de naden licht zichtbaar blijven, lijkt het mij optisch mooier dat gipsplaat randen wel allemaal hetzelfde eruit zien. In mijn geval dus met een ronde rand, aangezien ik ook gipsplaten met een ronde rand heb.
- Gipsplaat schroeven om de +/- 15cm
- Naderhand verdunde latex als voorstrijk aanbrengen

Mis ik nog iets? :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waar bestaat het dakbeschot uit? Soms is dit een hele dunne laag spaanplaat, weet niet of een gipsplaat rechtstreeks daarop geschroefd kan worden.

Ik zou het anders doen. Eerst verticale rachels aanbrengen (hoh300), en de gipsplaten er ook verticaal op. Dan heb je alleen verticale naden, die je kan kitten of dichtsmeren met gaas (afgeschuinde plaat). Zelf naden afronden is niet mooi te krijgen.

De kieren aan de zijkant zijn niet nodig vanwege werking. een klein naadje die je dichtkit is dus voldoende.
 

Strider

  • #3
Ik heb in dit bericht een foto geplaatst:

Dampdichte folie aanbrengen op dakbeschot

Ik ga de gipsplaten tegen de bestaande verticale balken monteren.

Ik wilde ze eerst ook verticaal monteren, het probleem is alleen dat de tussenafstand van de verticale balken niet exact gelijk is, waardoor je situaties kunt gaan krijgen waar een gipsplaat niet met zijn uiteindes gemonteerd kan worden op een balk, maar er soms een beetje (of heel veel) overheen zweeft. Dat leek mij geen ideale situatie, vandaar dat ik ze er horizontaal op wilde gaan monteren.

De tussenafstand tussen deze balken is +/- 33 - 35cm, een balk is +/-5cm breed, dus hart op hart is het rond de 40cm. Ik weet dat dit 30cm zou moeten zijn, maar ik wil het wel gaan proberen.

Wat is overigens de beste kit voor het af kitten van de naden: Gipsplaatvuller of Acrylaat kit?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Strider schreef:
Omdat ik de gipsplaten op het dakbeschot monteer, en niet op een regelwerk, ...
Dit klopt dus niet. Je hebt er al hout achter zitten wat als rachelwerk gebruikt kan worden. Je kan een extra rachel aanbrengen op de juiste afstand, zodat alle naden op rachels komen.

Gipsplaatvuller is geen kit. Acrylaatkit is prima in deze toepassing.
 

Strider

  • #5
Oke, je hebt gelijk, ik bedoelde eigenlijk een nieuw regelwerk :)

Stel ik gebruik in de plaats van kit, toch plamuur, maar voordat ik dit op de naden aanbreng, plak ik er eerst een wapeningsband op. Is dit voldoende om eventuele scheuren in de voeg te kunnen voorkomen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Naden van gipsplaten dicht maken gaat beter met gipsplaten met afgeschuinde kant, bij die wordt wapeningsband gebruikt.
Bij ronde gipsplaten de naden dichtmaken hoort eigenlijk niet, zeker met wapeningsband erop blijven ze niet vlak op de naden.
Met kit blijft de ronde kant in het zicht, er wordt alleen een beetje kit in de naad aangebracht en de naad blijft zichtbaar, er wordt dan een ruimte van 2 a 3 mm tussen de platen aangehouden, die naad wordt dan met een rilletje kit dicht gezet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu