Wanneer 3/4" of 1/2" koppelingen gebruiken?

Ronalddtc

  • #1
Ik ben bezig met het aansluiten en maken van de waterleidingen in mijn badkamer.
Koud water ligt in een 20mm flex.buis en moet naar een wastafelkraan, rainshower, grootbad en toilet. Is het verkeerd gedacht dat er meer water kan door een 3/4" aansluiting dan door een 1/2" koppeling? Zodat ik een 1/2" gebruik voor toilet en wastafel (hiervoor dan ook een 16mm buis voor nemen, en 3/4" door een 20mm buis voor bad en douche?

Graag advies, of bevestiging dat dit een rare kronkel is in mijn gedachten?
 

Xr8

  • #2
3/4 is groter dus het water kan er bij dezelfde druk makkelijker doorheen, je kunt tot aan je muurplaat best met 20mm gaan. Kom je echter bij de s koppelingen uit indien deze toegepast worden dan zijn deze 1/2". Dit zal dan de kleinste doorlaat zijn. Heb je een inbouwkraan dan kan de aansluiting hierop wel 3/4 zijn afhankelijk van het type.

Succes.
 

Ronalddtc

  • #3
Waarom zijn er dan die twee maten?
Want als de s koppeling altijd 1/2" is, dan heeft het voor mij dus geen nut. Dan kan ik net zo goed alles 1/2" maken toch?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat lijkt zo maar is niet zo, een dikkere leiding kan meer water aanvoeren en geeft minder weerstand, de vernauwing op het laatste stukje heeft weinig invloed, de doorstroomsnelheid zal daar groter zijn dan in de dikkere leiding.
 

Ronalddtc

  • #5
Bedankt voor de duidelijke uitleg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu