Compressor aanzetten, stop slaat door

Marijn321

  • #1
Ik heb al lang een compressor staan met een defect. Wanneer ik de compressor aan zet slaat de stop door er zit een 2 pk lichtnet motor op.Het is een merk compressor, dus geen eigenbouw. Waar te beginnen? Ik ben evt. in het bezit van een multimeter. Wie helpt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Slaat de stop door of schakelt de automaat in de meterkast af ?
 

Marijn321

  • #3
Hallo Jan ik heb nog een stoppenkast oude stijl ik neem aan dat je een aardlekschakelaar bedoeld. Ik heb een automatische stop die ik opnieuw indruk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een aardlekschakelaar en een stop (zekering) zijn heel verschillend, ik begrijp uit uw reactie dat u een aardlekschakelaar bedoeld.

De elektrische aansluitingen en de motor doormeten op sluiting, ook de condensator want die kan defect zijn.
 

Marijn321

  • #5
Ik heb het over een stop, ik heb geen aardlekschakelaar in de stoppenkast. De vraag is ook wat en hoe te meten stap voor stap[/u]
 

Ciecie

  • #6
Schoenmaker blijf bij je leest!
Ga niet prutsen aan machines als je geen verstand hebt van elektriciteit. Dat brengt ongelukken.
Doe liever uw machine binnen bij de vakman dan wordt uw oude machine weer zo goed als nieuw en kan je zonder ergernis er weer volop tegenaan. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Eerst het aansluitsnoer doormeten, dan de condensator, daarna de motor en als laatste de schakelaar, het meten doet u met een multimeter.
De condensator is soms "ontploft", dat is direct te zien, die moet dan vervangen worden.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Topic even verplaatst naar de juiste rubriek.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Maar als je geen aardlekschakelaar hebt heb je volgens mij ook nog een ander probleem en dat is dat je elektrische installatie onveilig is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Eerst maar eens controleren of de boel niet vast zit.

Kap eraf en de motor met de hand draaien(stekker uit het contact).
 

Jewesa

  • #11
Denk dat ts nog zo,n automatische stop heeft. Ga die maar es vervangen door een ,normale, trage stop 16A
 

Marijn321

  • #12
Vandaag maar weer eens wat geprobeerd en het advies van headhunter opgevolgd.Pomp en motor los. Stekker in stopcontact wat schertst mijn verbazing alles werkt naar behoren. Even in de herhaling nee toch niet stop slaat uit.Na wat mogelijkheden nagegaan te zijn kom ik bij de gesloten kast bovenop de motor deze opengehaald ik tref hier twee condensatoren en een relais? en een schema. De grootste condensator alu (oliegevuld?)heeft een losse verbrande aansluiting daaromheen een vette substantie. Ik neem dus aan dat de condensator overleden is. Op zoek naar vervanging ik begrijp dat hier sprake is van een bedrijfscondensator en een startcondensator? De alu is 450V 32 uf en heeft een heel scala aan vermeldingen. Waar op te letten bij aankoop nieuw? Grote prijsverschillen kan ik een goedkoper exemplaar uit de toelevering kopen en moet deze ook olie gevuld zijn? mag deze van waarde iets verschillen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Die grote condensator moet vervangen worden door eentje met dezelfde capaciteit en aansluitingen.
 

Marijn321

  • #14
Vaak treft men waardes net erboven of net eronder, 32 uf komt men niet vaak tegen in de toelevering. Een gedachte die bij mij opkomt dit zonder theoretische kennis is dat er bewust gekozen is voor een olie gevulde condensator. Dit vanwege de specifieke kenmerken.
Vraag is dus ook kan men een huis tuin en keuken condensator toepassen om het even welke mits men zich houd aan de waardes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Dat is geen olie, maar elektroliet.
jij moet een condensator hebben van 450v minimaal.
De uF moet in de buurt komen van 32uF+/- 10%, dus pakweg 29 tot 35 uF is bruikbaar.
 

Marijn321

  • #16
Op het schema staan 2 condensatoren n.l "Condensatore carta olio" en "Condensatore elettrolico" vandaar mijn opmerking olie gevuld. maar ik begrijp dus dat enkel de waardes van belang zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
En dat hij geschikt is voor continugebruik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu