Mech ventilatie met WTW zelfbouw

Ratman

  • #1
Aangezien deze apparaten vrij duur zijn overweeg zelf zo'n ding te bouwen.
Denk aan het volgende concept:

box zelf van hout met enige geluiddemping.

warmtewisselaar van dunne alu plaatjes welke gekoppeld zijn waar om en om de in en uitgaande lucht door gaat.

twee ventilatoren met electronische besturing.

Besturing op basis van Arduino

CO2 sensor
sensor in afzuigkap en bediening.

Aparte filterbox op makkelijk bereikbare plaats voor de ingaande lucht.

Heeft iemand tips?
welke capaciteit voor de ventilatoren?
welke filters?

het gaat om een woonunit van ca 45m2
 

Bernhard

  • #2
De terugverdientijd van jouw project zal zeer lang zijn.
Het aantal uren van ventileren op hoog toerental, ca 200m3/h, is ca 4 u per dag. De overige uren is de capaciteit ca 50m3/h. Dan heb je nog het geringe temperatuurverschil tussen de inlaat- en uitlaatlucht.
Technische punten:
-luchtsnelheid over het filter moet laag zijn, ik moet dat opzoeken maar denk ca 0,5m/sec., groot oppervlakte
- luchtsnelheid over de warmtewisselaar moet hoog zijn, ik schat 8m/sec
- een klein tempverschil tussen de inlaat en de uitlaat
betekend een zeer groot oppervlak
- de ventilatoren moeten met de perszijde naar de warmtewisselaar
- niet vergeten een condensafvoer te maken
- filters voor de warmtewisselaar.
- de gebruikelijke ventilatoren hebben voldoende luchtverplaatsing en opvoerhoogte om de weerstand van het systeem te overwinnen.
Een leuk project en ben benieuwd hoe het er uitgaat zien.
Succes met het ventileren. mvgr bernhard
 

Ratman

  • #3
De terug verdientijd is niet zo belangrijk, er is nu helemaal geen ventilatie dus ik moet iets doen.Het minste is het aanbrengen van een ventilator in het reeds bestaande buizenstelsel (afvoer afzuigkap en toilet douche). Verder moet er ook gecontroleerde luchttoevoer komen, er is nu geen toevoer van buitenaf mogelijk. De warmtewisselaar is het enige extra in het geheel, ik zou dus alleen de kosten daarvan moeten berekenen als het gaat om comfort winst en energiebezuiniging.

De technische tips zal ik in overweging nemen.
bedankt voor de reactie
 

Kacheltje

  • #4
Ik heb zelf een tweede handsje gekocht. Moet nog worden ingebouwd thuis trouwens
Zelf maken is niet zo eenvoudig.
Bij oudere units willen de lagers wel een aan de beurt zijn maar die zijn met handigheid zelf te vervangen. Nieuwe ventilatoren kopen is wel prijzig.

hou wel rekening dat je woning goed luchtdicht moet zijn wil je echt profijt hebben van dit energie zuinig systeem.
 

Ratman

  • #5
Ik heb naar tweedehands gekeken maar de units zijn te groot en passen niet op de plek waar ik hem hebben wil.
Ik heb wel eentje gezien voor sloop en dat is mogelijk interessant.
 

Kacheltje

  • #6
Voor de luchthoeveelheden en het rendement van de wisselaar is kleiner niet mogelijk. Fabrikanten zouden het liefst te grote van een lucifersdoosje bouwen, als die het niet voor elkaar krijgen. :lol:
 

Ratman

  • #7
Dat snap ik ook wel maar een iets andere vormfactor maakt het voor mij net mogelijk om het te plaatsen, ik heb het liefst een brede lage kast ipv hoog en smal. De ruimte (CV hok) zit boven de WC en is erg laag maar heb wel zo'n 2 meter in de breedte.
 

Ratman

  • #8
Ik heb nu een warmtewisselaar van Storkair met bij behorende filters, het knutselen van een warmtewisselaar blijft me bespaard.
Ik heb nu een ontwerp gemaakt van een box van 50x50x40 welke nu onderdeel van een groter geheel wordt met Airco. De hoogte is wat mij betreft beperkt tot max 55cm en de diepte mag ca 60cm worden, de maximale breedte ongeveer 1meter.

Wat mij opvalt is dat bij de originele Storkair WTW unit de ventilatoren na de warmte wisselaar zitten, ik vond zelf voor de WW zelf logischer maar erna komt mij wel beter uit.

De volgende puzzel is nu het vinden van geschikte ventilatoren, de beluchting loopt via de verdamper van de airco dus zal wel iets aan weerstand ondervinden.
Het zelfde geldt voor de afzuiger welke via de condensor loopt, hier overweeg zelfs zelfs twee ventilatoren (een voor en een na de condensor).
Het mooiste is DC ventilatoren die ik mooi PWM kan regelen, voor de rest heb ik alle materialen die ik nodig heb.

Er zijn nog wat vragen:
is het mogelijk om de lucht snelheid te meten?
wat is de optimale temperatuur voor de verdamper? hier zit een temp sensor op.
In sommige WTW units worden drukverschillen gemeten, is dat handig?

Bij Storkair zit alleen maar een temperatuursensor in de lucht inlaat (buitentemperatuur), wat doet deze daarmee?

Uiteraard kan ik de besturing vrij simpel houden waarmee het functioneel is maar computer sturing is een deel van de hobby en dat zie ik als een uitdaging. Ik denk aan een Arduino print welke je met C kan programmeren, daarnaast moet de zaak goed beveiligd worden buiten de computer om (een eis die ik zelf stel)
 

Ratman

  • #9


hier het idee van de opzet van de het systeem

De verdamper staat niet op de tekening maar zal ca 10cm voor de warmtewisselaar komen, de lucht uit warmtewisselaar zal van achteren door de verdamper worden geleid welke wordt gevolgd door een ventilator.

Condensopvang van de Airco wordt naar het zelfde punt gevoerd als van de warmte wisselaar en afgevoerd via riolering.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
De temperatuur van de verdamper word bepaald door de oververhitting van het koelgas, die sensor is een invriesbeveiliging.
 

Ratman

  • #11
Dat betekent dus dat die sensor de zaak uitschakelt als de temperatuur beneden een bepaalde waarde komt, vraag is dus nu bij welke temperatuur? koel middel is R407
 

Wesley015

  • #12
1- De lucht is te meten met een luchtsnelheidsmeter. Helaas zijn deze vrij kostbaar om aan te schaffen. Er zijn firma's die deze verhuren.

2- De optimale verdampingstemp. is 0*C.

3- Drukverschil meter? Bij welke wtw-systeem heb je dit gezien? Meestal word het drukverschil gemeten van voor en na een filter om zo automatisch de conditie van het filter te bepalen.

4- De buitentemp. sensor regelt de By-pass.

Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe je het luchtdebiet in balans gaat houden. De verdamper en de condensor hebben namelijk een andere luchtweerstand.
Wat voor ventilatoren ga je gebruiken?
 

Ratman

  • #13
Ik wil in de ingaande en uitgaande buis de luchtstroom meten en de gegevens daarvoor naar de microcontroller sturen, die regelt een van de ventilatoren zodanig bij dat de zaak in balans is.

Bij de sloop WTW die ik heb zit geen bypass functie op en ik was zelf ook niet van plan om die te maken.

Ik heb een radiaal ventilator liggen van 350m3/h, daar kan ik denk ik wel wat mee voor wat betreft de afzuiging, voor de aanzuiging moet ik nog iets verzinnen. Ik ben wel benieuwd wat de werkelijke debiet zal zijn met condensor en warmtewisselaar en filter ertussen, misschien is er nog een hulpventilator nodig.

Voor het meten van de luchtstroom zou ik misschien een paar ventilatortjes kunnen gebruiken met een pulsuitgang om RPM te meten. Ik kan denk ik wel eentje lenen voor de calibratie maar het is vooral belangrijk dat ze gelijk lopen.
 

Bernhard

  • #14
Ik snap de hele opzet niet. Je gaat de lucht voor de wtw-wisselaar koelen. Wat kan die wtw-wisselaar nog aan warmte terugwinnen? En waarom moet dat dan?
Je kan de luchtsnelheid meten met een
- pitohbuis, deze meet de totale luchtdruk= de statische luchtdruk+ de dynamische druk
- hittedraadmeter, zgn, anemometer de mate van de afkoeling van de hittedraad bepaald dan de luchtsnelheid
- vleugelradmeter.
mvhr bernhard
 

Ratman

  • #15
Volgens mij zit de koeling NA de warmtewisselaar, vlak voor het rooster waarmee de verse lucht de kamer instroomt. De koeling komt alleen in werking als het heel erg heet is, de reden waarom je een Airco wil.
De verdamper staat ook niet op de tekening......
 

Ratman

  • #16
Is de luchtsnelheid niet iets te laag voor een Pitotbuis? Wat ik heb begrepen is dat ze vanaf 2m/sec ongeveer werken, dat is volgens mij de luchtsnelheid bij zo'n 100m3/h of zie ik dat verkeerd?
 

Wesley015

  • #17
Ik begrijp dat je geen warmtepomp uitgevoerde airco gaat gebruiken? Als je er zoveel tijd en moeite insteekt dan zou ik daar wel over nadenken.
 

Bernhard

  • #18
bernhard
 

Ratman

  • #19
Dit is wel een hele gevoelige meter zo te zien.

Ik zoek eigenlijk een electronische oplossing zodat ik die kan koppelen aan de computer, dacht dan aan de venturi methode. Moest maar eens gaan experimenteren met een MPX2010 sensor, alleen is hij in het bereik van 100mBar (differentiaal uitvoering).
 

Bernhard

  • #20
De luchtsnelheid hoef je maar 1 keer te meten en dat is bij de proefopstelling. Zo'n schuinebuis manometer kan je zelf maken. Silicone slangetje beetje olie met een kleurtje en een liniaaltje. Je kan ook de persdruk de zuigdruk en de amperage van de ventilator meten.
Je kan dan in ventilatorgrafiek de m3 aflezen. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu