Onderverdelen vanaf hoofdzekering

EmileB

  • #1
Kun je vanaf de hoofdzekering (in mijn geval 3x25A) de stroom onderverdelen naar twee groepenkasten (1x in woning, 1 x in schuur) om zo problemen met selectiviteit te voorkomen, of moet er bij meer dan 1 kast altijd een hiërarchische verdeling bestaan? Mij is verteld dat het kan mits de groepen elk een eigen aarding hebben, maar ik heb mijn twijfels - vooral omdat ik deze oplossing zo snel niet tegenkom op dit forum. En als het niet kan of mag: waarom niet?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hoofdzekering 25A - Zekering afgaande kabel 16A - Grootste zekering in onderverdeler 6A.

Is dus geen haalbare kaart, als je selectief wilt blijven.
 

EmileB

  • #3
Dat snap ik, maar moet je de afgaande kabel per se zekeren? Als je direct na de hoofdzekering splitst dan maak je toch eigenlijk twee gelijkwaardige leidingen waarvan er eentje naar de kast in de woning gaat (ok, dat is geen leiding maar de rails in de kast waar de inkomende draden op vastgezet zijn) en eentje naar de kast in de schuur? Die naar de kast in de woning is toch ook niet afgezekerd?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
De kabel naar de woning is aan de straat, in de wijkkast, gezekerd.

Een ongezekerde kabel tussen de hoofdaansluiting en de meterkast mag maximaal 3 meter lang zijn. Is deze langer, dan voorbeveiligen.

In de praktijk mag je op een 3x25 aansluiting dus niet onderverdelen, en zul je de groepen stuk voor stuk naar de hoofdkast moeten trekken.

Dat het prima werkt, door de kabel op 20A(C) af te zekeren en 16A(B) eindgroepen te plaatsen, is een ander verhaal ;)
 

EmileB

  • #5
Je bedoelt dat het wel gaat werken als je de kabel naar de schuur in de hoofdkast afzekert op 20A en in de schuur een kast met 16A groepen hangt? Maakt het daarbij nog uit als een van die groepen een 400V-groep is? En last but not least: het kan maar het mag niet? Niet volgens NEN (dus wettelijk) of niet volgens de theorie van de elektrotechniek (die in dit geval misschien strenger is dan de praktijk)?
 

Moer65

  • #6
Als je het volgens de NEN1010 wilt doen moet je rekenen. Daarvoor is nodig het kortsluitniveau op het aansluitpunt. Ik krijg weleens de indruk dat de netbeheerders deze waarde als staatsgeheim beschouwen, hoewel ik eerder denk dat ze het zelf ook niet weten. De waarde is ook door meten te verkrijgen. Zowel het meten als het rekenen is niet voor de gemiddelde klusser weggelegd.
Overigens zal bij het rekenen blijken dat in veruit de meeste gevallen (kortsluit)selectiviteit in een huisinstallatie (met 3x25A aansluiting) een illusie is. Zeker als men zekeringen als beveiliging van de netbeheerder heeft en daar achter automaten toegepast zijn.

Waar het in essentie om gaat is de veiligheid. En dan is de oplossing van Hessie naar mijn mening prima.
Sterker ik heb het zelf hier thuis in de vorm van een onderverdeler voor de keuken. Had in eerste instantie 40A hoofdautomaten gekozen om nog enigszins kortsluitselectief te zijn . Maar met de invoering van het capaciteitstarief werd mij dat de duur en heb nu 25A hoofdautomaten van de netbeheerder. Zal waarschijnlijk niet selectief zijn. Het ergste wat me kan overkomen dat de hoofdautomaat er uit gaat. Geen ramp, kan ik zelf weer inschakelen. Met zekeringen is dat natuurlijk vervelender.
 

EmileB

  • #7
Dat klinkt goed. En klopt het dat het niet per se nodig is om de kabel naar de schuur achter een selectieve aardlekschakelaar te plaatsen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Dat klopt. Alleen eindgroepen moeten achter een aardlek, en de kabel naar een onderverdeler is geen eindgroep.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu