Vloerverwarming aansluiten op radiator

Vin75

  • #1
Hallo,

In de keuken en de hal wil ik vloerverwarming laten aanbrengen (infrezen). Deze ruimtes van totaal 12 m2 zijn gesitueerd in de uitbouw. Nu heb ik het advies gekregen de pompunit/verdeler te plaatsen op de plaats waar de radiator momenteel zit; radiator weg, vloerverwarming erin. Eenvoudige oplossing, maar met naar mijn idee 1 groot nadeel. De aanvoer wordt dus aangestuurd door de temperatuur/thermostaat in de woonkamer. En als de woonkamer warm is na +/- 30min. zal de aanvoer naar de VV dus ook stoppen. En na enige tijd uiteraard wel weer aanslaan. Echter het tempo waarmee de keuken/hal opwarmt zal naar mijn idee erg traag zijn.
Hoe kijken jullie hier tegenaan?
Is deze opzet wel geschikt als hoofdverwarming?

Ps. Het gaat hier om stadsverwarming
Aparte aanvoer vanaf stadsverwarming kan ook, maar extra kosten zijn aanzienlijk

Mvg
Vin
 

Bernhard

  • #2
Een hoofdverwarming kan toegepast worden als de capaciteit, het aantal watts/h, van de vloer voldoende is om het warmteverlies door de ramen en muren te compenseren. Het leggen van de slangen op een afstand van 10cm geeft geen verhoging van de capaciteit. De temperatuur aan de bovenkant van de vloer blijft gelijk. De ontwerptemperatuur van de vloer aan de bovenkant is en blijft +28grd. Wat je wel bereikt met de slangen op 10cm afstand is dat de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld over de vloer en dat de watertemperatuur in de slangen lager kan zijn.
Je hebt gelijk dat opwarmen van de vloer lang duurt.
Tov radiatoren is een vloerverwarming een traag proces. Mijn voorstel is om toch een of twee radiatoren te plaatsen en die aansluiten met een flex-buis, bv 16/2mm met een alu-inlage. De buis leg je met een aantal slingers in de vloer en dan koppel je de buis aan de radiator. Je gebruikt dan geen verdeler.Je gebruikt dan dezelfde watertemperatuur als voor de radiatoren. Het aantal meters slangen is veel minder dan bij een vloerverwarming. mvgr bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Bernhard schreef:
Mijn voorstel is om toch een of twee radiatoren te plaatsen en die aansluiten met een flex-buis, bv 16/2mm met een alu-inlage. De buis leg je met een aantal slingers in de vloer en dan koppel je de buis aan de radiator. Je gebruikt dan geen verdeler.Je gebruikt dan dezelfde watertemperatuur als voor de radiatoren. Het aantal meters slangen is veel minder dan bij een vloerverwarming.
M.i. is dit nou typisch een oplossing van een beginneling die net van school komt.....
Er wordt een oplossing met vloerverwarming gevraagd en de installateur biedt 1 à 2 radiatoren aan "met wat slingers in de vloer".
Dit is stadsverwarming! Daarbij is de aanvoertemperatuur minimaal 70 graden C. Dus met "wat slingers" in de vloer, met daarin water van die temperatuur??? Typisch dus een "oplossing" die nadien om problemen vraagt.
Je hebt geen enkele grip op de temperatuur, geen enkele regeling en geen beveiliging tegen te hoge temperaturen in je vloer.
Zaken die een verdeler voor vloerverwarming dus wel biedt. En pas op: de verdeler moet wel aangepast zijn aan de eisen van de betreffende stadsverwarming, anders stijgt je energieverbruik behoorlijk!

Het gaat hier om 1 groep vloerverwarming, die gemakkelijk op een aansluiting van een radiator aangesloten kan worden.
In elke woning wordt de verwarming geregeld d.m.v. een thermostaat die de toevoer van warm water aanstuurt. Bij stadsverwarming is dat niet anders.

Wil je die vloerverwarming apart regelen, dan kan dat door een separate aanvoer- en retourleiding te leggen en de temperatuur in de betreffende ruimte te laten regelen met een eigen thermostaat. (en dat hoeft echt niet zo erg duur te zijn: je moet dan wel de juiste installateur tegen het lijf lopen....)
Of je zou alle andere aanwezige radiatoren moeten voorzien van thermostaatkranen, die je iets lager afstelt dan de kamerthermostaat die de aanvoer van warm water in het systeem regelt.
Er zijn, juist bij stadsverwarming, goede manieren om zoiets op te lossen, maar doe dat niet met "wat slingers" door de vloer!
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #4
Je slaat de spijker op zijn kop Degooyer, kom in de praktijk gevallen tegen waar mensen een mega verbruik hebben door maar ff een verdelertje met vloerverwarming aangelegd te laten hebben.
Vanwege een constante flow over deze set stijgt het verbruik naar topwaarden en die voel je dus in je knip.
 

Bernhard

  • #5
Het is geen enkel probleem om de leidingen met een lus naar de radiatoren te leggen. De leidingen moeten wel in een mantelbuis gelegd worden. Deze methode wordt heel veel toegepast. De bezwaren van Neesje en Degooyer zijn nergens op gebaseerd. mvgr bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Bernhard schreef:
..... om de leidingen met een lus naar de radiatoren te leggen. De leidingen moeten wel in een mantelbuis gelegd worden. Deze methode wordt heel veel toegepast......
En dat is nu juist één van de oorzaken van vele problemen, die voorkomen kunnen worden als de vloerverwarming correct wordt geïnstalleerd......

Vloerverwarming is echt iets meer dan "een aantal slingers in de vloer leggen" bijv. als aanvoer voor een radiator.

Wanneer houdt dat nu eens op en kan men er op vertrouwen dat een vloerverwarming correct wordt aangelegd, met gebruikmaking van de juiste verdelers en overige materialen.
Dat geknoei, wat momenteel helaas nog steeds vaak voorkomt, veroorzaakt dat men een compleet verkeerd beeld krijgt over vloerverwarming, terwijl het een prima systeem is wat comfort verhogend is en energiebesparend kan functioneren.
 

Bernhard

  • #7
Degooyer je geeft nooit enige uitleg waarom iets wel of niet werkt. Jouw uitleg is dat het ene wel werkt en het het andere niet werkt. Zo'n advies kan mijn buurvrouw ook geven. Hoe en waarom de installatietechniek uitgevoerd moet worden dat geef je niet aan. Mijn advies is dat je een gefundeerde uitleg geeft dan kan de TS een beslissing nemen of hij jou advies wil opvolgen. mvgr bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
@Bernhard: er zijn natuurlijk zeer veel oplossingen te bieden op een vraag.
Er zijn goede, minder goede en ronduit slechte oplossingen. Helaas komen wij in de praktijk steeds meer slechte oplossingen tegen.

Ook minder goede en slechte oplossingen zullen ongetwijfeld werken, maar of je dan ook een tevreden klant hebt....
Zeker bij stadsverwarming gaan wij op zeker, dus altijd met een verdeler die aangepast is volgens de eisen van betreffende energiemaatschappij.

Ik geef de potentiele gebruiker graag bij voorbaat aan welke risico's of gevaren er kleven aan het niet gebruiken van de voorgeschreven onderdelen (zeker bij stadsverwarming) en oplossingen die m.i. zeker geen goede oplossing bieden.
Natuurlijk is men vrij om ook een minder goede of zelfs slechte oplossing toe te passen.

Ik versta onder "wat slingers in de vloer" absoluut geen vloerverwarming. Dat andere installateurs daar anders over denken..... Bied nou eens kwaliteit, dan al die lap-oplossingen.
 

Bernhard

  • #9
Degooyer, bedankt voor je uitleg. mvgr bernhard
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #10
Ik had je toch wel een beetje wijzer ingeschat Bernhard.
 

Bernhard

  • #11
Ja ik jou ook. mvgr bernhard
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12


Een verdeler zoals deze dient toegepast te worden voor stadsverwarming.

Kleine tip persoonlijk zou ik de verdeler met een paar extra groepen aanschaffen. en op een dusdanig plek monteren dat je in de toekomst ook de woonkamer kan voorzien van vloerverwarming.

Reken het vloer oppervlak uit x 9m en deel dit door
80m / 90m / 100m (liever 80 als 100).
Je hebt nu het aantal benodigde groepen voor je woonkamer, wat je extra op de verdeler benodigd hebt.

John
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu