Isoleren bijgebouwtje (foto's bijgevoegd)

Erwin_1897

  • #1
Het betreft een halfsteens oude aanbouw, welke nogal vochtig en koud is. Dit moet een opberghok worden, maar dus zonder al het vocht. Ik had eerst gedacht deze beter te ventileren, maar kreeg het advies om eerst beter te isoleren.

Probleem is gebrek aan ruimte: de deur is bijna net zo breed als het hok zelf, k heb nog zo'n 2cm ruimte. Onder het plafond heb ik ruimte genoeg, de balken zijn zo'n 10cm.
Ik zit nu te denken aan om wediplaten tegen de muur aan te lijmen en hierop te tegelen. En het plafond te isoleren met xps platen en afwerken met gipsplaat.

Er is dus verder geen verwarming aanwezig. Het raampje is enkelglas en niet te openen.

Mijn vraag is dus of dit alles afdoende zal zijn. Het hoeft dus geen warm hok te worden, puur een droge opslagruimte.

Iemand een idee?

Zie bijgaande foto's. De druppels hangen dus aan het plafond en de muren zijn ook vochtig. Het is wel zo dat het huis is gestuct in december, en dat heel november en december de radiatoren eraf lagen. Het was dus enorm vochtig in huis.


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat aanbouwtje is ook gestuct? Enkelsteens metselwerk laat namelijk een hoop vocht door.

En is het een (ongeïsoleerd) plat dak?

Ik zou het dak isoleren, dubbel glas plaatsen met een ventilatiestrook erboven. De wanden isoleren is niet persé nodig om het droog te krijgen. Kwaad kan het echter niet.

Om meer ruimte te krijgen om toch te isoleren, kan je de deur misschien omdraaien.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik zie daar schoonmaak spullen staan die zullen vocht bevatten en dan drogen in zo'n kleine ruimte?
Omdat het plafond is geverfd blijven er nu druppels aan het plafond hangen, anders wat het vocht in het hout getrokken. Beide is niet ideaal.
Het plafond isoleren is hier en in de rubriek Dak en Schoorsteen al heel veel behandeld. Damprem!!!
Hoe dik kan die plaat worden waar je op wil gaan tegelen?
 

Bernhard

  • #4
Geen verwarming in het berghok betekend wel vocht.
Wel of geen isolatie het vocht blijft. mvgr bernhard
 

Erwin_1897

  • #5
Dank zover.
Het aanbouwtje is gestuct, maar alleen aan de binnenkant. Buitenzijde isolatie kan niet in zijn geheel, de muur rechts staat op de erfafscheiding. Daar kan dus niets tegenaan.

Dakisolatie lijkt me het minste probleem. Het is inderdaad een ongeïsoleerd plat dak, met bitumen erop.

En de wediplaat, daar had ik de 10mm versie van bedacht. Qua isolatie stelt dat weinig voor, maar alle beetjes helpen en is wellicht net genoeg in combinatie met dakisolatie. Ik heb maar 20mm speling, dus 10 voor de plaat, 3 de lijmlaag en 6 voor de tegel.

Maar zal dit alles afdoende zijn?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Binnenkant stucen helpt niet tegen het vocht wat door het metselwerk heen komt. De buitenkant kan beter gestuct worden. Impregneren werkt ook enigszins.

Je kan ook een ventilator ophangen met hygrometer, maar ik denk dat deze altijd blijft lopen omdat het vochtig blijft. Misschien helpt het wel, als de verse lucht uit de woning gehaald wordt (deze is warmer).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Breng je die plaat en tegels aan zal dat helpen. Ik blijf me wel afvragen als de temperatuur in die ruimte laag is en je doet de deur open dan komt er warme lucht naar binnen en deze zal waarschijnlijk condenseren op de koude vlakken en deze moet weer kunnen opdrogen.
Die schoonmaak spullen werken ook niet in het voordeel wat dat betreft.

Volgens mij moet die deur ook goed afsluiten anders krijg je dat er via de kieren warme lucht in die berging komt. Lucht gaat nou eenmaal van warm naar koud. Misschien is het mogelijk dat je er achter kan komen hoe vochtig het daar is.
 

Erwin_1897

  • #8
Daarom dacht ik in eerste instantie ook aan een ventilator. Vocht moet wegkunnen immers.

Of een ventilatierooster genoeg zal zijn vraag ik me af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu