Boren in acrylglas

A

Anonymous

Gast
  • #1
Is er iemand die een goede tip heeft om veilig in acrylglas gaten te boren?
Ik moet gaten hebben van ca. 8 mm. Eerst 2,5 mm voorgeboord, ging prima! Daarna met 8 mm boor er in en de boor "knapt" af en toe in het materiaal, met als gevolg kleine barstjes rondom het gat.
Moet de boor misschien anders worden geslepen dan die voor staal? kleinere hoek of minder scherp? WIE WEET HET?

Gaarne bericht!
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Beste Dolf,

Het kan gewoon mer een metaalboor. Het toerental van de boor mag niet te hoog zijn en goed koelen met water.Als het materiaal te warm wordt krijg je inderdaad barstjes. Het beste kan je een kolom boormachine gebruiken die is goed in te stellen,een gewone boortol draait te snel.

Gr. Jan.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Wat ook schijnt te helpen (bij tegels helpt het in ieder geval) is om op de plek waar je gaat boren een stukje afplaktape te kleven.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Indien mogelijk kan je aan de onder- en of bovenzijde en stukje hout (bv.12mm) klemmen, en zo via het hout door het glas boren. Zet vooral niet teveel kracht -liefst geen- laat de boor het werk doen!!
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Beste Dolf,

Er zijn speciale glasboren te verkrijgen. Goed koelen met water en een niet te hoog toerental is echter het belangrijkste. Als je nog steeds met dit probleem zit, stuur mij dan een mailtje voor evt verkoopadressen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Er is maar 1 manier om acrylglas te boren en dat is een yzer boor met afgeslepen snijkanten.Het is heel moeilijk om dit zonder voorbeeld duidelijk te maken , maar ben berijd om de boor dusdanig te slijpen dat het met succes lukt zonder breken of barsten van het acrylglas.Hier komt geen water of koeling aan te pas..
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Inderdaad Willem, je hebt het als enige bij het rechte eind!! Na mijn vraagstelling heb ik eens goed nagedacht en ben toen tot dezelfde oplossing gekomen. Boren slijpen is voor mij geen probleem, bedankt voor je aanbod! De scherpe snijkant van een metaalboor is de boosdoener, even afslijpen en klaar is Kees. Ik heb de hoek ook gewijzigd van 120- naar ca. 90 graden; gaat nog beter. Alles uiteraard met relatief laag toerental: 300-500/min

m.vr.gr. Dolf Dietz
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Acrylglas kun je het beste boren met de Bullett boren van Piranha, verkrijgbaar bij diverse bouwmarkten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu