Mos en alg op voegen van de zijgevel

Michiel79

  • #1
Beste allemaal,

Vorige maand ben ik goed geholpen door een forumlid en daarom wil ik opnieuw een andere situatie in de groep gooien.

Mijn buurman sprak mij vandaag aan dat hij onze zijgevel erg groen vind. De zijgevel van onze aanbouw staat alleen in het zicht bij de buren en daarom kunnen wij die kant eigenlijk nooit bekijken.

De zijgevel vangt veel wind en regen en juist deze gevel krijgt veel waterslag. Ik moet bekennen dat het voor de buren ook geen fraai zicht is om hier elke dag mee geconfronteerd te worden. Het aparte is dat de onderzijde van de stenen nagenoeg geen last heeft van alg en mos (bij de openstoot voegen een klein beetje). Alles vanaf ca. 2.20 meter hoogte tot bovenin zijn bijna alle voegen voorzien van groene aanslag en er groeien zelfs rare takjes uit.

Wij hebben geen lekkages gehad en onze binnenmuur van de woonkamer is compleet droog.

Moet ik mij hierover ongerust maken? Of komt dit gewoon doordat deze zijgevel heel vaak geconfronteerd wordt met waterslag van regenbuien?

Daarnaast zou ik het voor mijn buurman visueel willen oplossen. Is het praktisch om de hogedruk reiniger erop te zetten en daarna te impregneren?

Vervolgens gaan wij de hoek om en dan komen we uit op de voorgevel. Precies bij het eerste kozijn beginnen de stenen wit uit te slaan. Staat die met elkaar in relatie?

What's going on met onze aanbouw?

Dank voor jullie aandacht.

Groet
Michiel





Hieronder de witte aanslag:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zelf zou ik er niet meteen een hogedrukspuit op zetten, want dan heb je daarna een hoop werk om voegen bij te werken.

Begin eens met een gewone 'groene aanslag reiniger'.
Dat spul koop je o.a. bij een drogist (of een bouwmarkt / tuincentrum / duitse supermarkt) en heet milieuvriendelijk te zijn.

Je smeert het erop (verdund volgens gebruiksaanwijzing natuurlijk) met een stoffer oid. Let wel op dat je erboven blijft, zodat het niet in je ogen spat. Liefst verwerken als er een tijdje geen (harde) regen verwacht wordt, zodat het niet meteen weggespoeld wordt.

In eerste instantie lijkt het alsof het geen effect heeft, werkt pas na een paar dagen. Kan geen enkele kwaad voor de muur of de voegen. En ook niet voor je verfwerk, maar ik zou toch een doekje bij de hand houden om het daar even vanaf te vegen als er veel op spat.

Je moet er wel op letten dat je niet eerst (of kort erna) de muur met zeep schoonmaakt, want de combinatie met zeep maakt het middel onwerkzaam. Dat zou je kunnen doen als er voldoende effect is (of je het nog een keer hebt gedaan).

Pas daarna kun je beslissen of je alsnog wilt hoge-druk-spuiten en/of impregneren. :wink:
 

Michiel79

  • #3
Beste Kees,

Bedankt voor je antwoord. Ik zal in een periode dat het een aantal dagen droog blijft het inspuiten met groene aanslag reiniger.

De centrale vraag blijft nog wel aanwezig hoe het kan dat de bovenste rij stenen last heeft van groene aanslag ontwikkeling? Zojuist ben ik naar 5e buren van rechts gelopen en bij hun gekeken hoe de zijgevel van hun aanbouw eruit ziet. Bij hun is het dezelfde situatie waarbij de rechtstreekse buren geen aanbouw hebben en dus ook veel waterslag hebben op die zijgevel. Bij hun nagenoeg nergens groene aanslag.

Toch een vochtprobleem bij ons door constructiefout? Dan blijft het wel eigenaardig dat het alleen aan de bovenkant het geval is en dat aan de onderzijde van de gevel nergens problemen te zien zijn (water zou moeten zakken lijkt mij).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waarom, daar zou ik geen studie over maken. Zeer kleine verschillen in het klimaat op je gevel zoals, vocht, temperatuur en licht veroorzaken wel of geen aanslag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu