Vliering in houten garage

Barra

  • #1
Ik heb een houten garage met een oppervlakte van 6 bij 3 meter. Het is de helft van een zadeldak. Langs de ene lange zijde is de hoogte ca. 2m60, de hoge zijde is zo'n 5 meter hoog.

Nu wil ik in deze garage een vliering gaan bouwen. Hiervoor heb ik nog balken liggen. Kopmaat 200x100 en 100x50 (dit zijn niet de exacte maten, maar als het dunner is, is dat hooguit 10%).

De vliering moet belopen kunnen worden en er zullen spullen moeten kunnen staan. Geen bowlingballen, maar ook zeker geen pingpongballen. Vanwege de geringe hoogte van een groot deel zal het gewicht nooit erg groot kunnen worden.

De constructie van de garage is zelfdragend (houtskelet met rabatdelen). Ik wil de vliering zoveel mogelijk laten afsteunen op de betonnen vloer, dus niet ophangen aan de wanden. Ik wil wel kijken hoe de nieuwe constructie stijfheid kan toevoegen aan de bestaande constructie en andersom.

De vloer zal bestaan uit 18mm plaatmateriaal, OSB of underlayment (nog niet helemaal uit, moet nog gekocht), geschroefd en verlijmd op balken.

Voor het dragen van de vloer zie ik twee opties:

Optie 1:
De zware balken de vloer laten dragen, met de overspanning van 3 meter in de breedterichting, waarbij de balken aan weerszijden rusten op de vloer d.m.v. een verticale staander van de dunnere maat.

Ik denk hierbij aan HOH 100cm, omdat dit het beste uitkomt met een zijdeur.
HOH 75cm is ook mogelijk, dan zou ik boven de zijdeur een extra raveling moeten aanbrengen, of in het verlengde van deze deur een breed trapgat van 150cm (al verlies je daarmee wel veel vloerruimte).

Optie 2:
De lichtere balken de vloer laten dragen. Ik heb er genoeg, dus HOH 40cm of misschien zelfs 30cm moet haalbaar zijn.

Deze balken zou ik dan in de lengterichting plaatsen met een overspanning van 3 meter. In het midden bevindt zich al een dikke hanebalk. Als ik aan de uiteinden van de garage ook dikke balken plaats op staanders, kan ik tussen deze balken de 100x50 balken ophangen met raveeldragers.

Vraag 1:
Welke constructie zou jouw voorkeur hebben en waarom?
Ook tips om mijn plan te verbeteren zijn van harte welkom.

Beide opties voldoen net niet aan de balkenschuif, maar vanwege de geringe hoogte en het doel (vliering) denk ik dat beide wel in aanmerking komen, eventueel met wat aanpassingen.
Optie 1 is het makkelijkst te realiseren en voelt het veiligst.
Optie 2 heeft weer als voordeel dat er minder hoogte verloren gaat (ik zit vast aan hoogte kanteldeur + marge + dikte vloer). De kleinere HOH-afstand geeft meer vrijheid geeft om 'ergens' een trapgat te maken.

Vraag 2:
Ik zoek nog een goede oplossing om de liggende balken vast te maken op de staanders. Dit moet bij voorkeur niet alleen een simpele manier zijn om het gewicht veilig over te brengen op de vloer, ik vind het ook belangrijk dat er een stijve hoek ontstaat.

Hieronder twee opties die ik overweeg:



De staanders zullen dus rusten op de betonnen vloer. Ik kan ze voor extra stijfheid van de gehele constructie vastmaken aan de wandconstructie.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!
 

Barra

  • #2
De exacte balkdiktes zijn trouwens 70x195mm en 48x96mm.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Bij een beschotdikte van 18 mm, de balklaag maximaal 610 mm hoh leggen. De kans is anders aanwezig dat je erdoorheen zakt, in elk geval veert het behoorlijk.
 

Barra

  • #4
Ik focus me eerst op de 70x195 als vloerbalken.
Dit kost me wat hoogte en wordt passen en meten boven de kanteldeur. Desnoods maar een klein stukje eruit kappen om de knop van deze deur er goed onderdoor te krijgen :wink:

Hierbij ga ik uit van hoh 75cm. Veren/doorbuigen is waarschijnlijk alleen een issue bij het deel dat belopen wordt. Ik heb nog een vraag uitstaan bij de houthandel voor plaatmateriaal met hoge stijfheid. Naast 18mm underlayment kan 22mm spano v313 ook een optie zijn.

Iemand nog ideeën over de verbinding tussen staanders en liggers?

De bovenste optie lijkt me het makkelijkst te maken. Bij gebruik van hoekijzers kun je de hoogte makkelijk bepalen. Ook kan ik eventueel nog een regel toevoegen langs de wand, tussen de staanders en het beschot. Dit scheelt ook weer tegen doorbuigen van de platen aan de kant die wordt belopen.
Maar de onderste lijkt me weer sterker omdat hierbij de vloerbalk niet aan de staander hangt, maar er bovenop ligt.
 

Barra

  • #5
Knoop doorgehakt. V313 22mm op de dikke balken hoh 75cm.

Ik ga voor de optie om de liggers op de staanders te leggen.
Wel maak ik in het verbindingsstuk multiplex een uitsparing waar tussen de balken een extra regel op komt te liggen. Deze geeft wat extra verband en helpt tegen doorbuigen aan de belopen zijde.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu