Kookgroep over 1 of 2 fasen

Kjiratsiekoedel

  • #1
Ik heb een vraag waar ik niet uitkom. Ik probeer meer inzicht in de kookgroep te krijgen. De tweedehands plaat die ik heb was maar met 1 nuldraad uitgevoerd ipv 2 wat mij aan 't puzzelen zette.

Klopt dit?
1. Stel dat een kookgroep gevoed wordt door 1 fase. Dan is de spanning tussen L1 en L2 0v (immers dezelfde fase). De kookplaat hoor je met alle 4 de draden aan te sluiten. Bij aansluiten van 1 nuldraad werkt het wel, maar zal er niet meer vermogen gebruikt kunnen worden dan normaal door 1 groep.

2. Stel dat de kookplaat gevoed is door 2 fasen. Dan is de spanning tussen L1 en L2 400V. Je kan de kookplaat met 1 nuldraad aansluiten omdat een deel van de stroom al tussen de fases loopt.

ik ben benieuwd
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat zie je goed. Waarschijnlijk is deze kookplaat dus niet bedoeld om aan te sluiten op 2x230 V. Heb je er een aansluitschema bij?
 

Kjiratsiekoedel

  • #3
Hier mijn meterkast en aansluitschema.








Volgens mij was de plaat ooit aangesloten met een 2 fasen aansluiting (had maar 1 nuldraad), maar an ik 'm bij mij als kookgroep aansluiten (met brug tussen de nuldraden)

Verder vraag ik mij af of beide groepen wel tegelijk afslaan bij overbelasting. Ze zijn alleen gekoppeld met aanzetten, ze kunnen wel afzonderlijk uit. Klopt dit?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou hem aansluiten met 5-aderig snoer en zo mogelijk de brug tussen 3 en 4 weghalen. De nulleiders dan op klemmen 3 en 4 zetten.

De twee kanten van je kookgroep moeten bij het (handmatig) uitschakelen zijn gekoppeld. Als ik het goed zie, dan is dat ook het geval. Of bij overbelasting altijd beide kanten uitgaan, daarover durf ik niets te roepen. Het is een vrij bekend merk, dus ik ga ervan uit dat de automaat wel volgens de norm is.
 

Kjiratsiekoedel

  • #5
Ik heb nu de beide nullen op 4 en 5 + brug. Waarom zou ik de brug moeten halen?

Ah, handmatig zijn ze inderdaad gekoppeld. 't Is verder een gloednieuwe kast, dus zal wel kloppen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Stel dat een van de nullen door een defect wordt onderbroken, dan gaat er in het ergste geval 32 A door die ene blauwe draad, zonder dat de automaat afslaat.
 

Kjiratsiekoedel

  • #7
Mja, ok, zit wat in. Moet de juiste nul dan ook bij de juiste fase? Of maakt dan niet uit?

Misschien laat ik 't overigens wel zo zitten. Een defect in een nuldraad is wel redelijk theoretisch.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Als je zo'n moderne kookplaat met touchbediening hebt, dan wordt het een lastige klus om uit te zoeken, welke faseaansluiting van de plaat bij welke nul hoort. Voor de werking en de veiligheid maakt het niet zoveel uit.

Hoe groot je het gevaar inschat van een onderbreking van de nul, moet je zelf weten.
 

Ronald41

  • #9
Kjiratsiekoedel schreef:
.. Een defect in een nuldraad is wel redelijk theoretisch..
Het afbranden van je huis is ook redelijk theoretisch, toch heeft de brandweer er een dagtaak aan.
Mocht er brand ontstaan zal de verzekering een verkeerd aangesloten kookplaat aangrijpen om niet uit te betalen. En dat is praktijk en geen theorie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu