Wanden rond kozijnen afwerken

Erikl1982

  • #1
Ik ben onlangs bezig geweest om de kozijnen in mijn woning te vervangen. De oude kozijnen zagen er niet uit en waren verstopt onder vele lagen verf.

Als nieuwe kozijnen heb ik simpele stalen montage kozijnen gebruikt, waarvoor ik eerst wat balken in de muur heb geschroefd om ze op te monteren.

Nou zit er wat ruimte tussen het kozijn en de muur, waardoor je een stukje van die balk ziet (+/- 1cm). Omdat er over hout niet gestukt kan worden heb ik de balk iets verzinkt, waardoor deze +/- 1 cm dieper ligt.

Ik vroeg mij af of iemand tips had hoe ik dit het beste kan voorbehandelen voordat er gestukt wordt. Gewoon opvullen met pur en strak afsnijden? Of kan ik beter iets met kit doen?

foto:

 

EricSa

  • #2
Een gipsplaatje er tegenaan lijmen en dan een hoeknaald zetten en stucen maar.
 

Erikl1982

  • #3
Hoe bedoel je dat precies? het totale kozijn ziet er dus zo uit:



waar zou dat gipsplaatje dan moeten?
 

EricSa

  • #4
Sorry, had beide foto's niet gezien.
Ik dacht dat het om een negge ging.
In dit geval zou ik een stucprimer op het hout doen en een bandgaasje erover.
Daarna de wand uitvlakken. Mp75 is een fijn middel om wanden mee uit te vlakken.
 

Erikl1982

  • #5
Dank voor de tip, dat is beter dan het vol purren?
Overigens gaat een professionele stucadoor de hele boel stucen, zou je zoiets normaalgesproken dan ook gewoon aan de stukadoor over kunnen laten?
 

EricSa

  • #6
Dat is beter dan pur ja, pur blijft elastisch en dan gaat op den duur het gips scheuren, zeker als je de deuren hard dischtsmijt. ook met een gaasbandje heb je kans op scheurvorming maar minder snel omdat het gaas de boel stijf houdt.
Overigens zou ik het de stucadoor laten doen.
Er zijn nogal wat verschillende soorten primers.
 

Erikl1982

  • #7
Ja, daar zat ik ook al aan te denken dat je bij de deuren meer kans heb op trillingen en dus scheuren.

Bedankt voor de tips! Ik ga het overleggen met de stukadoor, een kijken of die iets kan maken van mijn gepruts :P
 

EricSa

  • #8
Overigens zou ik de muren vrijmaken van de verflaag/ lagen. Dit geeft ook weer risico's dat de gips niet goed hecht als je de verf laat zitten.
 

Bouwknots

  • #9
Ik ben bang dat je altijd een haarscheurtje zal blijven zien. Over hout heen stucen gaat namelijk niet, op het moment dat je de stucmortel aan brengt wordt het hout nat en zal daarom iets gaan uitzetten (buiten dat zal hout altijd "werken"). Bij het drogen zal er dan altijd een scheurtje te zien zijn.
Het is nu te laat en ik ga er verder ook niet op in maar het kozijn is eigenlijk verkeerd gemonteerd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Hier kan je gewoon een koplat overheen zetten.
 

Erikl1982

  • #11
@Bouwknots,
ja, het was mooier geweest als de kozijnen wel 100% aan hadden gesloten, maar ondanks exacte opgave is dit helaas was de leverancier er van heeft gemaakt :(
Of bedoel je dat ik het anders had moeten monteren? het zit nu niet niet definitief vast, dus als je tips hebt hoor ik het graag!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Niet overheen stuken, dat gaat toch weer kapot.
Beter is een stuclatje er opzetten.
Dan kan de stukadoor hier mooi mee gelijk stuken.
En daarna zoals IJkenhout al schreef, een smalle koplat er om heen zetten.
 

Bouwknots

  • #13
Stalen kozijnen behoren om de muur heen te klemmen. Als het kozijn naar behoren is gemonteerd heeft het de aanzicht van een hout kozijn wat is afgewerkt met een koplat. Gelijk stucen en daar dan weer een koplat over monteren is zeker een optie maar of dat een fraai aanzicht is....mijn inziens niet (is geheel mijn mening).

Het Kozijn had gewoon op maat moeten zijn. Nu dat niet het geval is had je het hout welke je hebt gebruikt 2 x gipsplaatdikte smaller moeten maken, beide zijden bekleden met een strookje gipsplaat, kozijn er omheen klemmen afwerken met een dun stuclaagje, stuclaagje langs het kozijn ruim insnijden, afkitten met blijvend flexibele overschilderbare kit.
 

Erikl1982

  • #15
Bouwknots schreef:
Het Kozijn had gewoon op maat moeten zijn. Nu dat niet het geval is had je het hout welke je hebt gebruikt 2 x gipsplaatdikte smaller moeten maken, beide zijden bekleden met een strookje gipsplaat, kozijn er omheen klemmen afwerken met een dun stuclaagje, stuclaagje langs het kozijn ruim insnijden, afkitten met blijvend flexibele overschilderbare kit.
Bedankt voor deze tip. Ik heb het vandaag bij 1 kozijn gedaan (het dele met de gipsplaatjes) en dat ziet er al een stuk werkbaarder uit! Ik denk dat de stukadoor er nu al een stuk beter mee uit de voeten zal kunnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu