Sensor én 2 schakelaars

Rroelen

  • #1
Hey elektro-specialisten...

We zouden bij komende verbouwingen in onze hal graag het licht schakelen met een losse sensor (bij beweging gaat het licht aan voor bv. 2 minuten)
Maar tegelijkertijd zouden we ook graag het licht met een gewone schakelaar willen aan- of uitschakelen en dit op 2 plaatsen.

Bv. Je komt binnen, licht gaat aan door sensor, licht wordt aan binnendeur uitgeschakeld met schakelaar (zodat het niet nutteloos blijft branden). Ander voorbeeld: deurbel gaat en je wil licht aanschakelen met knop in plaats van eerst in het donker naar de sensor te moeten lopen.

Met "gewone" schakelaars, heb ik gelezen, zou dit moeten gebeuren met 2 wissel- en 1 kruisschakelaar. Kan mijn sensor dienen als wissel- of kruisschakelaar of hoe zit dat in mekaar ?
 

Toon

  • #2
Een sensor werkt meestal niet als wisselcontact, dwz, ik ken ze iig niet. Je zou het één en ander wel draadloos kunnen doen, een voorbeeld van een fabrikant vind je hier, maar er zijn natuurlijk meer fabrikanten.

Een voordeel van zo'n systeem is dat je met verschillende zenders, één ontvanger kan bedienen.

Wat mij niet helemaal duidelijk is in je verhaal is met welke schakelaars/sensoren je wat wilt schakelen. In je eerste voorbeeld neem ik aan dat het om een buitenlamp gaat met sensor, die je binnen weer wilt kunnen uitschakelen?

Je tweede voorbeeld begrijp ik niet zo goed. Op het moment dat er iemand bij de deurbel komt, heeft de sensor toch de lamp al ingeschakeld?

Je idee om het met kruis en wisselschakelaars op te lossen, gaat niet op. Een wisselschakeling gebruik je om een lamp op 2 verschillende punten aan of uit te doen. Hier kan je nog één of meerdere kruisschakelaars aan toe voegen (kruisschakeling), zodat je de lamp op nog meer plaatsen kan bedienen.

Ik wacht nog even af wat je precies wil.
 

Gerrit

  • #3
Als je het echt wilt zoals je schrijft neem je een tijdrelais: direkt opkomend en vertraagd afvallend.
Je geeft de triggerpuls met een bewegingsmelder en met pulsdrukkers bij de deuren. Je zet een 2e pulsdrukker bij de binnendeur waarmee je het relais weer reset.

Zelf zou ik gaan voor een gewone wisselschaking en nog een bewegingsmelder. De lampdraad hiervan gaat samen met de lampdraad van de wisselschakeling aan de lamp (de naam zegt het al).
De bewegingsmelder stel je qua tijd zo af dat je fatsoenlijk bij de binnendeur kunt komen en je bent klaar.
 

Rroelen

  • #4
Bedoeling is om een lamp binnen in de hal te schakelen. Dus geen buitenlamp met sensor.
Lamp binnen in hal gaat aan als iemand de hal binnenstapt, of dus mogelijk door drukken op één van de 2 andere schakelaars (1 aan de
voordeur, 1 aan de binnendeur).

Met draadloos zenders/ontvanger zou het dus ook moeten lukken, bedankt voor de tip !
 

Toon

  • #5
Waarom dan een sensor? Persoonlijk zie ik daar het voordeel niet van in. Als je bij iedere deur een schakelaar plaatst, dan hoef je toch niet in het donker te zoeken?

Dan kan je voor twee schakelpunten een wisselschakeling nemen, mochten er meer schakelpunten gewenst zijn plaats je er kruisschakelaars tussen. Gaat het een probleem opleveren om er leidingen naar toe te leggen kan het ook nog draadloos.

Of zoals Gerrit voorstelde om met pulsschakelaars en een tijdrelais te werken.

Succes!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik heb eens een sensor schakelaar geplaatst welke van Conrad afkomstig was, deze kon gewoon op de plaats van de schakelaar en ook gebruikt worden in een wisselschakeling, daarnaast zat er op de sensor zelf ook weer een schakelaar, ik dacht; uit, automatisch of toeval zodat bij afwezigheid onregelmatig het licht aanging om een bewoonde indruk te maken.
Of deze nog te koop is weet ik niet, maar hij werkte bij deze mensen perfect en doordat je de tijd in kon stellen tussen 6 sec en iets van 3 minuten bleef de lamp ook niet onnodig lang branden.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu