Waterzijdig inregelen CV

Algert

  • #1
Hallo medeklussers,

Ik heb hier op het forum al veel gelezen over het waterzijdig inregelen. Alleen wordt mij een ding niet helemaal duidelijk. Wat is nou de beste aanvoer en retour temp? Ik heb huidig 65gr ingesteld op de ketel en het water komt retour op plm 45 graden (de temperatuur sticker vertelt het me niet helemaal)

Vanavond ga ik er met een raytek langs om de exacte temperaturen eens te bekijken.

Wat ik me afvraag is, wanneer je aanvoer 65 graden is en je woonkamer bij een juist bemeten inhoud vs radiador en zeg eens 0 graden buiten, binnen een bepaalde tijd 5 graden opwarmt. Als je de aanvoer verhoogt naar 75 (en de delta t op 20 houdt) dan warmt je woonkamer sneller op, dus de stooktijd is dan korter (zou je zeggen) Maar nu de hamvraag... levert een hogere aanvoer en retour meer besparing op (want stooktijd is korter) dan een lagere aanvoer en retour (want stooktijd is langer)

Ketel is een nieuwe intergas HRE36 met een honeywell vision thermostaat. De pomp staat op de laagste pompstand.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarom begrens je de ketel op 65 graden?

Laat die begrenzing los tenzij de installatie dat uit veiligheid vraagt.

Ook die dT van 20 graden daar heb je niets mee van doen, zorg dat je overal dezelfde temperaturen retour krijgt

De installatie zal dan zelf zijn beste werkpunt bereiken.
 

Algert

  • #3
Het idee achter de 65 graden is omdat de stickers op de radiator niet verder gaan dan 50 graden (zal in een bereik liggen van 50-60) dus 65 dT 20 is 45 graden. dat is zichtbaar op de sticker vanaf 50 graden zijn alle vakjes gekleurd op de sticker.

Net even met de raytek er bij langs geweest.

Aanvoer is overal +/- 2 hetzelfde.

Woonkamer is 61 in en 42 retour
Badkamer is 63 in en 51 retour (thermostaatkraan)
Bijkeuken is 61 in en 51 retour (thermostaatkraan)
Werkruimte is 63 in en 44 retour.
 

Bernhard

  • #4
Dat is juist wat de headhunter schrijft.
De benodigde warmte voor het opwarmen blijft gelijk.
Het maakt niet uit of dat in 10 of 20 minuten gebeurt.
Het opstoken is maar een korte periode per dag, bv 10min. Gedurende ca. 10 u per dag moet de verwarming, de ketel en de radiatoren, de boel warmhouden. Voor dat warmhouden is in verhouding tot het opwarmen maar een geringe capaciteit nodig. Om de juiste warmte per tijdseenheid te doseren is het verdelen van de waterhoeveelheid belangrijk. De afstelling van de watertemperatuur is dan niet meer van belang. De benodigde watertemparatuur is dan voor deze installatie automatisch bepaald. Bij een kleine wijziging van de buitentemperatuur zal de watertemperatuur een beetje hoger worden. mvgr bernhard
 

Bernhard

  • #5
Ik zou de pomp een standje hoger zetten.
Je ziet dat de retourtemp. van de radiatoren met de thermoknop te hoog zijn.
Bij deze radiatoren moet de waterhoeveelheid geknepen/ingeregeld worden. Dat kan bij sommige thermoventielen inwendig of met voetventielen.
Door de radiatoren met de hoge retourtemp te knijpen zal de retourtemp. van de andere radiatoren stijgen en de aanvoertemp. van alle radiatoren dalen.mvgr bernhard
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #6
Aangezien het een modulerende ketel betreft, is de delta T niet van toepassing.
Het gaat puur om de gelijkheid van doorstroming/debiet van elke radiator.

Calenta :cool:
 

Kacheltje

  • #7
Uitgangspunt is dan nog altijd de radiatoren he juiste debiet te geven voor een goede werking.
Als je ook nog een modulerende pomp hebt trek je de ballans uit zn verband waardoor niet overal het vermogen evenredig afneemt.
In jou geval met een standen pomp is het effect iets minder sterk maar nog altijd aanwezig.

Met een delta t van twintig rendeert de ketel beter dan met een van tien graden. Scheelt ook nog pompkosten als de pomp een standje lager kan.
 

Handige klussert

  • #8
Ik weet niet of ik nu een forum regel overtreed, hier goes: als je simpel je installatie wil inregelen heeft danfoss een ideale manier voor met de voorinstel methode waar ze een sheet voor gecreerd hebben waar je kan uitrekenen hoeveel kw je radiator is en daarbij de juiste stand kan invoeren op de insert voor bepaalde type radiatoren of gewoon op de thermostaat kraan waarbij dit mogelijk is. En dan uiteindelijk de hoofd retour op de juiste kv waarde instellen via een speciaal ontworpen afsluiter die je met deze sheet ook kan uitrekenen waardoor de uiteindelijke maximale hoeveelheid over de installatie begrenst word, waardoor je ketel niet teveel liters onnodig verwarmd.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #9
Tja,

Heb ik zeker al 4 of 5 keer gemeld...
Dan van heimeier, maar Danfoss kan ook natuurlijk.

:cool: Calenta
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu