Balk bevestigen aan muur die maar 6 cm dik is

Johan12345678

  • #1
Goedemiddag, zal me even voorstellen: johan uit A'dam (32)

Ik wil een kastje maken op de gang onder mijn plafond om wat kampeerspullen op te bergen.

Ik wil daarvoor een houten balk bevestigen tegen de achtermuur en een balk tegen beide zijmuren, zodat ik daarop een plaat kan leggen, waar de spullen opkomen.

Bij het ophangen van de balk tegen de achtermuur, loop ik tegen een probleem aan. Ik wilde dit doen met slagpluggen/spijkerpluggen van 10 cm maar na het boren van een gat zie ik dat de muur maar 6 cm dik is.

Hoe kan ik nu de balk stevig bevestigen in een muur die maar 6 cm is? Keilbouten? Zijn die er in de juiste maat? Balk is 44mm en muur 60mm En hoe maak ik dan de balk aan de keilbout vast?

alle tips zijn welkom!

JOhan
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Wat zit er achter de "achtermuur"?
Als je daar bij kunt komen kan je de balk toch met een bout en moer vast zetten?
Of is er sprake van een geperforeerde baksteen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De balk bevestigen met balkdragers.
Afhankelijk van het gewicht van het spul dat op de balken terecht komt 4 of 6 schroeven gebruiken van b.v. 6 x 40 mm met bijbehorende goede pluggen, langere schroeven heeft geen zin want de pluggen zijn niet langer.
 

Tiho

  • #4
Volgens mij wil TS de balk tegen de muur bevestigen. 6 + 4,4 is al meer dan de lengte van de slagplug. Maar 8x80 spijkerpluggen zijn volgens mij lang genoeg.
 

Johan12345678

  • #5
Op de verpakking van de slagpluggen/spijkerpluggen van 10 cm lang staat dat het de bedoeling is om 115mm gat te boren om ze te gebruiken.

44mm (balk) + 60mm (stenen muur) is = 104 mm en dat is dan volgens de verpakking dus niet voldoende/niet stevig. (zie foto van verpakking)

Als het kan (qua stevigheid) met 8x80 slagpluggen ben ik gered. Want die moeten volgens de verpakking in een gat van 95mm. 44+51=95 dus dan houd ik net wat speling over om niet door mijn muur te gaan aan de achterkant.

het gaat inderdaad om een bakstenen muur. Ik neem aan halfsteens, omdat het circa 6 cm is. Bout & moer zou dan misschien kunnen (?), maar dan moet er een plank aan de achterkant van de muur en dan moeten het bouten worden (ivm ruimte ook nog voor de schroeven) van circa 13 cm, das flink lang. Dus dan moeten de gaten waarschijnlijk ook weer groter.

 

Tiho

  • #6
Van die boordiepte kun je natuurlijk de balkdikte aftrekken. De plug zit in de balk en in de muur. Niet alleen in de muur!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Johan12345678 schreef:
het gaat inderdaad om een bakstenen muur. Ik neem aan halfsteens, omdat het circa 6 cm is.
Dat is een klampmuur. (halfsteens is 10cm)
Klampmuren zijn niet echt geschikt om zware dingen aan op te hangen, er schieten zo scheuren in. Ook erin boren moet je voorzichtig doen.

Alternatieven zijn wellicht ondersteunen met een houten staander of ophangen aan de bovengelegen vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu