Zelf een houthaard inbouwen

Fernando

  • #1
Beste specialisten,

Ik ben van plan om in onze bakstenen schouw een hout haard te maken.
Er heeft een gaskachel in gestaan. de achterwand is gemaakt van vuurvaste tegels (denk ik), er zitten wat brandverkleuringen op maar ze zijn heel.

Afbeelding: zie hieronder. De vloer van de opening in de schouw is echter betegeld met een een donker rood tegelwerk, waarvan ik me afvraag of het wel hitte bestendig is.

Mijn hoofdvraag is kortweg: waar moeten de wanden en vloer van een openhaard, waar een inbouwhaard inkomt, aan voldoen?

Groet

Fernando

 

Serviceman

  • #2
Een beetje tegel is over het algemeen wel hittebestendig de warmte die zich bevind in de as la is geen probleem.
Je tegels van je achterwand is natuurlijk niet te zien maar als het vuurvaste tegels zijn is het ook geen probleem.

Maar controleer wel je rookgas afvoer want een gasopenhaard wordt bijlange na niet zo heet als een hout openhaard dus controleer of je rookgaskanaal in goede orde en staat is.
En je wilt een inbouwhaard plaatsen je zal dan ook de rookgasafvoer deugelijk op de haard aan moeten sluiten.

Laat eventueel je rookgaskanaal controleren door een vakman.
 

H@ns

  • #3
Die achterwand ziet er uit als vuurvaste tegels. Dat denk omdat die tegels vaak zo'n rose/geelachtige kleur hebben en een wat gevlamd effect.

Die ondertegels lijken me geglazuurde vloertegeltjes of zelfs wandtegels. Of ze vuurvast zijn is onmogelijk te beoordelen vanaf hier.

De vloer dient eerst voorzien te zijn van vuurvast beton en daaroverheen evt. vuurvaste tegels of bakstenen. (chamottesteen)
Die tegels of stenen leg je dan in vuurvaste mortel.

De achterwand dient ook met vuurvast materiaal bedekt te zijn en idem lijm of mortel en voegsel.

Je kunt ook een schild erachter plaatsen van gietijzer en zorgen dat de vuurhaard, dus het metalen "mand" waarin je de blokken hout stookt niet in contact staat met de zijwanden.

Dan zit er bovenin de nis van je schouw een verdacht stukje wit materiaal, net onder de rollaag. Wat is dat voor materiaal? Ziet er uit als geschilderd hout...

Verder is het inderdaad van uiterst groot belang dat je rookkanaal getest wordt op geschiktheid voor een open vuur.

De diameter moet kloppen en het materiaal en de dichtheid van het kanaal. Hiervoor laat je inderdaad best een expert komen. Die kan je mateen adviseren over de huidige materialen in de schouw.
 

Fernando

  • #4
Enorm bedankt voor jullie duidelijke adviezen.

Ik ga een expert laten komen die het rookkanaal inspecteert.

Onder die rode tegels zit een betonlaag, die zou best wel eens vuurvast kunnen zijn omdat er een gas gestookt kachelelement inzat met vlammen die op 1cm van de rode tegels afstonden. Maar dat moet ik dus ook laten bekijken.
Die witte rand dat is een stalen randje dat mijn broertje over-ijverig met de schouw mee wit heeft gelatexed. Het kan eraf geschroefd worden, het hoorde bij de kachel.

Nu zit ik nog met iets, in het koopkontract van het huis staat dat er een eterniet plaatje in de schouw zit. Ik zie inderdaad een zwart plaatje in het kanaal zitten. Is dat link? Kan ik dat zelf weghalen, of moet daar een speciaal bedrijf voor komen?

groet

Fernando
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu