Repareren en 'strakmaken' oude kachel

Jgvanloo

  • #1
Dag,
Ik heb een tasso kachel (uit 1942) gekocht. Omdat hij er wat verroest uitzag heb ik hem laten stralen. Resultaat: twee kleine roestgaatjes en een nogal ruw oppervlak.

Nu wil ik in ieder geval de gaatjes dichtmaken. Ik wil daar gun gum voor gebruiken, iemand een beter idee?

Daarnaast zou ik ook graag de kachel weer glad willen maken, maar daar zou ik dan een andere plamuur voor moeten gebruiken. Weet iemand of er hitte bestendige plamuur bestaat?
PS: na reparatie ga ik de kachel met hittebestendige verf spuiten.
 

Poster

  • #2
Gaatjes dicht lassen, en het oppervlak met een lamellen schuurschijf met fijne korrel bewerken

zoals hier
 

Tiho

  • #3
Om te lassen heb je wel body nodig om het gaatje. Als daaromheen het materiaal ook al dun is geworden, wordt het gaatje niet gedicht maar enkel groter.
 

Jgvanloo

  • #4
Precies... Heb dit bij het restaureren van oldtimers vaak meegemaakt. Nu de kachel binnen staat durf ik wel een lapmiddel als epoxyplamuur of gun gum aan. Ik ga denk ik wel idd eerst aan de slag met schuurmachine en korrel 40 (ik vrees dat een lamellenschijf teveel weghaalt!)

Maar in ieder geval bedankt voor de reactie!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Als de kachel zo dun is geworden, dat je er niet met een lamellenschijf op kunt, is deze niet meer geschikt om gestookt te worden.
 

Poster

  • #6
Autogeen lassen met koper gaat prima, zilver kan ook nog, alhoewel dit niet zozeer bestand is tegen hoge temperaturen. (Als u nog gaat stoken)
Een lamelle schijf is in zeer fijne korrel te koop, en word egaal van oppervlakte. Korrel 40 is wel wat grof voor glad werk.
Het stralen is met grit gebeurt, vandaar het ruwe oppervlak, maar restauratie onderdelen worden vaak met koper of glas gestraald, ook zeer fijn zand stralen word veel toegepast op oude onderdelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu