Mechanische ventilatie, opties voor besparing?

Klusmonkey

  • #1
Allen,
Thuis heb ik mechanische ventilatie die het toilet en de badkamer bedient van afzuiging. Met het oog op mogelijke energiebesparing ben ik dit eens nader gaan bekijken.

Het huis is van begin jaren 90 en ik vermoed dat dit systeem er ook al sindsdien in zit. Gezien enkele internetartikelen vermoed ik dat het een wisselstroom installatie betreft. Een stuk minder zuinig dan de nieuwere gelijkstroom-varianten.
Helaas kan ik geen energieverbruiksmeter op het stopcontact aansluiten, omdat het een 4-polige perilex aansluiting betreft.

Ook zit er een 3-standen schakelaar bij, waarvan ik vermoed dat er maar 2 standen actief zijn, aan en uit. Stand 3 is standaard, en dat ik voluit draaiend. Als ik naar stand 2 of 1 switch klinkt het alsof de ventilator gewoon uit gaat. Helaas is dat tevens de enige schakelaar die erbij zit, op zolder. Dus niet makkelijk in gebruik.

Ik heb nu een paar vragen over dit geheel.
- hoe kan ik het verbruik meten van dit systeem? (zonder verder alles uit te schakelen, wat geen optie is)
- kun je op perilex een tijdschakelaar monteren?
- hoe eenvoudig zijn standen 1-2-3 alsnog in gebruik te nemen?
- is aanschaf en installatie van een gelijkstroomsysteem de beste optie?


Ter verduidelijking enkele foto's geschoten.
Herkent iemand dit systeem? Ik kan geen model/type sticker vinden en dus ook niet het bijbehorende verbruik.




 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Zou het kunnen dat een 'handige Harry' ooit die standenschakelaar naar zolder heeft verplaats ipv in de keuken waar deze in 99% van de gevallen zit? Dat ding continu op stand drie laten draaien lijkt me iig niet voordelig voor je stookkosten. Kijk even bij de contactdoos/standenschakelaar hoe de bedrading precies zit en of hij niet terug in de keuken geplaatst kan worden. Vervangen kan altijd nog, bijv door een exemplaar met randaarde stekker en afstandbediening.
 

Klusmonkey

  • #3
Dag Sxnder,
Ja dat zou zomaar kunnen. Het zat er al toen we hier kwamen wonen. Al denk ik niet dat het ooit in de keuken gezeten heeft, aangezien daar nergens een afzuigpunt te zien is, of een loze schakelaar ofzo.

Wat betreft die bestaande 3-standen schakelaar, is het een grote uitdaging om die weer in ere te herstellen, in plaats van enkel de optie aan of uit? Of is dat bij zo'n perilex aansluiting niet iets wat je zomaar effe doet? Standje lager lijkt me sowieso een goede oplossing en dan wanneer nodig pas op stand 3.
 

Appeltje

  • #4
Het feit dat vanaf de perilex 3 kabels komen zegt inderdaad genoeg. Er was dus ooit een schakelaar op een andere locatie. Misschien bij de buren eens vragen waar deze schakelaar bij hen zit?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Mooie gelegenheid een (energiezuinige) nieuwe box op te hangen met een draadloze driestandenschakelaar :idea:
 

Klusmonkey

  • #6
@IJkenhout: Ja dat is ook nog een mogelijkheid, maar tevens de meest uitgebreide en dure optie denk ik :wink: Misschien maar eens een offerte opvragen ergens.

@Appeltje: Misschien is die leiding naar beneden slechts voor het geval dat. We hebben zelf namelijk qua verbouwing nooit een schakelaar ergens weggehaald. Het vermoeden blijft dat er nooit een andere schakeloptie geweest is. Navragen levert hopelijk nog wat info op.


Misschien dat we het ook eens een weekje op stand UIT gaan proberen. Eens zien hoeveel het scheelt qua verbruik en hoe het klimaat binnen blijft. Qua ventilatie zit het wel goed denk ik, we hebben in alle ruimtes bij alle ramen ventilatieroosters en de meeste staan bijna altijd deels open.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Die roosters zijn voor de toevoer van frisse lucht, de ventilator voor afvoer. Geheel uitschakelen zal over het algemeen dan te weinig ventilatie tot gevolg hebben.
 

Klusmonkey

  • #8
Zo te zien had ik al een topic lopen hierover :wink:

Er is in een jaar weinig gebeurd, althans op dit vlak. Is het met zekerheid te zeggen dat dit een wisselstroom-grootverbruiker is? Iemand een idee welk merk/type dit is, op basis waarvan ik het zou kunnen controleren?

Kan geen naam, nummer, type, wat dan ook ontdekken:



 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Gezien de leeftijd is het een wisselstroom-exemplaar. Heb je hem al eens voorzichtig van de muur geschroefd en rondom bekeken?

Teveel ventileren: onnodig stroomverbruik en extra stookkosten door afvoeren van teveel warme lucht.

Te weinig ventileren: ongezond door te hoog CO2 gehalte en vochtige lucht en extra stookkosten door het verwarmen van deze vochtige lucht.

Ventileer met mate, en probeer bv de slaapkamers dagelijks maximaal 5 minuten te spuien via de ramen. Dan koelen de wanden niet zo sterk af en blijft de warmte beter binnenshuis.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Ik denk dat gezien de leeftijd dat ding helemaal niets meer doet, behalve draaien.
Dat ding zal waarschijnlijk stokdicht zitten.
 

EpO67

  • #11
Beste Klusmonkey,

Lekker vervangen door een gelijkstroom exemplaar. Er zijn ook nog high power uitvoeringen en het hoogste en laagste toerental is vaak met simpele potmeters in te stellen. Omdat het ding al zo oud is is het beslist een wisselstroom uitvoering en als ie nooit schoongemaakt is vreet ie waarschijnlijk stroom. Je bespaart al gauw EUR 60-80 per jaar aan stroomkosten en bovendien zal de nieuwe aanzienlijk stiller zijn. De spirovent buis 125 is standaard dus dat geeft geen problemen bij vervanging. Ik zou sowieso de perilex verplaatsen naar een plek waar je 'm wenst om normaal te kunnen bedienen. En vd **** weet ik dat je er een RF standenschakelaar in combinatie mee kan gebruiken, bijv op de toilet. Je kunt ook de uitvoering met standaard stekkeraansluiting nemen en alles op RF bedienen, werkt super kan ik je zeggen :D


Merken verwijderd, lees de forumregels a.u.b. Mod.
 

Klusmonkey

  • #12
Bedankt voor de reacties!

Met name voor de elektriciteitsbesparing en het (op afstand) kunnen inregelen van de standen ga ik eens kijken naar de kosten voor een nieuwe (stillere) gelijkstroom-variant.

De huidige doet het volgens mij nog wel aardig hoor. Het rooster in bijv het toilet zuigt nog steeds stof aan, en als ze weer stofvrij gemaakt zijn hoor je de ventilator ineens steviger lucht aanzuigen. Desalniettemin wel zonde voor het verbruik dat hij altijd op full power draait. Onnodig. Een schakelaar in de badkamer en mss toilet (geschakeld met de verlichting bijv.) zou perfect zijn.

Nee, ik waag me er niet aan dat ding van de plaats te halen. Zal je net zien dat de aan- of afvoerbuis niet weer netjes terug op z'n plaats gaat, en dat zitten wij direct in de ellende :wink:
 

EpO67

  • #13
De RF-bediening die ik tot nu toe heb gezien is een meerstanden schakelaar met druktoetsen die je met dubbelzijdig tape op de gewenste plek plakt. Vaak zit er ook een timerstand op voor naloop. In combinatie met een bediening voor licht heb ik ze niet gezien. Dan kom je meer bij de losse badkamer ventilators en zo, maar die moet je hier niet gebruiken natuurlijk.

Wat bedoel je met "ik waag me er niet aan......."? Bedoel je de ventilator? Als je gaat vervangen zal je wel moeten toch :)
En met die buis kun je alle kanten op, desnoods gebruik je een stukje flexibel, is altijd een mouw aan te passen.
 

Klusmonkey

  • #14
Ja klopt, die RF bedieningen heb ik nu ook gezien. Mooie plak-units met 3 standen en een timer. Ideaal voor de badkamer lijkt mij. Toilet in eerste instantie eens zonder RF unit proberen... als dat geen succes blijkt, dan kan er altijd een RF unit bij besteld worden.

Waag me er niet aan nu al met die ventilator aan het trekken te gaan inderdaad :wink: Bijna Kerst, geen zin om in de kerstvakantie met de ellende te zitten als ik hem er niet weer netjes tussen krijg. En als ie eraf gaat, dan inderdaad vooral om er een nieuwe MV tussen te zetten :lol:

Maar, ik ga me eerst eens inlezen in hoe 'simpel' het is dit zelf te vervangen, want anders bel ik liever direct een mannetje en is het met een uurtje of 2 gepiept. Sowieso ook de vraag of de luchtleidingen niet eerst eens schoongeveegd moeten worden.

Blijft nog over, de perilexe aansluiting. Zoals te zien is op 1 van de foto's zit de huidige MV op perilex aangesloten. Daarboven een 3-standen knop die alleen "aan" en "uit" kent. Kan de nieuwe MV gewoon domweg met perilex aangesloten worden en via RF aangestuurd, zonder dat die brakke 3-standen stekker roet in het eten gooit? Heb je dan niet eigenlijk 2 besturingen tegelijk?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Aan de RF units zit in het algemeen een gewone randaarde stekker. Als je zoiets gaat installeren, zou ik je adviseren de standenschakelaar en Perilex contactdoos te verwijderen en een gewoon randaarde stopcontact te plaatsen.
 

Klusmonkey

  • #16
Oke, goede tip, thanks.

Onder water heeft die perilex dus gewoon dezelfde bedrading als een reguliere wcd? Dan is dat geen probleem inderdaad.
Maar hoe schakelt die MV unit dan als er (nog) geen RF bediening in huis zit? Standaard stand? Of zitten er nog knoppies op?
 

EpO67

  • #17
Bij een aantal merken kun je kiezen tussen een uitvoering met RA-stekker of een met perilex. De eerste kan natuurlijk alleen nog met 1 of meerdere RF units bediend worden. De perilex versie kan met de 3-standen schakelaar bediend worden of met aangesloten RF units. De laatstbediende is bepalend voor de stand waarin de MV staat.
Persoonlijk zou ik lekker die perilex en 3-standen schakelaar laten vervallen, nieuwe gelijkstroom MV ertussen en via meerdere RF units bedienen....ideaal
 

Lodos

  • #18
Als je nog benieuwd bent naar het merk?
Het is van *****



Merken aanbevelen mag hier niet, mod.
 

Klusmonkey

  • #19
De varianten die ik tot nu toe gevonden heb (lijkt wel de huidige standaard, zo vaak hij opkomt bij zoekresultaten) zijn te krijgen in zowel reguliere RA-uitvoering als perilexe uitvoering. Geen prijsverschil, dus dat maakt mij niet uit.

Ik zal eens kijken of er een reguliere wcd vrij is in de buurt van mijn MV. Dat bespaart dan in ieder geval de ombouw-klus van perilex- naar RA-wandcontactdoos. Er wordt immers met perilex vaak gesproken over 2/3-fase verbindingen, 2x230V, etc, dus ik wil niet als amateur elektricien hele grote ellende over mezelf afroepen als het niet nodig is... :wink:

Qua verbruik kan zo'n nieuwerwetse gelijkstroombox prima op eenzelfde groep als een wasmachine lijkt me? Als ik uitga van 30/50 Watt maximaal, en gezien wat ik nog weet ampere x volt = wattage, zal dat geen problemen geven, met zo weinig W en A toch?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #20
Dit is een rovent box. Op de laatste foto zie je de afneembare kap. Alleen zit hier je afvoer in de weg, dus echt afneembaar is hij niet meer.

Meestal zijn de condensatoren defect als de standen het niet meer doen. Simpel en goedkoop te herstellen.

Goedkoper op de lange termijn is idd een gelijkstroom box met RF zender.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu