Enkelwandige of dubbelwandige rookavoer kolenkachel

Auke H

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op deze forum. En na het lezen van verscheidene forum berichten ben ik volgens mij op het juiste (web)adres! Naar aanleiding van mijn vraag ben ik gaan zoeken op deze site maar heb geen antwoord kunnen vinden. Na wat googlen vind ik verschillende antwoorden, maar weet dus niet wat nu wel of niet juist is. Dus bij deze mijn vraag aan jullie met wat uitleg over de situatie.

Ik heb samen met mijn vriendin een stacaravan gekocht. Een opknappertje, maar daar heb ik bewust voor gekozen. Begin graag met weinig om er zelf wat moois van te maken. Nu gaan wij er een kachel in plaatsen (kolenkachel van Pelgrim modelnummer 580).
Dit heeft uiteraard een rookafvoer nodig. Nu is de caravan al gemaakt om een kachel in te plaatsen, omdat er al een rookafvoer aanwezig is. Tevens ook een luchttoevoer roostertje in de vloer.

De rookafvoer bestaat uit een asbest buis dat geheel doorloopt tot het dak met daarin een enkelwandige buis. En hier weet ik dus niet zo goed wat ik moet doen.
Mij is verteld dat een kolenkachel voorzien moet worden van een dubbelwandige afvoer. Maar kan dat in de asbestbuis of moet ik die dan weghalen? Of is het aansluiten van een enkelwandige rookafvoer dat door een asbest buis gaat gelijk aan dubbelwandig en kan ik het zo aansluiten? Ik weet het niet ik weet het niet.

Dus even concreet.
Ik heb een Kolenkachel. Moet daar een dubbelwandige of enkelwandige rookafvoer op aangesloten worden? Wat is veiliger en wat is het beste gezien deze situatie? Asbest buis dan wel of niet verwijderen?

Ik kijk erg uit naar jullie reactie!! Het wordt al snel koud namelijk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarom een kolenkachel lijkt mij niet echt handig. Wil je de caravan verlaten staat de kachel nog aan. Verwarmen op gas is toch een stuk gemakkelijker en veiliger.
Wat voor een kachel heeft er gestaan.
 

Auke H

  • #3
Er heeft volgens mij een gaskachel gestaan. Dat concludeer ik uit het feit dat er een gasleiding uit de vloer komt naast de plek waar de kachel zou staan. Deze stond er overigens niet meer in bij de koop van de caravan.

De kolenkachel is volgens mij "uit" te zetten door middel van alle luchtinlaten af te sluiten en te ontzien van zuurstof. Wij hebben een krachtstroomkabel aangelegd omdat we alles elektrisch willen gaan doen. Behalve de kachel. En daarom hebben we gekozen voor een kolenkachel. Nu is een gasaansluiting voor een gaskachel altijd nog mogelijk door middel van een gasfles aan te sluiten op de kachel. Het is geen slechte optie om open te houden. Maar voor nu zou ik graag willen weten hoe ik het werkend kan krijgen met de Kolenkachel! Bedankt voor de input!!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
De kolenkachel is volgens mij "uit" te zetten door middel van alle luchtinlaten af te sluiten en te ontzien van zuurstof.
Nee, dan zet je hooguit de camping in de zwarte rook. Bovendien is zo'n kachel in een kleine ruimte amper te regelen.

Ik zou gewoon voor een gaskachel gaan, of eventueel een lucht-lucht warmtepomp (airco), die ook verwarmen kan.
 

Veronika

  • #5
Ook geen antwoord op je vraag maar wel een tip:

Er zijn ook (hele kleine en effectieve) petroleum kachteltjes voor dit doel! Staat wel wat minder "retro" maar wel gezellig en werkt erg prettig.

Denk ook aan het aanvullen van de kolen, een vies karweitje.
 

Auke H

  • #6
Dat is inderdaad een oplossing. En zoals ik al zei is het een goede optie om open te houden.
Toch zou ik nog graag weten wat de beste oplossing is betrekking tot mijn vraag.

De reacties zijn overigens wel erg behulpzaam! Altijd goed om alternatieven te hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Die petroleumkacheltjes lozen het afvoergas in de ruimte, deze kacheltjes alleen gebruiken als er behoorlijke ventilatie is wat weer ten koste gaat van het rendement.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
De meeste kolenkachels hebben een diameter nodig van 125. ga eerst eens zien wat de diameter van de astbest buis is. anders past het namelijk niet om er een buis doorheen te laten zakken.een flexibele buis kan evt maar de onderste meter moet vaste pijp zijn.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
En wat dacht je van nagloeien.
Die kolen kachel is zo snel echt niet uit hoor. De vlam dooft wel maar de rest gloeit behoorlijk lang na.
 

Auke H

  • #10
Bedankt voor de reacties.

De oorspronkelijke buis die in de asbestbuis zat past op de kolenkachel. Dat is al gecontroleerd.

Maar nu rest de vraag nog steeds :
Moet ik voor een kolenkachel een dubbelwandige of een enkelwandige rookafvoer gebruiken? En kan ik zowel de dubbele als de enkele door de asbestbuis halen (mits de dubbele past natuurlijk)?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #11
Een dubbelwandige buis heeft meestal een isolatie van 2 cm of meer dan is een buis van 130 mm al snel 180 mm aan de buitenkant. je bedoelt waarschijnlijk [flexibel] enkel gewikkeld of dubbel gewikkeld[ gladde binnenbuis].
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu