Afdak aan schuur, hoe sterk?

Koos Gasman

  • #1
Ik wil een plat afdak maken aan een bestaande schuur, zie tekeningen. Het platte dak wil ik maken van underlayment of watervast spaanplaat(unilin bijvoorbeeld) waaroverheen epdm komt.
Er zit nu een dakgoot, die rust op balken die uit de muur van de garage steken. Onderlinge afstand van die balken is ongeveer 80 cm, afmetingen van die balken zijn 65 x 115 mm. Is dit voldoende sterk of zou ik toch meer balken moeten gaan gebruiken( waardoor de hoh afstand op 60 cm komt)? Het dak moet namelijk wel beloopbaar zijn om schoon te maken, omdat er veel blad op valt elk najaar.
Ik wil deze balken verlengen met plm 1,8 meter mbv balkverbinders.
De afmetingen van het dak worden dan 2 x 6 meter. In totaal dus 7 balken die moeten rusten op een lange dwarsbalk van 6 meter.
1) Mijn vraag is hoe hoog en breed die lange balk zou moeten zijn om te voorkomen dat het geheel in met midden gaat doorzakken. Ik wil namelijk geen extra steunpilaar in het midden plaatsen.
En hoe dik moeten de beide verticale balken zijn?
Zelf dacht ik aan 10 x 10 cm. Maar misschien is het verstandiger om voor de lange ligger een metalen balk ( koker of misschien wel gewoon een I of L-profiel?)te gebruiken? Die zou dan denk ik veel minder dik hoeven te zijn, of is dat een denkfout?
de linker steunbalk rust op het bestaande muurtje, de rechter wil ik met een paalhouder in beton vastzetten, zodat hij niet gaat rotten in de grond.
Graag opmerkingen of tips..

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu